2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Organizatoriem, nenodrošinot pienācīgu apsardzi, Jēkabpilī Jaungada sarīkojumā agresīvs vīrietis demolē skatuvi (Amatpersonu viedokļi)(VIDEO)

Organizatoriem, nenodrošinot pienācīgu apsardzi, Jēkabpilī Jaungada sarīkojumā agresīvs vīrietis demolē skatuvi (Amatpersonu viedokļi)(VIDEO)

Jēkabpilī, Vecpilsētas laukumā Jaungada sagaidīšanas pasākumā uguns šova laikā uz skatuves negaidīti uzkāpa kāds agresīvi noskaņots vīrietis, kas sāka netraucēti demolēt tur esošos audio un video iekārtas. Kā informē aculiecinieki, pasākuma organizatori nebija savu uzdevumu augstumos. Kad beidzot atbildīgie darbinieki reaģēja, agresīvais vīrietis ar pasākuma dalībnieku spēkiem jau bija nodabūts no skatuves. Diemžēl agresīvā vīrieša uzbrukumā bija cietusi aparatūru un pasākums ar diskotēku Vecpilsētas laukumā, kā sākotnēji bija iecerēts, nevarēja turpināties. Kāpēc pasākuma organizatori nenodrošināja pienācīgu apsardzi un, kāpēc pašvaldības kārtības sargi operatīvi nereaģēja uz šo vandalismu, Radio1.lv jautāja atbildīgajām amatpersonām.

Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis (LZP): “Cilvēks vienkārši skaidrā, nevis pilnā, piegāja un kā tehniskais darbinieks uzkāpa uz skatuves un momentāli nometa vienu monitoru, kā redzams video, uzreiz pacēla nometa otru monitoru un viņu uzreiz novāca no skatuves. Tās bija dažas sekundes, tas nebija ilgstoši? Gāja uguns šovs un policija bija turpat pie skatuves, priekšā, pie cilvēkiem, lai tur nebūtu kaut kādi “kipiši” un puiši, kas pie skatuves stāvēja, AJV grupa, pat iedomāties nevarēja, ka tā, tur izskatījās, ka uznācis tehniskais darbinieks, viņš tur vienkārši pienāca, nevis baurodams un bļaudams, ja būtu pilnā gājis? Nē. Viņš vienkārši uzkāpa tā it kā būtu tehniskais darbinieks un uzreiz piegāja pie monitora, paņēma to un nometa, pēc tam otru? Tajā brīdī gāja šovs. Tas bija sekunžu jautājums. Turpat bija arī policijas šefs, viņš stāvēja pie skatuves. Ja viņš būtu pilnā gājis, viņš, protams, nebūtu ticis uz skatuves. Viņam pat promiļu nav. Es iešu uz policiju un to jautāšu, jo viņš tur tagad “sēž”. Viņš salauza datorus, mezdams nost monitorus, viņš metot monitorus uzmeta uz datoriem un salauza visu, nebija nekāda ilgstoša vandalisma, tās bija piecas līdz desmit sekundes, kad viņš bija augšā. Tas, kas uguns šovu vadīja, viņš pagriezās un apstulba, kad viņš paņēma otru monitoru, tad vīrieti uzreiz norāva no skatuves un policija viņu uzreiz “šašņorēja”. Tas nebija ilgstoši, ka neviens nereaģēja, tas ir apmēram kā izvilkt pistoli laukā un, nedod Dievs, uzreiz šaut. Kā tu neredzēji? Bet tiešām tas bija tikai moments. Es tajā brīdī biju otrā pusē pie SEB bankas ēkas un es pat nepamanīju, kurā momentā kas notika, ja viņš būtu uznācis, kad es tur esmu augšā, tad būtu cita lieta, es viņu būtu uzreiz nonesis lejā. Tur nevar teikt, ka nebija policija, ka laikus nereaģēja, viss tur bija, bija policijas ekipāžas, bet tas bija dažu sekunžu jautājums, pēc pirmā nomestā monitora visi tā kā mazliet apstulba un viņš uzreiz paņēma otru monitoru un meta, tad viņu uzreiz arī novāca nost no skatuves. Tas nebija ilgstoši, viņš tur nevarēja demolēt neko, tās bija dažas sekundes.”

-    Vai Jēkabpils novada pašvaldībai bija līgums ar kādu apsardzes firmu vai policiju par sabiedriskās kārtības nodrošināšanu?

“Ir, ir viss ir. Tur bija pašvaldības policija, valsts policija. Mums arī ir apdrošināts šis pasākums. Rīkojām pasākumu, kā katru gadu. Policijas mašīna bija vienā laukuma galā un otrā laukuma galā. Es pats, kad atnācu teikt runu, es sasveicinājos ar pašvaldības policistiem, viņi stāvēja turpat pie skatuves. Es ar viņiem sasveicinājos. Teicu runu. Viss bija kārtībā. Tas vienkārši bija šoks visiem. Cilvēki pilnīgi apstulba no redzētā,” apstiprina Raivis Ragainis.

Valsts policija ziņo, ka Vecpilsētas laukumā, Jaungada svinību laikā 1998. gadā dzimis vīrietis uzkāpa uz skatuves un tīši sabojāja audio un video iekārtas. Valsts policijas darbinieki vīrieti notikuma vietā aizturēja. Pārbaudot viņa identitāti, tika konstatēts, ka viņš dzimis 1998. gadā un iepriekš nav nonācis policijas redzeslokā. Saistībā ar notikušo ir uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 185. panta pirmās daļas - par svešas mantas tīšu iznīcināšanu vai bojāšanu. Par šādu noziegumu likumā paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz diviem gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai probācijas uzraudzība, vai sabiedriskais darbs, vai ar naudas sods. Vīrietim netika konstatēts alkohola reibums, bet ir nozīmēta narkotisko vielu ekspertīze. 

Radio1.lv sazinājās ar Valsts policijas Austrumzemgales policijas iecirkņa priekšnieku Rolandu Bērziņu un lūdza notikušo komentēt no sava skatu punkta, jautājot viņa viedokli gan par policijas darbinieku operativitāti, reaģējot uz notikušo, gan par apsardzes nodrošināšanu.

VP Austrumzemgales policijas iecirkņa priekšnieks Rolands Bērziņš: “Policija operatīvi arī iesaistījās, es biju klāt un viss notika varbūt minūtes laikā. Policija bija, bet jautājums ir tāds – pasākuma organizators nebija nodrošinājis pie skatuves ne apsardzi, ne pašvaldības policiju. Vienīgi, kas bija pasākumā tajā brīdī, tā bija valsts policija. Es pats biju uz laukuma, es pats to visu redzēju. Pie aptiekas bija valsts policijas ekipāža, kuri uzreiz pieskrēja. Tas, ka pasākuma organizatoram vajadzēja nodrošināt apsardzi, tas ir viennozīmīgi.”

-    Vai demolētājs ir aizturēts un vai viņam uzrādīta apsūdzība, kādi bija viņa motīvi?

“Ir uzsākts kriminālprocess pēc 185.panta pirmās daļas par tīšu mantas bojāšanu. Persona ir aizturēta 264.panta kārtībā un notiks izmeklēšana. No cietušās personas ir pieņemts iesniegums. Uz doto brīdi apsūdzība izvirzīta par mantas bojāšanu. Noteikti arī lemsim jautājumu par huligānismu. Runājot par motīviem, kāpēc persona tā rīkojās, pagaidām bez komentāriem, notiek pratināšana. Alkohola koncentrācija netika konstatēta, nozīmēta un veikta ekspertīze uz narkotisko vielu klātbūtni, atbilde vēl nav saņemta.”

-    Vai pašvaldībai bija ar valsts policiju līgums, lai kārtību uzturētu?

“Nē. Pasākuma organizators ir Jēkabpils pašvaldība, kurai arī bija jānodrošina sabiedriskā kārtība. Bija jābūt pašvaldības policijai, ja viņi nevar to nodrošināt, es runāju par skatuves apsardzību, tad vajadzēja noslēgt līgumu ar apsardzes komersantu, kas netika izdarīts,”saka Rolands Bērziņš. 

-    Sociālajos tīklos, apspriežot notikušo, policijai pārmet, ka tā gausi reaģējusi, lai savaldītu agresīvo vīrieti. Kāds ir Jūsu viedoklis?

“Absolūtas muļķības. Es biju klāt un to redzēju. Tas notika pāris desmit metru attālumā, veikt apsardzes funkciju uz skatuves nav mūsu (policijas) pienākums, tas ir jādara pasākuma organizatoram. Ar Jēkabpils pašvaldību izrunāsim šo situāciju. Vienmēr ir bijis tā, ka saistībā ar publisko pasākumu rīkošanu veido komisiju, kurā drošības riskus izvērtējam, šoreiz šāda komisija netika rīkota un mēs uz to netikām aicināti kā speciālisti. Pēc likuma, ja pasākumu rīko pašvaldība, tad obligāta prasība nav piedalīties mums kā valsts policijai pasākuma izskatīšanā, jo viņi paši organizē un paši sniedz atļauju. Vienmēr ir bijis tā, ka mēs piedalāmies un kā speciālisti sniedzam savu redzējumu un pieredzi drošības jautājumiem, šoreiz diemžēl tā nebija. Pašvaldība nebija mūs lūgusi dežūrēt pasākumā, taču zinot riskus un, lai tos minimalizētu, es vienu vienību nozīmēju. Skatuvi valsts policija nesargās. Tā nav valsts policijas kompetence. To dara komersants, apsardze,” skaidro Rolands Bērziņš.

Kāpēc notikuma brīdī Vecpilsētas laukumā neatradās pašvaldības policija, ja jau tai bija uzticēts gādāt par kārtību pasākumā, to jautājām Jēkabpils novada pašvaldības policijas priekšniekam Indulim Surkulim.

“Pašvaldības policijai bija jābūt Vecpilsētas laukumā un tā tur bija. Taču tieši tajā brīdī, kad notika šis incidents,  ekipāža tika izsaukta uz Jēkabpils slimnīcu, lai palīdzētu savaldīt agresīvu pacientu uzņemšanas nodaļā. Uz vietas Vecpilsētas laukumā palika valsts policija. Taču kamēr tā reaģēja, kamēr viņus pasauca, sanāca tāda situācija. Nojuka viss pasākums. Taču tā ir tāda apstākļu sakritība. Jēkabpils slimnīca ir pašvaldības uzņēmums un mums uz izsaukumu bija jāreaģē un jābrauc,” stāsta Indulis Surkulis.

-    Vai par kārtības uzturēšanu šajā pasākumā pašvaldībai bija līgums ar apsardzes firmu?

“Nē. Bija viena pašvaldības policijas un viena valsts policijas ekipāža pēc mūsu savstarpējās mutiskās vienošanās. Parasti Jaungada pasākumos viss notiek salīdzinoši mierīgi. Šogad tāds incidents gadījās. Domāju, ka pašvaldībai nākamreiz būs jāpievērš lielāka uzmanība šādiem gadījumiem. Mēs, kā policija neveicam apsardzes funkcijas, mēs veicam policijas funkcijas - sabiedriskās kārtības nodrošināšanu,” saka Indulis Surkulis. 

-    Ja pašvaldības policijai bija jādežūrē Vecpilsētas laukumā un tā vienlaicīgi tika izsaukta uz Jēkabpils slimnīcu, vai nebija iespējas laukumā atstāt citu pašvaldības policijas ekipāžu? 

“Nē. Pašvaldības policijai ir tikai viena ekipāža. Nepietiekama kapacitāte. No šī gada darbā tiks pieņemti vēl trīs darbinieki un tad pašvaldības policija varēs nodrošināt nevis divu ekipāžu dežūru vienlaicīgi, bet gan pašvaldības policijas darbu visu diennakti. Patlaban strādājam līdz diviem naktī,” piebilda Indulis Surkulis.

Jaungada pasākuma tiešie organizatori Vecpilsētas laukumā ir Jēkabpils novada kultūras pārvalde. Radio1.lv, sazinoties ar Jēkabpils novada kultūras pārvaldi, saņēma šādu atbildi no iestādes:

“Jēkabpilī 1. janvāra naktī notika Jaungada pasākums, kura norisi pārtrauca kāds agresīvs apmeklētājs, sabojājot pasākumam paredzēto skatuves aprīkojumu. Pašvaldības organizētos pasākumos organizatoriskos jautājumus apspriež publiskā pasākuma apspriedē, ko sasauc pašvaldības izpilddirektors. Izvērtējot apstākļus un iespējamos riskus, tiek pieņemts lēmums par pasākumā nepieciešamo pakalpojumu nodrošināšanu, kā arī drošības resursu piesaisti. 13. decembrī notikušajā publiskā pasākuma apspriedē tika pieņemts lēmums, ka par Jaungada pasākuma drošību atbild pašvaldības policija. Ierastā kartībā par plānotajiem gadumijas pasākumiem tika ziņots arī Valsts policijai, kas pasākuma laikā bija klātesoša un operatīvi aizturēja agresīvo personu. Persona pasākuma laikā veica ļaunprātīgus bojājumus skatuves aprīkojumam un dīdžeja tehnikai. Saskaņā ar Valsts Policijas sniegto informāciju, ir aizturēta persona kriminālprocesa (KPL) 264. panta kartībā. 1998. gadā dzimis vīrietis un uzsākts kriminālprocess pēc krimināllikuma 185. panta pirmās daļas. Tīša  mantas bojāšana. Valsts policijā notiek izmeklēšana. Visi Jēkabpils novada publiskie pasākumi ir apdrošināti, arī šis. Pašvaldība un policija risina jautājumu, par to kā tiks kompensēti zaudējumi, ko  Valsts policija fiksēja notikuma vietā. Zaudējumu apmērs tiek precizēts. Diemžēl nodarīto postījumu dēļ, pasākumu turpināt nebija iespējams. Vēlamies teikt paldies par sapratni pasākuma apmeklētājiem, kuri diemžēl neguva solīto svētku sajūtu.”

Sarunā ar Radio1.lv Jēkabpils novada kultūras pārvaldes vadītāja Antra Skutele sacīja, ka apsardzes firma netika pieaicināta, jo pasākumā kārtība bija jānodrošina pašvaldības policijai. Viņa sacīja, ka secinājums pēc notikušā ir, ka turpmāk šādos pasākumos nevar paļauties tikai uz to, ka kārtību nodrošinās pašvaldības policija, jo var gadīties ārkārtas situācijas, kā tas bija šoreiz.




 

Komentāri (0-10/15)

  • Novērojums
    02.01.2023 23:19
    Ja demolētājs nebija ne šmigā, ne narkotiku ietekmē - moš vienkārši kāda pasūtījums - pabojāt esošās Jekabpils vadības jau tā ne visai spožo reputāciju? Raksta nosaukums jau uzreiz nosauc vainīgo: pašvaldību :)
  • Jēkabpilietis
    02.01.2023 22:27
    Nesapratu? Ragainis saka, ka bija līgums ar apsardzes firmu, policijas priekšnieks, ka nebija?
  • Agits
    02.01.2023 21:02
    Gita:
    biju klāt un redzēju! policistu sniegtajos komentāros taisnība ir tikai Indulim Surkulim!!!!
    Pūlī vai tuvumā nebija neviena policista! Savaldīt un aizturēt mežoni devās pirmie skatuves darbinieki un skatītāji no pūļa. Tikai ar īpašu aicinājumu "atnāca" policisti. Uz skaļiem kliedzieniem pēc policijas nekas nenotika. Kas to zin kas būtu tālāk ja viņi vēl pakavētos atnākt!! Pūlis ap mežoni iekarsa. Jā, policijas busiņš bija pie aptiekas, policisti atradās iekšā busā!
    Gitai laikam īpašās dienas pilnā sparā!
  • Līga
    02.01.2023 20:48
    Ragaiņa kungam ar laika izjūtu tā pašvaki. Viņš saka 5 sekundes. Pilnīgi droši stipri ilgāk. Pasākuma organizētājam jānodrošina drošība un kārtība. Tā ir Domes atbildība. Pasākumā kuru apmeklē ļoti daudz cilvēku, norīkot 3 pašvaldības policistus, kuri vēl veic arī citus savus pienākumus. Jūs nopietni Ragaiņa kungs uzskatāt , ka ar šādu lēmumu nodrošinājāt kārtību. Ja būtu monitori iemesti pūlī, trāpītu kādam bērnam. Kas par to atbildētu ?
  • skolotāja
    02.01.2023 20:41
    Gribu izteikt savas domas par Ragaiņa sarunvalodu. Domes priekšsēdētājam komunicējot ar presi , izmantot šādu žargonu nav pieļaujams. Daži vārdi no teksta "sēž", "kipiša", "sašņorēja" utt. Vienkārši šausmas. Man bailes pat iedomāties, kā šis cilvēks komunicē ar saviem darbiniekiem, ja tā var atļauties komunicēt ar žurnālistiem.
  • ziga
    02.01.2023 19:55
    Kas vispār notiek Jēkapilī cilveki tiek mesti nodzīvokļiem, tarifus ceļ, pasākumi nedroši kas noticis..
  • Kaspars
    02.01.2023 17:59
    Gita:
    biju klāt un redzēju! policistu sniegtajos komentāros taisnība ir tikai Indulim Surkulim!!!!
    Pūlī vai tuvumā nebija neviena policista! Savaldīt un aizturēt mežoni devās pirmie skatuves darbinieki un skatītāji no pūļa. Tikai ar īpašu aicinājumu "atnāca" policisti. Uz skaļiem kliedzieniem pēc policijas nekas nenotika. Kas to zin kas būtu tālāk ja viņi vēl pakavētos atnākt!! Pūlis ap mežoni iekarsa. Jā, policijas busiņš bija pie aptiekas, policisti atradās iekšā busā!
    Tieši tā, policistus ar varu bija jāvelk līdz skatuvei, tāda sajūta ka vispār negribēja iet...
  • Gita
    02.01.2023 16:31
    Vainīgo cerams sodīs kārtīgi un godīgi!
    un vispār šis grinča gājiens nav kāds pasūtījums?????
    hmm rodas daudz domu par šo visu neprātu!
  • Hmmmm
    02.01.2023 16:20
    Ar tādu attieksmi nekāda civilizācija te nekad nebūs.... nākošgad pie katra turētāja būs pa mentam, vai kā Z-korejā....visi strīpiņā un vienā ritmā šūpojas.... kurš izkrīt no ritma, to karcerī....
  • Hmm
    02.01.2023 16:18
    A kas tad tur demolēja, policija vai....visi metas viņiem virsū, bet neviena pārmetumus tam kas svētkus sabojā!!!! Secinājums - tā var turpināt darīt, jo sabiedrība nosoda visus, tikai ne pašu demolētāju....
12

Atstājiet komentāru