2024.gada 19. marts

Jāzeps

Jēkabpilī, Rīgas ielā sākušies darbi saistībā ar padomju pieminekļu pārvietošanu (FOTO)(PAPILDINĀTS)

(Papildināts, pievienota otrā rindkopa)

Jēkabpilī, Rīgas ielā pirmdien, 13.jūnijā sākušies darbi padomju pieminekļa pārvietošanai uz brāļu kapiem. Radio1.lv novēroja, ka agri no rīta teritorija ap pieminekli ir iežogota, pie objekta dežūrē pašvaldības policija.

Pašvaldības mājaslapā publicētā informācija liecina, ka "Jēkabpils novada dome no biedrības “Brāļu kapu komiteja” saņēmusi nepieciešamo saskaņojumu pārapbedīšanas darbu veikšanai no Otrā Pasaules kara memoriāla, Rīgas ielā 205, Jēkabpilī. Pamatojoties uz to, un atbilstoši šī gada 26.maija Jēkabpils novada domes pieņemtajam lēmumam, 13.jūnijā tiek uzsākti demontāžas un zondāžas  darbi, kurus veic “Jēkabpils pakalpojumi”. Visi darbi norādītajā objektā tiks veikti, piedaloties biedrības “Brāļu kapu komiteja” pilnvarotajiem pārstāvjiem.  Gadījumā, ja tiks atrastas mirstīgās atliekas, tās ar aktu tiks nodotas pagaidu glabāšanā Brāļu Kapu komitejas pilnvarotajām personām, kamēr tiks izlemts jautājums par cieņpilnas pārapbedīšanas laiku un vietu. Savukārt demontētie bareljefi no stēlām tiks nodoti pagaidu glabāšanā SIA “Jēkabpils pakalpojumi”."

Atgādinām, ka 26.maija Jēkabpils novada domes lēmums paredz, ka tiks demontēts postaments - piemiņas zīme Otrā pasaules kara kritušajiem un betona kolonnas ar granīta plāksnēm, kā arī pārējie elementi.

Radio1.lv jau ziņoja, ka Jēkabpils novada dome 26.maijā nolēma pārvietot padomju pieminekļus no parka Jēkabpilī, Rīgas ielā uz brāļu kapiem Varoņu ielā. 

Pašvaldība iepriekš informēja, ka vispirms tiks veikta izpēte vai šajā vietā tiešām ir apbedījumi, ja ir, tad veikt padomju karavīru mirstīgo atlieku cienīgu pārapbedīšanu uz brāļu kapiem Varoņu ielā. Paredzēts arī novākt stēlas jeb stabus ar piestiprinātajām granīta plāksnēm. Stabus nav paredzēts saglabāt, savukārt plāksnes pagaidām novietos SIA “Jēkabpils pakalpojumi” noliktavā un pēc pārapbedīšanas, izvietos Varoņu ielas brāļu kapos. 

Tāpat arī vēstīts, ka naktī uz 9.maiju postaments uz kura iepriekš atradās lielgabals un tā apkārtne tika apzīmēta. Uz postamenta tika uzkrāsots Ukrainas karogs, bet postaments un tā apkārtne aplieta ar sarkanu krāsu, tā protestējot pret Krievijas agresiju Ukrainā.

Komentāri (0-6/6)

  • Priecīgā
    14.06.2022 06:59
    Ja kādam nepatīk,vagons Rīga-Maskava!!! Latviešiem šis viss nav vajadzīgs!
  • Janka
    13.06.2022 18:55
    Prieks redzēt ,kad darbi notiek,tam kauna stabam sen bija jāpazūd,prieks braucot garām apstājos, apskatos skaisto skatu,armatūru atliekas
  • A
    13.06.2022 14:13
    Nu ta vienreiz to kauna traipu novāks.Krievuškas jau bimbā pie stūra?
  • Emigrants
    13.06.2022 12:21
    IMHO - valstij, kas cīnās ar pieminekļiem, aizliedz jebkādu citu viedokli, un nekaunīgi pārkāpj tā saucamās Demokrātijas pamatprincipus - NAV nākotnes.
  • Tā vot
    13.06.2022 11:44
    Ja tur būs mirstīgās atliekaa, tad tam kungam būs cit apsūdzība. Un tā būs amagaka.
  • Ilze
    13.06.2022 10:15
    Šajā sakarā varbūt varētu tomēr atcelt Gundaram visas apsūdzības, jo, būsim godīgi, viņš ir ietaupījis pašvaldībai dikti daudz naudas, jo paveicis lielu daļu demontāžas darbu...

Atstājiet komentāru