2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Konkursā "Latvijas Būvniecības gada balva 2021" godalgoto 3.vietu iegūst Jēkabpils objekts "Amatu māja"

Konkursā "Latvijas Būvniecības gada balva 2021" 3. godalgoto vietu saņēmusi Amatu māja Jēkabpilī, informē pašvaldības sabiedrisko attiecību nodaļa.

Šodien, 11.martā, Jēkabpils novada pašvaldības izpilddirektors Guntars Gogulis devās uz Rīgu saņemt balvu "Amatu māja - Jēkabpils Vēstures muzeja brīvdabas nodaļā “Sēļu sēta” nominācijā "Koka būve". Kopumā Latvijas Būvniecības gada balvai tika saņemts 121 pieteikums 10 nominācijās.

Būvnieks: SIA “Erbauer Group”, būvuzraugs: SIA “Warss+”, projektētāji: Akciju sabiedrība "Komunālprojekts".

"Amatu mājā " tiks izveidota ekspozīcija par amatniecības tradīcijām Sēlijā. Vēsturiski Amatu māja ir bijusī katoļu draudzes ēka, kura atjaunota, restaurējot tās sākotnējo apjomu, pēc iespējas izmantojot visas tehniski labā stāvoklī saglabājušās būves oriģinālās daļas. Jaunbūvētā ēka celta koka guļbaļķu konstrukcijā ar divslīpu jumta konstrukciju kā atdarinājumu demontētai ēkai pilsētas centrā Brīvības ielā 107, kura tika nojaukta sakarā ar Brīvības ielas krustojuma rekonstrukciju 2014.gadā. Jaunbūvē saglabāts vēsturiskās ēkas pamatplānojums.

Ēkas apšuvums - koka dēļi, atsevišķos fasādes laukumos saglabājies oriģinālais segums, kas stiprināts ar kaltām naglām pie sienas. Logi un durvis, kas nav saglabājušies sākotnējie,  izgatavoti no jauna pēc vēsturisko logu parauga ar kaltu metāla furnitūru.

Ēkas ārējā un iekšējā apdarē izmantoti tradicionālie vēsturiskie materiāli:  koka guļbūve ar dēļu apšuvumu un  koka dubultlogi ar slēģiem. Izgatavotas oriģinālo koka apmaļu, dzegu, logu apmaļu kopijas. Visas koka daļas krāsotas ar lineļļas krāsu.

Ēka novietota ar garāko fasādi gar Filozofu ielu, nedaudz attālināti no ielas ar tradicionāliem stādījumiem arī gar ielas fasādi.

Ēkai paredzēta ūdensapgādes un kanalizācijas sistēma, kuru paredzēts pieslēgt pie pilsētas komunikācijām, neatkarīga centrālapkures sistēma ar katlu telpu un ventilācijas sistēma. Ēka nodota ekspluatācijā 2021. gada 20. oktobrī. Būvdarbu izmaksas 473 801,32 eiro. Pirms būvdarbu uzsākšanas tika nojaukta esošā kases ēka.

"Amatu mājā " tiks izveidota ekspozīcija par amatniecības tradīcijām Sēlijā.

Ekspozīcijas mērķis - sekmēt Jēkabpils Vēstures muzeja krājuma izmantošanu, nodrošināt izpētes rezultātu pieejamību plašai sabiedrībai. Atbilstoši mūsdienu prasībām, sabiedrības interesēm un pieprasījumam, parādīt Sēlijas kultūrvēsturiskā novadam raksturīgo kultūrvidi, tradīcijas un sadzīvi, īpaši akcentējot amatniecības tradīcijas.

Ekspozīcijas mērķa auditorija - Jēkabpils un apkārtnes iedzīvotāji, skolēni, Latvijas iedzīvotāji, ārvalstu tūristi.

Ekspozīcijā ietveramās tēmas:

Sēlijas kultūrvēsturiskā teritorija
Tautas celtniecības tradīcijas un būvelementu īpatnības
Tradicionālās amatniecības nozares, darba rīki, to pielietojamība
Seno amatu prasmes
Tautas dziedniecība, ticējumi, teikas.
Ekspozīcijā plānots video projekciju veidošana un demonstrēšana, muzeja krājuma priekšmetu repliku izgatavošana, manekenu iegāde, Sēlijas tautas tērpa kopijas izgatavošana, piekaru sistēmu iegāde un uzstādīšana maināmās informācijas vajadzībām. Ekspozīcijas un praktisko nodarbību vajadzībām tiks iegādātas mēbeles un aprīkojums.

Amatu mājā tiek ievietota ekspozīcija par amatniecības tradīcijām un iekārtotas telpas dažādām praktiskām nodarbībām. Apmeklētājus tagad būs iespējams uzņemt visa gada garumā, kas Jēkabpils Vēstures muzeja brīvdabas nodaļā “Sēļu sēta ” līdz šim nebija iespējams.

Avots: jekabpils.lv

Atstājiet komentāru