2024.gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

Jēkabpils novadā uzņemti 206 Ukrainas bēgļi

Jēkabpils novadā uzņemti 206 Ukrainas bēgļi

Līdz 11.aprīlim Jēkabpils novadā uzņemti 206 Ukrainas bēgļi, kuri ieradušies Latvijā un par savu pagaidu dzīves vietu izvēlējušies mūsu novadu. No tiem 87 ir bērni. Kopumā pašvaldības iestādēs izmitinātas 94 personas. Personām, kuras ieradušās Jēkabpils novadā no Ukrainas tiek nodrošināta izmitināšana, individuāla vajadzību izzināšana un sociālais atbalsts, ēdināšana, izglītības iespējas, daudzveidīgu nodarbību pieejamība, kā arī tiek veicināta nodarbinātība un piedāvātas arī bezmaksas atpūtas iespējas.

Jēkabpils novada domes Sociālo, izglītības, kultūras, sporta un veselības aizsardzības jautājumu komitejas priekšsēdētāja Līga Kļaviņa: “Pašvaldības vadība kopā ar Sociālā dienesta, Pašvaldības policijas un citu jomu speciālistiem ik nedēļu tiekas sanāksmē, lai pārrunātu aktuālos jautājumus saistībā ar ukraiņu kara bēgļiem, kuri apmetušies mūsu novadā. Jāuzsver, ka tendences un situācija ir ļoti mainīga, cilvēki ierodas, bet nereti pēc kāda laika izvēlas doties arī projām. Katrā ziņā daudz strādājam ar ģimenēm individuāli , lai nodrošinātu to palīdzību, kas ir nepieciešama un sniegtu atbildes uz interesējušajiem jautājumiem. Pagaidām pašvaldības kapaciāte, lai izmitinātu visus bēgļus, kuri ierodas pie mums, ir pietiekama un ceram, ka arī turpmāk spēsim sniegt vajadzīgo atbalstu.”

Lai informētu Jēkabpils novada iebraukušās ukraiņu ģimenes par palīdzību un atbalstu, kā arī to saņemšanas kārtību, Jēkabpils novada pašvaldības vadība, Izglītības pārvalde, Sociālais dienests, pašvaldības policija un citi attiecīgo jomu speciālisti tiekas arī klātienē ar ukraiņiem. Tikšanās laikā Ukraiņu ģimenes var uzdot sev interesējošus jautājumus un saņemt informatīvos bukletus ar dienestu kontaktinformāciju.
Tikšanās notiek katru trešdienu no plkst.16.00-18.00 Jēkabpilī, Brīvības ielā 126, biedrības “Tilts” telpās.

Ukraiņu ģimenes, kurās aug pirmsskolas un skolas vecuma bērni, palīdzību var meklēt Izglītības pārvaldē, zvanot +371 65207054. Savukārt, lai saņemtu sociālo palīdzību, Ukrainas bēgļiem ir jāvēršas Jēkabpils novada Sociālajā dienestā, Jaunā iela 39i, tālrunis: +371 65207092, +371 80020091. Līdz šim Jēkabpils novada Sociālais dienestā garantētā minimālā ienākuma pabalsts izmaksāts 163 personām, kopsummā 14 520 eiro. Krīzes pabalsts piešķirts 125 personām, kopsummā sastādot 30 168 eiro.  Visi pabalsti izmaksāti arī četriem ārkārtas aizbildņiem, kopumā par 18 bērniem, kas sastāda 6795,11 eiro.
Lai palīdzētu Ukrainas bēgļiem Latvijā, no ziedot.lv saņemtas un vakar Jēkabpils novada pašvaldības Klientu apkalpošanas centros izniegtas 59 dāvanu kartes. 
Līdz šim 17 ukraiņu bērni ir uzsākuši mācības novada izglītības iestādēs – 11 bērni mācās pirmsskolas izglītības iestādēs un 6 skolēni izglītību iegūst Jēkabpils 2.vidusskolā. Jauniešiem tiek piedāvātas iespējas arī apmeklēt sporta nodarbības, mākslas un mūzikas skolu. Pārēji ukraiņu skolēni mācās tālmācībā Ukrainas skolās.

Tāpat Jēkabpils novada pašvaldība piedāvā Ukrainas civiliedzīvotājiem arī latviešu valodas kursu apguvi Jēkabpils Tālākizglītības un informācijas tehnoloģiju centrā. Kursos būs iespēja apgūt latviešu valodas pamatus, lai vieglāk varētu risināt dažādas ikdienas lietas. Kursi notiks divas reizes nedēļā, otrdienās un ceturtdienās, Jēkabpils 2.vidusskolas telpās.  Kursi ir bez maksas.

Lai palīdzētu ikdienas situāciju risināšanā, Sabiedrības integrācijas fonds, sadarbojoties ar  Sociālo dienestu Jēkabpils novadā piesaistīs piecus mentorus,  ko nodrošinās biedrība “Vidusdaugavas NVO centrs”. Mentora pakalpojums Ukrainas iedzīvotājiem būs pieejams 60 dienas un sniegs praktisku palīdzību dažādu ikdienā būtisku jautājumu risināšanā. Tādējādi tiks veidota personas izpratne par dzīvi Latvijā, palīdzot reālajās dzīves situācijās apgūt ikdienai nepieciešamās prasmes, rosinot attīstīt jaunas iemaņas, kā arī sniedzot atbalstu dažādu formalitāšu sakārtošanā, dzīvesvietas, apģērba un darba iespēju nodrošināšanā. 

Jēkabpils novada pašvaldība saka paldies ikvienam iesaistītajam, kurš palīdz nodrošināt pēc iespējas labākus apstākļus, pakalpojumus, skaidro cilvēkiem situācijas, risina problēmsituācijas un visādi citādi sniedz palīdzīgu roku, lai ukraiņi pie mums justos gaidīti un aprūpēti. Paldies par ziedojumiem, ko esat dāvājuši jau līdz šim novada trīs ziedojumu vākšanas punktos!

Atgādinām, ka Jēkabpils novada teritorijā ir izveidotas trīs ziedojumu pieņemšanas vietas.
Divas Jēkabpils pilsētā:

Biedrības “Vidusdaugavas NVO centrs” Dienas centra “Kopā būt” telpās Brīvības ielā 258A, Jēkabpilī (blakus BJC), darba laikā no plkst.8:30 līdz 17:00, koordinē Rihards Barkovskis, tālr.26484210);
 
Rīgas ielā 150A, Jēkabpilī (bij. rajona padome) – jāzvana pie durvīm, koordinators Edgars Līcis, tālr.29103930.
 
Viena ziedojumu pieņemšanas vieta Jēkabpils novada teritorijā - Rites pagastā: “Druviņas – 6”-2, Cīruļi, Rites pagasts, Jēkabpils novads, koordinē Jānis Strumskis tālr.20247222 un Kristīne Verečinska, tālr.22010247.

Avots: jekabpils.lv

Atstājiet komentāru