2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Kas turpmāk vadīs Jēkabpils novada domes Sociālo, izglītības, kultūras, sporta un veselības aizsardzības jautājumu komiteju?

Kas turpmāk vadīs Jēkabpils novada domes Sociālo, izglītības, kultūras, sporta un veselības aizsardzības jautājumu komiteju?

Nākamnedēļ, 1.novembrī, 14. Saeimā darbu sāks tur ievēlētā Jēkabpils novada domes deputāte, Sociālo, izglītības, kultūras, sporta un veselības aizsardzības jautājumu komitejas vadītāja Līga Kļaviņa (ZZS). Tas nozīmē, ka Jēkabpils novada domē gaidāmas pārmaiņas, pašvaldībā darbu sāks jauns deputāts, būs jāievēl jauns Sockomitejas vadītājs. 

Saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komisijas datiem, nākamais deputāta kandidāts, kas no ZZS pretendē uz deputāta vietu ir Edvīns Meņķis.

Tiekoties ar Jēkabpils domes vadību preses konferencē, Radio1.lv jautāja, kā turpmāk tiks organizēts darbs pašvaldībā. Vai Sociālo, izglītības, kultūras, sporta un veselības aizsardzības jautājumu komitejas vadība tiks uzticēta Edvīnam Meņķim vai turpmāk komitejas vadību  uzņemsies, kāds no priekšsēdētāja vietniekiem vai varbūt komitejas vadība tiks piedāvāta kādam no deputātiem vai pašvaldībai ir kāds cits rīcības plāns.

Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis (LZP) sacīja, ka par šo jautājumu vēl nav notikušas deputātu diskusijas un vēl nav pieņemts lēmums. Raivis Ragainis noliedza iespēju, ka komitejas vadība varētu tikt uzticēta Edvīnam Meņķim. Taču esot vairākas versijas, kā turpmāk varētu rīkoties. Raivis Ragainis uzsvēra, ka nepilna pusotra gada laikā jaunievēlētajai novada domei esot izdevies sakārtot jaunizveidoto pašvaldības pārvaldības sistēmu, uzņēmumu un iestāžu darbu, tāpēc vairs neesot tik aktuāli, lai komitejas vadītājs būtu deputāts, kas veic šos pienākumus uz pilnu slodzi par algu. Tāpēc, viņaprāt, turpmāk abas komitejas varētu vadīt deputāts, Attīstības un tautsaimniecības komitejas vadītājs Ainars Vasilis (LZP). Taču par šādu priekšlikumu vēl neesot diskutēts ar citiem deputātiem. Ar Ainaru Vasili par šo jautājumu mērs esot diskutējis.

Jautāts, ja gadījumā, izlemj, ka abas komitejas vada Ainars Vasilis, vai viņa atalgojums mainīsies. Raivis Ragainis sacīja, ka tādā gadījumā viņam tikšot palielināta, bet ne dubultota alga un pašvaldībai ietaupīsies līdzekļi no neizmaksātās algas daļas, kas budžetā paredzēta Sockomitejas vadītājam.

Žurnālisti arī atgādināja, ka savulaik algoti amati abu komiteju vadītājiem tika izveidoti ne tikai, lai sakārtotu jaunās pašvaldības iestāžu un attiecīgo jomu darbības sistēmu, bet arī politiskās stabilitātes stiprināšanai, vai šobrīd šajā ziņā vairs bažu nav un pašvaldības pozīcija jūtas stabili? Raivis Ragainis atbildēja, ka bažu nav. 

Jautāts, kāpēc komitejas vadība netiek uzticēta, kādam no viņa attiecīgās jomas vietniekiem, Raivis Ragainis skaidroja, ka gan Alfons Žuks (Apvienība Iedzīvotāji), gan Aivars Vanags (Konservatīvie) pārzinot katrs savu jomu, bet komitejā jārisina gan viena, gan otra pārziņā esošie jautājumi. Tāpēc, viņaprāt, uzticēt abu komiteju vadību Ainaram Vasilim, esot vērā ņemams priekšlikums, jo Sockomitejā strādājot gan Aivars Vanags, gan Alfons Žuks, kas pārzinot savas jomas un varot šajos jautājumos gan konsultēt, gan sniegt priekšlikumus, gan diskutēt.

Viens no žurnālistu jautājumiem bija, vai ir laba doma visu varu un jautājumus koncentrēt vienas personas jeb tā sakot - cilvēka-orķestra rokās? Raivis Ragainis sacīja, ka nesaskata problēmas, jo komitejās par jautājumiem, diskutē, izsaka priekšlikumus un lemj visi tajās ietilpstošie deputāti nevis viens cilvēks.

Raivis Ragainis piebilda, ka nav nolikta arī malā ideja, uzticēt komitejas vadību kādam no deputātiem, piemēram, Jānim Raščevskim (ievēlēts no LA, šobrīd bezpartejisks).

Jēkabpils novada mērs atzīmēja, ka novembra Sockomiteju vadīs, līdzšinējās vadītājas vietniece Daina Kalve (NA), savukārt novembra laikā tiks izlemts, kam turpmāk uzticēt pašvaldības Sociālo, izglītības, kultūras, sporta un veselības aizsardzības jautājumu komitejas vadību.

Jau ziņots, ka 2021.gadā, darbu sākot jaunizveidotā Jēkabpils novada domes deputātiem, tika izveidoti divi jauni algoti amati - Sociālo, izglītības, kultūras, sporta un veselības aizsardzības jautājumu komitejas vadītājs ar tobrīd apstiprināto atalgojumu  -  2358 eiro mēnesī un Attīstības un tautsaimniecības komitejas vadītājs ar tobrīd apstiprināto atalgojumu – 2358 eiro mēnesī.

Komentāri (0-2/2)

  • Nepareizi!
    26.10.2022 14:55
    Šiem amatiem jau no sākuma nevajadzēja būt algotiem! Kā tas komitejās pastāvēja agrāk. Bet šis domes sasaukums budžeta naudu trallina nost, lai sagādātu amatus tiem deputātiem, kuriem jāstutē pozīciju. Tagad Kļaviņa ievēlēta Saeimā, viņai vairs Jēkabpils novada domē apmaksātu vietu nevajag. Tad nu aldziņu, kas bija savējam, var arī "ietaupīt", maksājot pusi aldziņas citam savējam. Tā kā, mīļie nodokļu maksātāji, sasviežam tik vēl izdomātiem amatiem un darboņiem. Ne jau kalpot vēlētājiem nākuši šie deputāti, bet gan pie siltām un labi atalgotām vietiņām, kas apmaksātas no mūsu nodokļiem.
  • Pareizāk
    25.10.2022 17:59
    Jāizvēlas variants, kurš ietaupīs budžeta līdzekļus.

Atstājiet komentāru