2024.gada 19. marts

Jāzeps

Pēc negadījuma JVĢ stadionā, Valsts policija sākusi kriminālprocesu par noziedzīgu nodarījumu pret personas veselību

Jēkabpils Valsts ģimnāzijas stadiona basketbola laukumā, pagājušās nedēļas nogalē notika nelaimes gaidījums, kurā nopietnas traumas guva nepilngadīgs jaunietis. Par notikušo policija ierosinājusi kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 13.nodaļas, savukārt Jēkabpils novada sporta jomas, izglītības un pašvaldības amatpersonas pagaidām apgalvo, ka neviena no tām nav atbildīga par notikušo, kā arī izrādās, ka tas, kas notiek stadionā nav nevienas no tām atbildības sfērā. Tāpēc pašvaldības Attīstības pārvaldei uzdots noskaidrot, kuras iestādes pārziņā ir stadions un, kas atbildīgs par tur notiekošo.

Jēkabpilī, 27.maija vakarā Jēkabpils Valsts ģimnāzijas stadionā – futbola laukumā norisinājās Latvijas jaunatnes čempionāts futbolā, kur sacentās  Jēkabpils sporta skolas – Jēkabpils SS un Rīgas FC akadēmija komandas. Spēli bija atnākuši skatīties līdzjutēji, kā arī jaunieši, kas vēroja gan spēli, gan paralēli nodarbojās ar sportiskām aktivitātēm, izmantojot stadiona infrastruktūru. Jauniešiem, darbojoties basketbola laukumā, ap āra basketbola grozu notika nelaimes gadījums, konstrukcija sasvērās un gāžoties nopietni ievainoja nepilngadīgu jaunieti, uzkrītot tam virsū. Pusis guva dažāda rakstura traumas. Patlaban cietušais tālākai ārstēšanai nogādāts Rīgā.

Tikmēr policija, veicot sākotnēji resorisko pārbaudi un konstatējot pietiekami daudz vērā ņemamu faktu, 31.maijā ierosinājusi kriminālprocesu pēc krimināllikuma 13.nodaļas par noziedzīgu nodarījumu pret personas veselību. 

Sarunā ar Radio1.lv valsts policijas Zemgales reģionālās pārvaldes vecākā speciāliste Dace Kalniņa sacīja, ka “piektdien, 27. maijā Jēkabpilī, Rūdolfa Blaumaņa ielā, nepilngadīgam
zēnam uzkrita basketbola groza konstrukcija. Negadījumā zēns guva traumas un tika nogādāts ārstniecības iestādē. Policijā par notikušo tika sākta resoriskā pārbaude un skaidroti notikušā apstākļi.” Dace Kalniņa piebilda, ka patlaban jau ir sākts kriminālprocess pēc krimināllikuma 13.nodaļas, konkrēts likuma pants šobrīd nav noteikts, to noteiks izmeklēšanas gaitā. Tāpat arī šobrīd kriminālprocess ir sākts par notikušo faktu un pagaidām nav vērsts pret kādu konkrēti, kurš varētu tikt saukts pie atbildības, to noskaidros izmeklēšanas procesā.

Radio1.lv sarunā ar atbildīgajām pašvaldības amatpersonām centās noskaidrot, kā varēja notikt šāds negadījums.

Jēkabpils sporta skolas direktors Edgars Lamba sacīja, ka notikuma brīdī bijis stadionā, taču vērojis futbola spēli un mirkli, kā basketbola groza konstrukcija uzgāzusies virsū jaunietim, nav redzējis. Negadījuma vietā bijis jau pēc notikušā. Viņš zināja teikt, ka šai basketbola groza konstrukcijai aizmugurē ir smaguma atsvars, kuru liecot tā tiek regulēta un šajā gadījumā konstrukcija apgāzusies atmuguriski, taču vai tā traumējusi jaunieti, kurš tajā brīdī to regulējis un, iespējams, nenoturējis atsvaru vai uzkritusi kādam līdzās stāvošam, to Edgars Lamba nezināja teikt. Viņš piebilda, ka notikušajam nav saistības ar futbola sacensībām.

Arī Jēkabpils sporta skolas direktora vietniece Baiba Grasa sacīja, ka Jēkabpils sporta skolai nav nekāda sakara ar notikušo, jo skola izmantojusi stadionu sacensībām un par notiekošo ārpus futbola laukumam neatbild. Viņa arī apliecināja, ka notiekot jauniešu sacensībām nolikums neparedz aicināt kārtības sargus, kas uzraudzītu notiekošo skatītājos. Tāpat arī stadiona uzturēšana un apsaimniekošana neesot sporta skolas pārziņā, skola stadionu izmantojot treniņiem un sacensībām, bet par tur notiekošo neatbildot.

Radio1.lv sazinājās arī ar Jēkabpils sporta centru, lai noskaidrotu vai stadiona uzturēšana un apsaimniekošana ir tā atbildība. Sporta centra sabiedrisko attiecību speciāliste Lāsma Irša sacīja, ka centram nav nekādas saistības ar stadionu – futbola laukumu pie Jēkabpils Valsts ģimnāzijas, tas tiekot izmantots tikai sacensībām.

Tāpat arī Jēkabpils Valsts ģimnāzijas direktors Valerians Vizulis skaidroja, ka notikušais nav skolas atbildība. Stadions jeb futbola laukums esot pašvaldības īpašums, būvēts par nodokļu maksātāju naudu un līdz ar to pašvaldība ir devusi atļauju stadionu izmantot un šeit sportot visas pilsētas iedzīvotājiem. Skola stadionu izmantojot sporta stundās, pārējā laikā tur notiekot sporta skolas treniņi un sacensības, kā arī stadionu izmantojot pilsētas jaunieši un iedzīvotāji, kas nākot te spēlēt bumbu un sportot un par šīm aktivitātēm skola neatbildot un to norisi neuzraugot. Līdz ar to notikušajam nelaimes gadījumam neesot nekādas saistības ar ģimnāziju, jo notikušais nelaimes gadījums nav noticis mācību stundu laikā vai ar kādu no ģimnāzijas skolēniem. Jā, stadions esot pie skolas, bet tā īpašnieks ir pašvaldība. Valerians Vizulis piebilda, ka basketbola grozu konstrukcija nevarēja apgāzties, ja to izmanto pēc piederības, proti, metot bumbu grozā, šāds negadījums visticamāk noticis, ja veiktas kādas citas darbības.

Jēkabpils novada domes priekšsēdētāja vietnieks Izglītības un kultūras jautājumos Alfons Žuks sarunā ar Radio1.lv sacīja, ka novada Attīstības pārvaldei ir uzdots noskaidrot atbildīgais par stadionu pie Jēkabpils Valsts ģimnāzijas un par to tuvāko dienu laikā domes vadību informēšot nodaļas vadītājs Ilmārs Luksts.  Alfons Žuks piebilda, ka viņa skatījumā, velkot paralēles ar Viesīti, kur līdzīgi skolas stadionu izmantot atļauts visiem viesītiešiem, atbildība par tā uzturēšanu, kārtību un izmantošanu ir skolai, skolas direktoram, līdzīgi esot jābūt arī šeit un atbildība par notiekošo stadionā, visticamāk, esot Valeriana Vizuļa kompetencē. Stadionā vajadzējis izvietot informāciju, kā tā iekārtas izmantojamas, ko un kā drīkst un ko nedrīkst darīt, bet šādas informācijas neesot. Tāpat arī neesot zināms vai un kad stadiona konstrukcijas pārbaudītas, kas par to drošību rūpējas. Tāpēc to noskaidrot esot uzdots Attīstības pārvaldei un viņš gaidot Ilmāra Luksta ziņojumu.

Jau vēstīts, ka pārbūvētais Jēkabpils Valsts ģimnāzijas stadions tika atklāts 2017.gada septembra nogalē. Stadiona pārbūvei tika piešķirta valsts mērķdotācija 250 tūkstošu eiro apmērā, bet kopumā rekonstrukcijas projekts izmaksāja 1 miljonu 55 tūkstošus eiro (ieskaitot PVN). Bez futbola laukuma vēl tika uzstādītas skatītāju tribīnes un āra vingrošanas iekārtas, izveidots skrejceļš un basketbola un volejbola laukumi, vieglatlētikas zona, kā arī automašīnu stāvlaukums un brauktuves. Stadions ir aprīkots ar elektronisko sakaru tīkliem un apgaismojumu, kas ļauj rīkot treniņus arī tumšā laikā.

Komentāri (0-10/18)

  • Nu ko
    05.06.2022 18:02
    Būtu pilns stadions ar naudas maisiem, visi atbildīgie saskrietu, ka nelaime ta nav neviena.
  • Leijo
    04.06.2022 11:00
    Kādi vēl tur citi vainīgie? Kādi pieņemšanas - nodošanas akti? Nu nevarēja tas grozs pats no sevis sasvērties un apgāzties. Nu nevarēja! Aizejiet paši un apskatieties. Tas vienkārši nav iespējams. Tad viņam bija pa rezerves daļām jāizjūk. Notika nelaimes gadījums un viss. Jā, smagi, bet par katru cenu meklēt tagad vainu organizatoros, direktoros, deputātos un visos citos apkārtējos ir absurds. Nevienā vietā neesmu redzējis nevienu citu basketbola grozu, uz kura būtu brīdinājuma uzraksti - nelauzt, nekāpt, nešūpot! Tad jau faktiski pie katra staba un katra koka pilsētā līdzīgi uzraksti jāpieliek.
  • Viedoklis
    02.06.2022 23:20
    Tur uz tās lapas - pieņemšanas - nodošanas akts - ir paraksts! Kas pieņēma šo "drošo" objektu - tas lai arī atbild!
  • Ahahhaha
    02.06.2022 20:28
    Drīz jau nezinās, kam paša čebriks pieder. DDDD
  • Māte
    02.06.2022 20:02
    Normāli būtu,ja Žuks atkāptos no amata.
  • Krišjanis
    02.06.2022 19:34
    Mācībā arī citiem: - Ja esi dauņu barā, rēķinies ar sekām! Tā citreiz, esot kopā ar draugiem, (tā tika apgalvots!) 1 noslīka, citā gadījumā - atrada guļam sniegā ... Protams, arī šoreiz dauņu ālēšanas bija daudz aizraujošāks pasākums > liecina veltītā lielā uzmanība. Pofig kāds bija futbola mača Jēkabpils SS - Rīgas FC akadēmija = ? rezultāts!
  • Bezpreģels!
    02.06.2022 18:30
    Luksts jau tas skaidrotājs. Šitai vadībai es neticu neviena grama!!!
  • Krišjānis
    02.06.2022 17:53
    Jēkabpilī, 27.maija vakarā JVĢ stadionā – futbola laukumā norisinājās Latvijas jaunatnes čempionāts futbolā, kur sacentās Jēkabpils sporta skolas – Jēkabpils SS un Rīgas FC akadēmija komandas. Spēli bija atnākuši skatīties līdzjutēji, kā arī jaunieši, kas vēroja gan spēli, gan ...paralēli nodarbojās basketbola laukumā, ap āra basketbola grozu. Un tur notika nelaimes gadījums, konstrukcija sasvērās un uzgāzās virsū nepilngadīgam jaunietim un nopietni savainoja - guva dažāda rakstura traumas. Tika nogādāts Jēkabpils slimnīcā, bet patlaban tālākai ārstēšanai nogādāts Rīgā. ========================= Līdz vemšanai riebās futbols, tāpēc labāk dauzījās ap basketbola grozu? Kāpēc brīnaties, katads iznakums?
  • to Žučara
    02.06.2022 17:49
    Manuprāt Alfons Žuks ir vainīgs. Ja jau skaidri un gaiši nedefinēja kuram tas stadions īsti pieder. BARDAKS! KLAUNI!
  • Kika
    02.06.2022 15:52
    Tas ka tagad ir nostiprināta konstrukcija nesaka to ka viņš tajā brīdī tāda bija.Kauns pa visu ģīmi tiem kas atspēlējas no atbildības,dot Dieviņš ka pašiem bumerangs kādreiz nenāk atpakaļ.Puika cīnās par savu dzīvībiņu(Bērns viņš vēl ir 10 gadiņi)
12

Atstājiet komentāru