2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Pēc izteiktajiem pārmetumiem par ilgstošu un mākslīgu plūdu ūdens aizturēšanu, Jēkabpils novada pašvaldība atbalstu mājsaimniecībām paaugstinājusi līdz 3500 eiro

Pēc izteiktajiem pārmetumiem par ilgstošu un mākslīgu plūdu ūdens aizturēšanu, Jēkabpils novada pašvaldība atbalstu mājsaimniecībām paaugstinājusi līdz 3500 eiro

Stājušies spēkā Jēkabpils novada domes saistošie noteikumi par vienreizēja pabalsta piešķiršanas kārtību dzīvojamās telpas vai dzīvojamās mājas remontam, ja mājoklis ir cietis terora akta, stihiskas nelaimes, avārijas vai citas katastrofas rezultātā, liecina publicētā informācija Jēkabpils novada pašvaldības mājaslapā. Noteikumi apstiprināti 4.martā.

Pateicoties iedzīvotāju izteiktajiem protestiem, kas izskanēja 23.februāra sēdē, kur Pļaviņu, Vārpu, Zvejnieku un Priežu ielas iedzīvotāju vārdā viedokli izteica Juris Ieleja. Viņš, uzrunājot deputātus, aicināja: “Balsojot par saistošajiem noteikumiem, es gribētu, lai katrs no jums iejūtas mūsu “ādās” un, pieņemot lēmumu, izjūt mūsu situāciju, kā mēs jūtamies. Plūdi ir dabīgs process un plūdiem ir sekas un katrai mājsaimniecībai, kas atrodas ūdenstilpju tuvumā pavasaros ir jārēķinās ar šādu situāciju un zaudējumiem. Atļaušos uzsvērt, ka manis pārstāvētā teritorija tika mākslīgi appludināta, kas neatkarīgi no mērķu, kā labā tas tika darīts, radīja zināmas sekas. Manis pārstāvētā teritorija tika appludināta, aizberot tuneli. Rezultātā mājas bija ilgstoši applūdušas [….]”.

Juris Ielejs iepazīstināja arī ar saviem aprēķiniem: “Manai vecāku mājai ir 80% zaudējumu. Pagājušajā vasarā ar mūsu palīdzību  vecāki mājai uztaisīja kosmētisko remontu, izmaksas sastādīja 140 eiro kvadrātmetrā. Iedzīves zaudējumi patreiz apstiprinātie ir 250 eiro par kvadrātmetru. Mums mājās bija trīs apkures krāsnis, kas ir izjukušas ilgstoši stāvot ūdenī, jo tur ir māla saistvielas. Krāšņu atjaunošana 140 eiro kvadrātmetrā. Saliekot kopā zaudējums uz visu mājas platību – 530 eiro kvadrātmetrā. Par kādiem maksimālās palīdzības 2000 eiro var būt runa?”

Saistībā ar viņa aprēķiniem, pašvaldības piedāvātā maksimālā palīdzība labi ja segs mājas atjaunošanu dažos kvadrātmetros.

Pieņemot saistošos noteikumus 28.februāra sēdē, Jēkabpils novada domes deputāti atkārtoti diskutēja par saistošajiem noteikumiem un iespējamo atlīdzību mājsaimniecībām, kas cietušas plūdos. Ņemot vērā iedzīvotāju iebildumus, maksimālā palbalsta summa tika paaugstināta no sākotnēji noteiktajiem 2000 eiro līdz 3500 eiro, paaugstinot atbalstu par 1500 eiro.

Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā pašvaldība piešķir vienreizēju pabalstu, kā arī nosaka šī pabalsta apmēru personas īrētās vai īpašumā esošās dzīvojamās telpas vai dzīvojamās mājas remontam, kas terora akta, stihiskas nelaimes, avārijas vai citas katastrofas rezultātā ir cietis, bet ir atjaunojams.

Pabalstu var saņemt, ja katastrofā cietušais mājoklis ir personas īrēts vai īpašumā esošs; ja tas ir atjaunojams; ja persona šajā mājoklī ir deklarējusi savu dzīvesvietu un ja personai Jēkabpils novada pašvaldības administratīvajā teritorijā nepieder cits dzīvošanai derīgs mājoklis.

Iesniegumu par palīdzību mājokļa jautājumu risināšanā persona Jēkabpils novada pašvaldībā iesniedz ne vēlāk kā viena mēneša laikā pēc katastrofas.

Savukārt personām, kuras cietušas šī gada janvāra plūdos, iesniegumu par palīdzību dzīvokļa jautājuma risināšanā jāiesniedz mēneša laikā no noteikumu spēkā stāšanās dienas, līdz 4.aprīlim.

Pēc palīdzības iesnieguma iesniegšanai pašvaldība aicina vērsties Jēkabpils novada pašvaldības Klientu apkalpošanas centros. Pēc iesnieguma saņemšanas pašvaldība pieņem lēmumu par pagaidu mājokļa piešķiršanu vai citas neatliekamās palīdzības sniegšanu dzīvokļa jautājuma risināšanā un izvērtē katastrofā cietušā mājokļa tehnisko stāvokli, lai konstatētu, vai dzīvojamo telpu vai dzīvojamo māju ir iespējams atjaunot. Pabalstu piešķir, ja, izvērtējot katastrofā cietušā mājokļa tehnisko stāvokli, tiek konstatēts, ka dzīvojamo telpu vai dzīvojamo māju ir iespējams atjaunot.

Ja mājoklis cietis katastrofā, kas nav plūdi, atkarībā no mājokļa bojājumu apmēra varēs saņemt pabalstu no 500 līdz 3500 eiro. Savukārt, ja mājoklis cietis plūdos, pabalsta apjomu noteiks, skatot ūdens līmeni applūdušajās mājās - ja plūdos cietis pagrabs, kas nav sakņu glabāšanai, bet ir apdzīvojams vai ar inženierkomunikācijām aprīkots, kā arī, ja cietusi ēkas pirmā stāva grīda, pabalsts paredzēts 1500 eiro, ja līdz metram virs pirmā stāva grīdas - 2500 eiro, bet, ja vēl augstāk - tad līdz 3500 eiro. Persona gada laikā pabalstu var saņemt vienu reizi.

Lēmumu par Pabalsta piešķiršanu pieņem Jēkabpils novada mājokļa pabalsta piešķiršanas komisija, citus lēmumus par palīdzību dzīvokļu jautājumu risināšanā pieņem Jēkabpils novada Dzīvokļu sadales komisija.

Plašāk ar saistošajiem noteikumiem var iepazīties ŠEIT.

Jau ziņots, ka janvāra vidū ūdens līmenis Daugavā pie Jēkabpils sasniedza otru augstāko rādītāju vēsturē un pat draudēja pārraut aizsargdambi. Plūdu laikā pilsētas aizsargdambis atsevišķās vietās tika izskalots un radās bažas par tā noturību.

Pilsētā applūda ielas, mājas, iedzīvotājiem nācās evakuēties. Jēkabpils novadā plūdos kopumā cieta ap 450 dzīvojamās mājas.

Plūdos cietušie Jēkabpils novada iedzīvotāji, kuru pamata dzīvesvieta deklarēta novadā, varēja vērsties sociālajā dienestā ar iesniegumu pēc pabalsta krīzes situācijā un pretendēt uz pabalstu līdz 1240 eiro. Vērtējot atbilstību šī pabalsta piešķiršanai, tika ņemti vērā zaudējumi, kas nav saistīti ar mājokļa remontu.


Saistoša ziņa: Iedzīvotāji: Aiztaisot tuneli, mūsu mājsaimniecības pašvaldība appludināja apzināti (FOTO)(PRECIZĒTS)

Komentāri (0-4/4)

  • pļaviņu iela
    09.03.2023 18:11
    Visvairāk pārsteidz pārsteidz deputāts Aivars Vanags kurš ierosināja palīdzību sniegt tikai vienreiz gadā ko pozīcija ar lielāko prieku atbalstija. Lai iedzīvotāji nevarētu saņemt nekādu palīdzību ja atkārtojas plūdi, kas ir pavasarī ļoti iespējams. Nožēlojams tips, ka tik pašam katru mēnesi 3000 eur ielec no šiem pašiem reņģēdāju nodokļiem.
  • Essss
    07.03.2023 19:03
    Pastnieks:
    Jātcerās, kad sākuma gāja runa tikai par divu minimālo algu apjomā. Tomeŗ ir augusi ši summa.
    Līdz divu minimālo algu pabalsts ir par iedzīves zaudēšanu, tas nav mājas atjaunošanai un tas joprojām spēkā. Šo pabalstu krīzes situācijā izmaksā Sociālais dienests. Šis pabalsts nav saistīts ar šiem noteikumiem. Tie paredz atbalstu katastrofu gadījumā arī plūdu un pabalstu mājas atjaunošanai, sākotnējā versijā bija no 500-2000 eiro, pēc iedzīvotāju protestiem paaugstināja no 1500 līdz 3500 eiro.
  • Pastnieks
    07.03.2023 16:22
    Jātcerās, kad sākuma gāja runa tikai par divu minimālo algu apjomā. Tomeŗ ir augusi ši summa.
  • Pļaviņu iela
    07.03.2023 13:42
    Summas diezgan smieklīgas.

Atstājiet komentāru