2024.gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

Arī kapu teritorijā var atšķirot BIO atkritumus bez piejaukumiem

Šķiet nedaudz absurdi, taču tā ir realitāte – kad 2018. gadā pirmo reizi uzstādījām atkritumu šķirošanas konteinerus Jēkabpils kapu teritorijā, iedzīvotāji bija gandarīti. Nu tik šķirosim, ietaupīsim pašvaldības līdzekļus, būsim atbildīgi un zaļi domājoši...

Ir 2022. gads un mēs aizvien cīnāmies par to, lai bioloģiskajiem kapu atkritumiem paredzētajā konteinerā cilvēki neizmet plastmasas sveces, vāzes un lejkannas. Ironiski taču – cilvēks nevēlas šķirot, bet, tā vietā lai izmestu savu maisiņu sadzīves atkritumos, tomēr iemet to šķirošanas konteinerā. Kāpēc?
 
Mums visiem kopā ir beidzot jāapzinās, ka arī viens plastmasas maisiņš, viena svece, lejkanna utt. sabojā visu konteinera saturu. Un ir vienalga, ka 100 cilvēki pirms šī viena nešķirotāja BIO konteinerā sametuši tikai skujas vai ziedus – bijuši apzinīgi. Poligonā šādu saturu vairs nepieņem kā tīru biomasu – tie ir nešķirotie sadzīves atkritumi.

Sašķirot to nelielo daudzumu atkritumu, kuri rodas uzkopjot kapu kopiņu taču nav nemaz tik laikietilpīgs process – sveces, vāzes un maisiņus ievietojam atsevišķā konteinerā. Smiltis, skujas, čiekurus, ziedus un sīkus zariņus ievietojam lielajā atkritumu laivā, kas paredzēta bioloģiskajiem atkritumiem.

Iedzīvotāji aizvien jautā – kur likt, piemēram, sēru vainagus, kuros ir gan skujas un ziedi, gan drātis? Vainagus un dažādas ziedu kompozīcijas, kurās ir arī drātis, lentītes utt. jāizmet pie kapu atkritumiem – kopā ar plastmasas vāzēm un svecēm, vai nešķiroto atkritumu konteinerā. Galvenais mērķis, kāpēc kapos aicinām šķirot atkritumus ir ATŠĶIROT TĪRUS BIOLOĢISKOS ATKRITUMUS BEZ PIEJAUKUMIEM – lielajā atkritumu laivā, kurā izmetam BIO atkritumus NEDRĪKST izmest maisiņus, sveces un drātis!

Paldies tiem iedzīvotājiem, kuri pievērš uzmanību tam, kur izmet atkritumus!

Šķirot vai nešķirot – tā ir Jūsu izvēle, taču, lūdzu, nebojājiet līdzcilvēku paveikto!!!

SIA “Jēkabpils pakalpojumi” atgādina, ka atkritumu šķirošanas konteineri kapu teritorijā ir novietoti, lai tos lietderīgi izmantotu, tāpēc aicinām ikvienu, kurš uzkopj kapa vietu, pievērst uzmanību norādēm, kas atrodas uz konteineriem:
• BIOMASAS konteinerā ir jāizmet skujas, smiltis, lapas, dabīgie ziedi. Biomasas konteinerā NEDRĪKST mest plastmasas puķes, plastmasas maisiņus, sveces, puķu podus, vāzes, cimdus.
• Konteinerā KAPU ATKRITUMIEM jāizmet sveces, plastmasas maisiņi un plastmasas puķes, puķu podi, vāzes, drātis utt.

Kopumā Jēkabpils pilsētas kapu teritorijā uzstādīti jau 15 biomasas konteineri/ atkritumu laivas, un 15 konteineri kapu atkritumiem (sveces, vāzes u.c.).

Informējam, ka tīras biomasas nodošana sadzīves atkritumu poligona «Dziļā vāda» kompostā, izmaksā 10,33 eiro par tonnu. Ja kapu atkritumi nav šķiroti, un biomasa tiek izvesta kopā ar vāzēm, maisiņiem, svecēm u.c., cena par tonnu ir 147,77 eiro (tai skaitā PVN).

Informāciju sagatavoja:
Ieva Kancāne
SIA “Jēkabpils pakalpojumi”
sabiedrisko attiecību speciāliste

Atstājiet komentāru