2024.gada 19. marts

Jāzeps

Novada dome vienojas par padomju pieminekļu demontāžu parkā Jēkabpilī, Rīgas ielā

Novada dome vienojas par padomju pieminekļu demontāžu parkā Jēkabpilī, Rīgas ielā

Jēkabpils novada dome šodien nolēma pārvietot padomju pieminekļus no parka Jēkabpilī, Rīgas ielā uz brāļu kapiem Varoņu ielā. 

Jau tuvākajā laikā paredzēts veikt izpēti vai šajā vietā tiešām ir apbedījumi, ja ir, tad veikt padomju karavīru mirstīgo atlieku cienīgu pārapbedīšanu uz brāļu kapiem Varoņu ielā. Paredzēts arī novākt stēlas jeb stabus ar piestiprinātajām granīta plāksnēm. Stabus nav paredzēts saglabāt, savukārt plāksnes pagaidām novietos SIA “Jēkabpils pakalpojumi” noliktavā un pēc pārapbedīšanas, izvietos Varoņu ielas brāļu kapos. 

Diskutējot par šo lēmumu projektu iepriekš Finanšu komitejā, deputāts Andrejs Gavrilovs (S) rosināja rast iespēju atstāt visu kā ir Krustpils parkā, veicot remontu, nostiprinot un atjaunojot plāksnes, kas  laika gaitā sabojājušās, uzsverot, ka visu var sakārtot, ja ir vēlme. Novada domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis (LZP) atbildēja, ka nav vēlmes saglabāt padomju laika pieminekļus. Domes sēdē Andrejs Gavrilovs balsoja pret šo lēmumu projektu.

Savukārt domes sēdē diskutējot par šo lēmuma projektu, deputāts Aivars Kraps L(A) nesaņēma atbildi uz jautājumu, kas notiek tālāk ar šīm granīta plāksnēm, ja atklājas, ka parkā Rīgas ielā nav apbedījumu. Vai arī tādā gadījumā šīs plāksnes izvieto brāļu kapos Varoņu ielā, vai atdos kādam muzejam vai vienkārši glabās noliktavā uz nenoteiktu laiku. Viņam tika skaidrots, ka par tālāku rīcību lems vēlāk. Nesaņemot atbildi, Aivars Kraps balsojumā atturējās.

Jēkabpils novada domes priekšsēdētāja vietnieks attīstības jautājumos Kārlis Stars (NA) pauda sava politiskā spēka Nacionālās apvienības nostāju, ka pēc pieminekļa vietas izpētes parkā Rīgas ielā, ja nepieciešams jāveic pārapbedīšana, izrādot cieņu kritušajiem, savukārt, ja tur nav apbedījumu, tad šie padomju laiku pieminekļi nav saglabājāmi.

Raivis Ragainis informēja, ka pašlaik Jēkabpils muzeja speciālisti apzina kopējo padomju laika pieminekļu skaitu novadā, tāpat arī pašvaldības speciālisti apkopo, cik varētu izmaksāt Rīgas ielā memoriāla un pieminekļa demontāža. Raivis Ragainis piebilda, ka ir pieteikušās vairākas privātpersonas, kas gatavas padomju pieminekļa demontāžu veikt par saviem līdzekļiem, ja vien tiks dota atļauja to darīt, taču pašvaldība šādu pakalpojumu nevarot izmantot. Iepriekš sarunā ar medijiem Raivis Ragainis minēja, ka šajā parkā, demontēto padomju pieminekļu vietā, varētu veidot dažādus laukumus bērniem.

Jau ziņots, ka naktī uz 9.maiju postaments uz kura iepriekš atradās lielgabals un tā apkārtne tika apzīmēta. Uz postamenta tika uzkrāsots Ukrainas karogs, bet postaments un tā apkārtne aplieta ar sarkanu krāsu, tā protestējot pret Krievijas agresiju Ukrainā.

Trešdien, 25.maijā, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē atbalstīts likumprojekts "Par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā". Likumprojekts paredz, ka padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu demontāžu pašvaldības īsteno ne vēlāk kā līdz šī gada 15.novembrim. Tas attiecas arī uz padomju pieminekļiem parkā Jēkabpilī, Rīgas ielā un citviet novadā.

Komisija izskatīja darba grupā piedāvātās izmaiņas likumprojektam "Par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā". Viena no idejām paredz, ka pašvaldībām ir tiesības ierosināt objekta demontāžu, neatkarīgi no objekta piederības un bez saskaņošanas ar zemes vai objekta īpašnieku vai tiesisko vadītāju.

Ar likumu arī paredzēts noteikt, ka Rīgā, Uzvaras parkā esošais monuments "Padomju Armijas karavīriem - Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem" ir demontējams. Citus likumā noteiktajiem kritērijiem atbilstošus demontējamos objektus nosaka Ministru kabinets.

Papildus komisija sprieda, ka sabiedrībai ir jāsniedz iespēja ne tikai ziedot finanšu līdzekļus, bet arī pakalpojumus okupācijas režīmu slavinošu pieminekļu nojaukšanai.

Komisija atbalstīja priekšlikumu nodot likumprojektu izskatīšanai Saeimā pirmajā lasījumā, dokumentu ir paredzēts virzīt steidzamības kārtībā.

Likumprojekta anotācijā pausts, ka likuma mērķis ir nepieļaut Latvijas kā demokrātiskas un nacionālas valsts vērtību noniecināšanu un apdraudējumu, paust nosodošu nostāju pret PSRS un nacistiskās Vācijas prettiesiskajām okupācijas varām, kā arī novērst nepatiesu, neprecīzu un neobjektīvu vēsturisku notikumu atspoguļojumu.

Ar jauno likumu paredzēts noteikt, ka publiskajā vidē tiek aizliegts eksponēt pieminekļus, mākslinieciskus veidojumus un citus objektus, kas atbilst vismaz vienam no šiem kritērijiem - piemineklis slavina PSRS vai nacistiskās Vācijas okupācijas varu, ar to saistītu notikumu vai personu, slavina totalitārisma ideoloģiju, vardarbību, militāru agresiju un kara ideoloģiju, kā arī ietver padomju varas vai nacisma simbolus.

Tomēr likumprojektā tiek izcelts, ka tas neattiecas uz pieminekļiem, piemiņas zīmēm, piemiņas plāksnēm, piemiņas vietām, vai citiem veidojumiem, kas atrodas karā kritušo karavīru apbedījuma vietās, kā arī padomju vai nacistiskās terora upuru piemiņas vietās.

Komentāri (0-10/12)

  • Sods
    29.05.2022 20:14
    Simona es tavu trubu kustināja!
  • Simona
    28.05.2022 21:30
    Radio 1, ko dzēšam komentārus? Nepatīk, ka domniekiem uzbrauc? Demokrātija pati par sevi, bet maizes devējam spalva jāglauda.
  • Rusaks
    28.05.2022 18:09
    Za did idi diididiiiiiiiiiiiiiiii
  • Skolnieciņš
    28.05.2022 14:14
    Piemiņa var būt dažāda. Mirušo krievu karavīru piemiņai var uzstādīt no māla masas (brūnā māla, kuru izmanto dažādas krāsas ķieģeļu pagatavošanai) veidotu 5 metrus augstu Dieva Perūna elku. Elka pamatni izbruģē ar akmens bruģi. Blakus ierīko dobes ar klājeniskiem kadiķiem. Blakus Dieva Perūna elkam ir jānovieto lakoniska plaksnīte ar uzrakstu: ′′Šeit ir apbedīti sarkanās armijas karavīri.′′. Vel blakus ir jānovieto plāksnītes, kas sabiedrībai izskaidro krievu totalitārisma un komunisma bīstamību. Nekādā gadījumā nedrīkst lietot lielkrievu šovinistu un Pobedas kulta saukļus. Dieva Perūna elkus var redzēt šeit: m.youtube.com/watch?v=ZNnsK5aqFSg m.youtube.com/watch?v=kvBk3b8tNgc Taču labāk ir krievu karavīrus sūtīt atpakaļ uz Krieviju, uz turieni no kurienes viņi ir nākuši.
    ©Skolnieciņš 1999-bezgalība :-)
    Skolnieciņš® ™Skolnieciņš
    P.S. To visu ir jāveic kapos!!! Pilsētas centrā kauli nav vajadzīgi (ja vien tādi tur ir)!!!
    #NoWar #24.02.2022. #StandWithUkraine #SlāvuDievi #DievsPerūns #SlāvuDieviPretKaru!
  • Skolnieciņš
    28.05.2022 14:09
    Lielkrievu šovinisms un Pobedas kults ir drauds Latvijai un latviešu nākotnei. tvzvezda.ru/ [Zvezda ir Krievijas valstij piederošs valsts mēroga TV tīkls, kuru vada Krievijas Aizsardzības ministrija. Šis TV kanāls lieliski demonstrē Fašistiskās Krievijas (Putina Krievijas) slimīgo apmātību ar armiju un militārismu. Militārais kults ir viens no lielkrievu šovinisma stūrakmeņiem .] pobeda.tv/ [POBEDA ir Pirmā kanāla digitālās televīzijas saimes projekts, kas veltīts Krievu totalitārisma uzvaras dienas 75. gadadienai kopš 1941.–1945. Ēterā – padomju militārā kino klasika, krievu filmas un TV seriāli, jauni pašu ražoti programmu cikli, “Nemirstīgais pulks” dalībnieku ģimenes atmiņas. Šis TV kanāls pa visām varītēm cenšas reabilitēt komunistiskās partijas un sarkanās armijas noziegumus pret cilvēci.]
    ©Skolnieciņš 1999-bezgalība :-)
    Skolnieciņš® ™Skolnieciņš
    Latvju Dievi mūžam viedi.
    Dievturība mūžam dzīva.
  • Skolnieciņš
    28.05.2022 14:06
    Reinis:
    Labāk sataisat ceļus jekabpili nevis jaucat suda pieminekļus,sakas karš ukraina baigie draugi,pirms kara vispar nekad netika poeminēta,un ukraina nav latvijai kaimiņvalsts
    Komunistiskā partija konsekventi meloja visu savu pastāvēšanas laiku. Meli, meli un meli. Tad kāpēc man šoreiz būtu jātic šiem meļiem? Pobedas kults balstās uz ciniskiem meliem un puspatiesībām. Pobedas kults tā ir sekta. Tā ir sekta pareizticīgo baznīcas paspārnē.
    Krievvalodīgie komunisti šo lielgabalu uzstādīja blakām kultūras namam, lai vietējos latviešus turētu paklausībā un bailēs. Tā teikt: ′′Možem povtoric!′. Un lai turētu okupēto zemju tautas paklausībā un bailēs, Padomju Krievija meloja kā vien mācēja. Melu straumes plūda upēm un tērcītēm. Un vietējie Kangari, stāvēdami kājās, aplaudēja un gavilēja.
    Ir laiks atmaskot Pobedas kultu. Mūsdienu zinātne piedāvā teju vai bezgalīgas iespējas kriminālistikā. Eksperti, apsekodami notikuma vietu un veikdami lietišķo pierādījumu analīzi laboratorijās, var pateikt ļoti daudz. Meliem ir īsas kājas. Melus var viegli atmaskot ar zinātnē balstītām metodēm. Un misticisma plīvurs taps norauts. Un komunisma smārds izgaisīs.
    ©Skolnieciņš 1999-bezgalība :-)
    Skolnieciņš® ™Skolnieciņš
    Latvju Dievi mūžam viedi.
    Dievturība mūžam dzīva.
  • Skolnieciņš
    28.05.2022 14:04
    Pēteris:
    Ja jauc nost padomju pieminekļus,tad es uzskatu kad padomju laika celtas majas visas arī janojauc un jauzceļ jaunas
    Krievi šo briesmoni cēla goda vietā par latviešu sūri, grūti nopelnīto naudiņu. Un Tu vel latviešiem kaut ko pārmet! Gribētu redzēt, ka Tu tajos laikos būtu protestējis pret šo komunistiskās partijas regāliju!!!
    ©Skolnieciņš 1999-bezgalība :-)
    Skolnieciņš® ™Skolnieciņš
    Latvju Dievi mūžam viedi.
    Dievturība mūžam dzīva.
  • Vasja
    27.05.2022 11:13
    za DiDiDiiiiiiiiiiiiiiii
  • Vana
    27.05.2022 11:12
    za didididiiiiiii
  • Pēteris
    27.05.2022 08:30
    Ja jauc nost padomju pieminekļus,tad es uzskatu kad padomju laika celtas majas visas arī janojauc un jauzceļ jaunas
12

Atstājiet komentāru