2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

SIA JK Namu pārvalde: Ventilācijas šahtām dzīvokļos jābūt brīvi pieejamām

SIA JK Namu pārvalde: Ventilācijas šahtām dzīvokļos jābūt brīvi pieejamām

Mēdz būt situācijas, kad Namu pārvaldes speciālistiem, iekļūstot dzīvoklī, nav iespējams brīvi piekļūt inženierkomunikācijām. Atgādinām, ka šahtas nedrīkst būt noslēgtas, jo tādējādi tiek apgrūtināta piekļuve tām gan plānoto darbu, gan avāriju gadījumā.

Dzīvokļa īpašuma likums paredz, ka “dzīvokļa īpašniekam ir pienākums nodrošināt iespēju dzīvokļa īpašnieku kopības vai pārvaldnieka pilnvarotiem speciālistiem veikt dzīvokļa īpašumā darbības, kas nepieciešamas ar dzīvojamās mājas ekspluatāciju saistītu komunikāciju, būvkonstrukciju un citu elementu ierīkošanai un normālai funkcionēšanai, kā arī nodrošināt iespēju apsekot atsevišķo īpašumu.” Namu pārvaldes pieredze liecina, ka iedzīvotāji, veicot savā dzīvoklī dažādus remontdarbus, šo prasību dažkārt neievēro un ventilācijas šahtas nojauc vai aizsprosto. 

Dzīvokļa īpašniekiem ir svarīgi atcerēties, ka arī viņiem pašiem jāspēj atvērt un pēc remonta aizvērt šahtu. Ja tas nav iespējams, Namu pārvaldes meistari sienu uzlauž. Turklāt, patvaļīgi aizbūvējot šahtu, jāpatur prātā, ka pēc tās uzlaušanas kosmētiskais remonts dzīvokļa īpašniekam jāveic par saviem līdzekļiem.

Jāņem vērā arī tas, ka pērn veikti grozījumi Civilprocesa likumā, kas paredz: pārvaldniekam ir tiesības piekļūt inženierkomunikācijām, ja dzīvokļa īpašnieks vai īrnieks to nenodrošina. Likums nosaka pārvaldnieka tiesības vērsties tiesā, kas desmit dienu laikā pieņem lēmumu, kas ļauj bez dzīvokļa īpašnieka klātbūtnes nodrošināt piekļuvi inženierkomunikācijām, pieaicinot tiesu izpildītāju.

Aicinām cilvēkus būt atbildīgiem un nenojaukt un nenosprostot šahtas! Tādējādi jūs ietaupīsiet gan savu laiku, gan līdzekļus gadījumos, kad namu apsaimniekotājam jāveic plānotie darbi vai remontdarbi saistībā ar inženierkomunikāciju avārijām!  


Foto: SIA JK Namu pārvalde


Iveta Skolniece,
SIA JK Namu pārvalde sabiedrisko attiecību speciāliste

Komentāri (0-1/1)

  • jou
    04.02.2022 21:03
    jūs vispirms ar baložiem tiekat galā...no ventilācijas tāda smaka nāk, ka tikai aizmūrēšana tiek ar to galā

Atstājiet komentāru