2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Smiltēns: Krīzes situācijās jādod lielākas pilnvaras, pārkāpjot birokrātiskās procedūras

Smiltēns: Krīzes situācijās jādod lielākas pilnvaras, pārkāpjot birokrātiskās procedūras

Lai sekmīgi rīkotos, krīzes situācijās vietvarām jādod lielākas pilnvaras, tostarp pārkāpjot birokrātiskās procedūras, pauda Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns (AS), kurš piektdien viesojās Jēkabpilī, lai pārspriestu rīcību janvārī notikušo un potenciāli vēl gaidāmo plūdu laikā.

Pēc Smiltēna paustā, galvenais jautājums bija drošība neseno plūdu kontekstā. Viņš uzsvēra, ka infrastruktūrai pilsētā ir jābūt tādai, lai jēkabpilieši varētu justies droši.

Saeimas priekšsēdētājs akcentēja, ka notikušas sarunas ar koalīcijas partneriem par nepieciešamo investīciju apjomu Jēkabpilī, lai saremontētu to, kas ir bojāts, un nodrošinātu, lai ledus krāvumi pilsētu apdraudētu mazāk. Smiltēns uzsvēra, ja pilsētas dambis būtu pārrauts, zaudējumi būtu tūkstoškārt lielāki.

Smiltēns norādīja, ka dambja sakārtošanai nepieciešami vairāk nekā 12 miljoni eiro. Patlaban par šo jautājumu esot panākta izpratne koalīcijas partneru vidū. Viņš sacīja, ka par šo jautājumu notikušas vairākas koalīcijas sēdes, kur piedalījies arī AS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Edgars Tavars un citi. Koalīcijas sēdēs piedalījās Jēkabpils mērs Raivis Ragainis, kurš ir vienā politiskajā spēkā ar Smiltēnu.

"Mēs esam nākuši ar prezentācijām, reāliem plāniem, kādā veidā visu šo varētu savest kārtībā, lai pilsētas iedzīvotājiem nebūtu ne mazākā satraukuma," sacīja Saeimas priekšsēdētājs.

Vizītes laikā Saeimas priekšsēdētājs pabija arī uzņēmumā "Ošukalns", kuram plūdi radījuši ievērojamus zaudējumus. Smiltēns akcentēja, ka "Ošukalna" eksperti, pilsētas iedzīvotāji, citu uzņēmumu pārstāvji bija atslēgas moments, kāpēc izdevās nosargāt pilsētu, lai dambis netiktu pārrauts, jo tas bijis "milimetru jautājums".

"Secinājums ir viens, ja viss soli pa solim notiktu pēc birokrātiskajām procedūrām, situācija būtu ļoti slikta. Procedūras ir rūpīgi jāpārbauda un jāpaļaujas uz vietējo varu. Tai krīzes situācijās ir jādod lielas pilnvaras, lai tās nekavējoties varētu reaģēt un organizēt darbus," teica Smiltēns.

"Spēja mobilizēt sabiedrību, uz vietas pieejamie resursi, paļaušanās uz vietējo varu, iedzīvotāju iedrošināšana. Vietējā vara pazīst pilsētu, zina, kas un kā ir jādara, tad seko viss pārējais atbalsts, kas nāk no valsts puses. Pašvaldību loma ir izšķiroša un kritiski svarīgos brīžos ārkārtīgi nozīmīga," sacīja Saeimas priekšsēdētājs.

Saeimas priekšsēdētājs klāstīja, ka Jēkabpilī pārrunāti arī jautājumi, kas attiecas uz izaicinājumiem izglītībā. Vizītē Jēkabpilī piedalījās arī Veselības ministrijas (VM) parlamentārā sekretāre Ilze Ortveina, kas plašāk skaidroja VM politiku.

Kā vēstīts, janvāra vidū ūdens līmenis Daugavā pie Jēkabpils sasniedza otru augstāko rādītāju vēsturē un pat draudēja pārraut aizsargdambi. Plūdu laikā pilsētas aizsargdambis atsevišķās vietās tika izskalots un radās bažas par tā noturību. Pilsētā applūda ielas, mājas, iedzīvotājiem nācās evakuēties. Jēkabpils novadā plūdos kopumā cieta ap 450 dzīvojamās mājas.

Foto:jekabpils.lv

Atstājiet komentāru