2024.gada 19. marts

Jāzeps

Jēkabpilī, Rīgas ielā netālu no padomju memoriāla postamenta atrastas apbedīto karavīru mirstīgās atliekas (FOTO)(PAPILDINĀTS)

(Papildināts ar Jēkabpils novada pašvaldības oficiālo informāciju, pievienota 3.-4.-5. rindkopa)

Jēkabpilī, Rīgas ielā netālu no bijušā padomju memoriāla, kur atradās postaments un uz tā iepriekš lielgabals, veicot zondāžu šodien, 14.jūnijā, atrastas tur apbedīto padomju karavīru mirstīgās atliekas. Kā vēstīts, šajā vietā 1944.gada augustā ir ticis veikts apbedījums — apbedīts Otrajā Pasaules karā kritušais 22. krievu armijas artilērijas pavēlnieks ģenerālmajors Sergejs Kuprijanovs un 130. latviešu strēlnieku korpusa pulkveži Gavrils Šarikalovs un Sahabutdins Gazejevs.

Sarunā ar Radio1.lv Jēkabpils novada domes izpilddirektors Uldis Skreivers sacīja, ka karavīru mirstīgās atliekas atrastas citā vietā, ne tieši zem postamenta uz kura iepriekš atradās lielgabals. Tajā vietā apbedījumu neesot bijis. Uldis Skreivers zināja teikt, ka ģenerālmajora, par ko liecinot pie mirstīgajām atliekām atrastais pagons ar zvaigzni, apbedījums atrasts tur, kur ir gājēju ietve, zem tās. Savukārt abu pulkvežu apbedījumi atrasti nedaudz tuvāk postamentam zem plāksnēm apmēram divi metri viens no otra. Tas nozīmē, ka līdz šim virs šiem apbedījumiem noritēja dzīva gājēju kustība, kas nav savietojami ar cieņpilnu apbedījumu.

Uldis Skreivers sacīja, ka vakar esot  noņemts postaments un betona plāksnes, savukārt šodien veikti rakšanas darbi. Tā kā šodien ir lietaina diena, rakšana notikusi zem pārsega - telts. Starp Jēkabpils novada pašvaldību un biedrību “Leģenda” šodien noslēgta vienošanās, kas paredz, ka biedrība “Leģenda” uzglabās visu triju krievu karavīru mirstīgās atliekas līdz brīdim, kad notiks to cieņpilna pārapbedīšana brāļu kapos Varoņu ielā.

Jēkabpils novada pašvaldības oficiālā informācija liecina, ka "Balstoties uz Jēkabpils novada pašvaldībā iesniegto Otrā Pasaules kara memoriāla, Rīgas ielā 205, Jēkabpilī demontāžas un zondāžas darbu protokolu, konstatēts, ka zem 1973.gadā  izveidotā pieminekļa, kā arī tā tiešā tuvumā netika konstatēti apbedījumi.

Turpinot meklēšanas un zondēšanas darbus un virzoties tuvāk Rīgas ielai, zem gājēju celiņa tika atrasta 1947.gadā veidotā pieminekļa pamatnes daļa, zem kuras tika konstatētas karavīru mirstīgās atliekas. Kopā zem 1947. gadā izveidotā pieminekļa pamatnes tika atrasti trīs -ģenerālmajora, artilērijas pulkveža  un pulkveža karavīru mirstīgās atliekas, par ko liecina pie mirstīgajām atliekām atrastie uzpleču atliekas. Militārpersonu mirstīgās atliekas atradās zem mākslīgi uzbērtās grunts, zem izveidotā celiņa seguma, kā arī zem zālāja seguma 2,4 metru dziļumā. No pašvaldības puses tika pieaicināts sertificēts mērnieks, kurš veica precīzus apbedījumu vietu uzmērījumus.

Mirstīgās atliekas, kā arī pie mirstīgajām atliekām atrastie priekšmeti nodoti pagaidu uzglabāšanā Meklēšanas vienībai “Leģenda”, līdz Jēkabpils novada pašvaldība pieņems lēmumu par cieņpilnu atrasto mirstīgo atlieku pārapbedīšanu karavīru kapsētā Jēkabpilī Varoņu ielā. Savukārt demontētie stēlu bareljefi nodoti pagaidu glabāšanā SIA “Jēkabpils pakalpojumi”."

Jau ziņots, ka Jēkabpils novada dome no biedrības “Brāļu kapu komiteja” saņēma nepieciešamo saskaņojumu pārapbedīšanas darbu veikšanai no Otrā Pasaules kara memoriāla, Rīgas ielā 205, Jēkabpilī. Pamatojoties uz to, un atbilstoši šī gada 26.maija Jēkabpils novada domes pieņemtajam lēmumam,  pirmdien, 13.jūnijā tiek uzsākti demontāžas un zondāžas  darbi, kurus veica “Jēkabpils pakalpojumi”. Visi darbi norādītajā objektā tika veikti, piedaloties biedrības “Brāļu kapu komiteja” pilnvarotajiem pārstāvjiem. Atrastās mirstīgās atliekas tika nodotas pagaidu glabāšanā Brāļu Kapu komitejas pilnvarotajām personām, kamēr pašvaldība izlems par cieņpilnas pārapbedīšanas laiku un vietu. Savukārt demontētie bareljefi no stēlām ir nodoti pagaidu glabāšanā SIA “Jēkabpils pakalpojumi”. Tāpat arī vēstīts, ka bareljefus pēc tam, kad notiks mirstīgo atlieku pārapbedīšana, izvietos brāļu kapos Varoņu ielā.

Komentāri (0-10/10)

  • Juris
    19.06.2022 18:44
    Andrejs:
    Un kā tad ar to nacionālo varoni, kurš apgānija kapa vietu, nojaucot kapa pieminekli, lielgabalu?
    Ja tvoju trubu shatal
  • Andrejs
    17.06.2022 18:35
    Un kā tad ar to nacionālo varoni, kurš apgānija kapa vietu, nojaucot kapa pieminekli, lielgabalu?
  • Iedzivotajs
    15.06.2022 21:55
    Es gribētu lai “iedzīvotājiem” un “vadībai” tomēr jau Saktu strādāt galva un ka iepriekš jau teica “pietiek dancot” uz kapiem!!!
    Podiji - tam piemēroti un JA ☝
  • Haha
    15.06.2022 17:40
    Комментарий удалён администратором
  • Jecis
    15.06.2022 17:28
    Moskalju loģika - aprakts karavīrs kā suns ceļa malā ir normāli, pienācīgi pārapbedīts kapos- apgānīšana....! tā teritorija NAV kapi!!!! Tā ir ielai piekļaujošā teritorija, parks, bija pat tirgus un kultūras pasākumi....tagad šo teritoriju varēs pienācīgi izmantot un cilvēku apglabāt... pietiek jau ka vēl pilni meži ar kritušajiem, kurus uz papīra ar orģijām apglabāja jau padumjajos laikos, bet pa faktu tagad no Vācijas ieradušies brīvprātīgie, kuri meklē savus kritušos, rok ārā... bet tāda jau komunistu morāle...
  • Emigrants
    15.06.2022 17:20
    Nu ko, "mīļie" Jēkabpilieši, jums tagad visiem krietni vieglāk palika elpot? Droši vien visas problēmas beidzot ir atrisinātas, "patriotisma" uzplaukums, ekonomiskā izaugsme, dzimstība strauji izgauga, visi caļi paš-salabojās, cenas degvielai samazinājās u.t.t. ? Cik nožēlojami un sāpīgi noskatīties uz šo vadālismu!
  • mamma ZuZe
    15.06.2022 13:03
    Šie apgānītie pīšļi ir vainīgi pie kara Ukrainā?!? Jūs to nopietni?!?
  • Martam
    14.06.2022 20:52
    Sanāk ka gānija visi, kas ikdienā bradāja pa virsu. Sen jau varēja apbedīt kapos kā pienākas pie cilvēkiem. Bet rašistiem jau tikai pohazuku vajag.
  • Marts
    14.06.2022 20:30
    Te jau sanāk kapu apgānīšana?
  • Šausmas!
    14.06.2022 18:03
    Lielsaimnieks būtu strādājis savā zemītē! Ar kādām tiesībām ielīda pilsētā kapus vandīt!!??

Atstājiet komentāru