2024.gada 17. aprīlis

Rūdis, Rūdolfs, Viviāna

Jaunā Jēkabpils novada domei aizritējušas pirmās 100 darba dienas. Ziņo par paveikto

Jaunā Jēkabpils novada domei aizritējušas pirmās 100 darba dienas. Ziņo par paveikto

Piektdien, 8.oktobrī, Jēkabpils novada domes vadība preses konferencē informēja par 100 dienās pieņemtajiem lēmumiem un izklāstīja savas darbības pamatprincipus Jēkabpils novada iedzīvotāju dzīves kvalitātes uzlabošanai un sabiedrības interešu pārstāvniecībai novada teritorijā.

Preses konferencē piedalījās Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis (LZP), vietnieks izglītības un kultūras jautājumos Alfons Žuks (IA), priekšsēdētāja vietnieks attīstības jautājumos Kārlis Stars (NA), vietnieks veselības un sociālo pakalpojumu jautājumos Aivars Vanags (JKP), kā arī pieaicinātie speciālisti un masu mediju pārstāvji.

“8. Oktobris ir simtā diena, kad esam šī lielā, burvīgā, darbīgā novada vadībā. Šajā laikā esam izveidojuši stabilu komandu, kurā katram ir savs redzējums, kur katrs var izteikt savu viedokli. Komandā visus jautājumus apspriežam kopīgi, nevis vienpersoniski un par mūsu darba sanāksmju telpu ir kļuvusi bijušās Jēkabpils domes sēžu zāle. Šeit, pie šī galda mums ir daudz sarunu, arī asu sarunu ar dažādiem viedokļiem, kas ir demokrātijas pamats. Atšķirīgie viedokļi, ko mēs viens otram izsakām ir mūs stiprinājis kā komandu. Tas nozīmē, ka mēs tiekam viens no otra uzklausīti. Par to ir liels prieks, paldies kolēģiem par darbu, kas ieguldīts.

Šajās pirmajās 100 dienās mēs esam mazāk gājuši uz āru, mazāk nesuši informāciju uz āru, neesam lielījušies un ziņojuši par katru izdarīto darbu. Taču paveiktā ir ļoti daudz. Pirmkārt, izvērtēšanas process, lai darba vietas tiktu aizpildītas tā kā nosaka gan apvienošanās noteikumi, gan darba likums, pie tā mēs strādājam pastiprinātā un saspringtā režīmā. 

Saspringtā darba režīmā esam apstiprinājuši jauno novada pārvaldes struktūru, vienlaicīgi iedziļinoties un rūpīgi izvērtējot katru nozari, meklējot labākos  risinājumus novada teritorijas attīstībai. Visās jomās esam ņēmuši vērā Jēkabpils novada ilgtspējīgas attīstības stratēģijā noteikto attīstības vadmotīvu 2035.gadam, kurā teikts, ka Jēkabpils novads – lieliska vieta dzīvošanai, biznesam un atpūtai Zemgales reģionā. 

Apjomīgs darba un laika resurss šobrīd tiek ieguldīts Eiropas Savienības fondu līdzfinansēto projektu virzības nodrošināšanai. Lai nākotnē mēs spētu vienmērīgi attīstīt novada teritoriju, ir apzināti prioritārie būvniecības objekti novadā. Ir veikts liels darbs saistībā ar investīciju piesaisti Jēkabpils novadam. Tāpēc šobrīd jau varam paziņot, ka tieši Jēkabpils novadā savas biznesa ieceres plāno īstenot patiešām vērienīgs ārvalstu investors, pateicoties kura radītajām darba vietām un piesaistītajām investīcijām, novada tautsaimniecībai tiks dots ļoti liels atspēriens.

Nākamais lielais darbs ir budžets, esam sākuši strādāt pie nākamā gada budžeta. Mēs apzināmies, ka nākošais gads varētu ienest papildu izdevumus elektroenerģijas un energoresursu jomā. Esam ļoti liels novads, vēl pirms pāris nedēļām rēķinot pēc cenām, kas tika piedāvātas tirgū elektrībai, mūsu budžetā norēķiniem par elektrību nākamajā gadā varētu būt vairāk par 700 tūkstošiem eiro. Tas ir nozīmīgs cipars, arī priekš tik liela novada, kā esam mēs. 

7.oktobrī Ministru prezidenta kabinets ir izgājis ar ziņu, ka Jēkabpils novada teritorijā nāk iekšā liels investors. Tas ir neredzamais mūsu darba auglis. Mēs pie šī jautājuma strādājam jau vairāk kā mēnesi. Esam apmeklējuši šo rūpnīcu Lietuvā. Esmu vairākkārt runājis ar šiem investoriem , esam noorganizējuši šo investoru tikšanos ar valsts augstākajām amatpersonām, lai viņi sajustu atbalstu no valsts puses. Ceturtdien klajā nāca ziņojums no valsts amatpersonas, ka šis investors ir atradis mājvietu Jēkabpils novadā. Investīcijas ir apjomīgas, sākotnējā plānā tie ir 190 miljoni eiro un 150 darba vietas. Bet tas ir tikai pirmais etaps, šajā attīstības procesā. Šāda liela investora ienākšana nozīmē arī ieguldījumu kopproduktā, vietās, kur viņi izveidojuši ražotnes, un viņiem ir apmēram astoņas šādas rūpnīcas, reģiona tautsaimniecības kopproduktā ienāk ap 1,5 miljardi eiro. Valdības vadītājs atzinīgi vērtēja, ka šāda rūpnīca taps reģionā nevis Pierīgā, kur jau tā ir koncentrējušas daudzas ražotnes. 

Šobrīd attīstības plānos būs jāveic korekcijas dažādu pilsētas ielu un piebraucamo ceļu rekonstrukcijā, jo rūpnīcai nepieciešama sakārtota infrastruktūra, dzelzceļš. 

Šodien (8.10) man ir tikšanās ar vēl diviem citiem investoriem, kuri meklē iespējas attīstīt savu uzņēmējdarbību Jēkabpils novadā. Tāpat arī tuvākajā laikā tikšos ar vēl vienu investoru Lietuvā, kas apjoma ziņā varētu būt tikpat liels, cik iepriekš minētais investors, jo arī viņam ir interese par šo teritoriju. Šādu teritoriju nav daudz, kur pašvaldība ir gatava investēt  uzņēmējdarbības attīstībā tādā apjomā. Jebkura rūpnīca, kā pārliecinājāmies Lietuvā Akmenē, nes līdzi citas rūpnīcas, kuras nāk ar savu investīciju. Tas ir apjomīgs un pareizs darbs, kas jādara pašvaldībai, jāaicina šādi investori. 

Jēkabpils novada domes vadība turpina darbu pie projektu realizācijas, ik pa laikam kāds no projektiem beidzas, par kādu pieaug publiskā interese, kura darbība varbūt neiet tā kā mums gribētos, piemēram, Jēkabpils valsts ģimnāzijas renovācija. Saskaramies ar grūtībām un problēmām, kuras risinām.

Arī novadā ļoti daudz ir teritoriju, kas šobrīd tiek sakārtotas. Viesītē notiek ielas rekonstrukcija, kur tuvākajā laikā paredzēta objekta nodošana. Arī Vīpē un vēl citās vietās. Uzsākti divi siltināšanas projekti, kur tā dēvētās covid-19 naudas jāapgūst līdz gada beigām, piemēram, Zasas ambulances un sociālās aprūpes nama “Mežvijas” siltināšana. 

Tiek nodrošināta vienāda pārvaldība visā pašvaldībā, katra pagasta pārvalde ir pieejama iedzīvotājiem, pagastu pārvaldes netiek likvidētas, tās ir atvērtas un pieejamas iedzīvotājiem. 

Šajā laika periodā esam iepazinušies ar gandrīz visiem novada pagastiem un pilsētām. Ir uzsākts aktīvs darbs pie pašvaldības dzīvokļu fonda apsaimniekošanas jautājumiem, apzināta situācija novada teritorijas labiekārtošanā, aktualizēts  atkritumu savākšanas un šķirošanas jautājums visa lielā novada teritorijā.

Tas ir paveiktais 100 dienās īsumā, nerunājot par neskaitāmajām saimnieciskajām lietām un jautājumiem, ko esam risinājuši,” stāstīja Jēkabpils novada mērs Raivis Ragainis.

Tāpat preses konferencē Jēkabpils novada domes vadība medijus informēja par galvenajām aktivitātēm savās atbildības jomās un iezīmēja svarīgākos darbus tuvākajā nākotnē:

•    Sabalansēta pašvaldības budžeta plānošana un izstrāde 2022.gadam, kā arī efektīvāka pašvaldības finanšu resursu pārvaldīšana;
•    Līdzsvarota un pārdomāta Eiropas Savienības fondu finansēto projektu īstenošana,
•    Sociālo un veselības pakalpojumu nodrošināšana novadā;
•    Novada infrastruktūras, atkritumu apsaimniekošanas, kā arī  skolu tīkla sakārtošana un modernizēšana,
•    Iedzīvotājiem ērtu un pieejamu pakalpojumu nodrošināšanu jebkurā novada teritorijā.

Komentāri (0-4/4)

  • aivars
    12.10.2021 10:15
    Kad beigs fotogrāfēties un kad sāks strādāt rodas tāds jautājums?
  • Poga
    11.10.2021 19:11
    Tik braši vadība braukā un atklāj novadu it kā agrāk būtu dzīvojuši ārzemēs. Bet pēc 100 dienām vēl joprojām visur veco novadu ceļazīmes. Tā kā dzīvojam joprojām Aknīstes, Viesītes utt novados. Traki noguruši no strādāšanas
  • To sods
    11.10.2021 14:22
    DDDDD
    Strādnieki
  • Sods
    11.10.2021 14:02
    Nabaga mūsu Jēkabpils!!! "DZjerevna" pārņēmusi mūsu skaisto pilsētu!!!

Atstājiet komentāru