2024.gada 6. maijs

Didzis, Gaidis

Amatpersonas komentē, kā varēja gadīties, ka Jēkabpilī pie maršruta autobusa stūres sēdās autovadītājs dzērumā

Amatpersonas komentē, kā varēja gadīties, ka Jēkabpilī pie maršruta autobusa stūres sēdās autovadītājs dzērumā

Jau ziņojām, ka Jēkabpilī kādam pilsētas sabiedriskā transporta autobusa šoferim pagājušajā nedēļā policija konstatēja 2,17 promiļu reibumu. 6.septembrī, ap plkst.14 policijā tika saņemta informācija par kādu Jēkabpils autobusa vadītāju, kurš pie darba pienākumu pildīšanas ķēries, iespējams, alkohola reibumā. Pārbaudē atklājās, ka 1961.gadā dzimušais autobusa vadītājs ir 2,17 promiļu reibumā. Radio1.lv sazinājās ar Jēkabpils novada pašvaldības izpilddirektoru Uldi Skreiveri un lūdza komentēt, kā tāda situācija vispār bija iespējama?

“Pēc notikušā runāju ar Veteres kundzi ( Red.- SIA “Jēkabpils autobusu parks” valdes priekšsēdētāja Aija Vetere) par šo lietu, viņa dievojās, ka pārbaudes notiek, sākot maiņu un beidzot maiņu.  Dispičere veic pārbaudes. Viņa pieļauj, ka varbūt pārbaude tika veikta formāli. Viņas ir pārskatījušas pieejamos video. Šoferis uz visām gājēju pārejām apstājies, visus riņķus izbraucis bez pārkāpumiem, kamēr kāds iedzīvotājs sajutis alkohola smaku un ziņojis policijai. Īstenībā šoferim vizuāli nemaz nevarējis pateikt, ka viņam bija 2,17 promiles. Cilvēkam ir bijušas ģimenes problēmas, tāpēc šāda rīcība. Šoferis momentāli tika atlaists no darba. Solīts, ka turpmāk pievērsīs vēl lielāku uzmanību, lai tādas situācijas neatkārtotos. Pieļauju, ka varbūt dispečere kaut ko līdz galam neizdarīja, formāli veica pārbaudi, bet mehānisms kā veikt pārbaudes pirms iziešanas reisā un atgriešanās no reisa ir izstrādāts un tiek īstenots. Bez šaubām - nesmuks gadījums,” komentē Uldis Skreivers.

Sazinājāmies arī ar SIA “Jēkabpils autobusu parks” valdes priekšsēdētāju Aiju Veteri un jautājām vai izpilddirektora Ulda Skreivera sacītais, ka, iespējams, šoferu pārbaude tika veikta formāli, atbilst patiesībai.

“Formāla ne formāla,  bet pārbaudes no rītiem un vakaros veic ar alkometru, dodot pūst nevis tā, ka pūš trubiņā, bet ir attālināti. Arī autobuss ir aprīkots ar alkometru,  ja autobusa vadītājam bija mērķis negodprātīgi izvesties, tad viņš atrada iespēju to izdarīt, pārkāpumu varēja novērst vienīgi, ja viņam kāds būtu klāt stāvējis. Autobusa vadītājs no darba tika atlaists uzreiz tajā pašā dienā, kad tika sastādīts protokols,” saka Aija Vetere.

Arvien biežāk no pasažieru pārvadātāju puses izskan, ka ir problēmas ar kadriem un grūti atrast un darbam piesaistīt autobusu šoferus. Aijai Veterei jautājām, kāda situācija ir Jēkabpils autobusu parkā un vai šis gadījums ir radījis problēmu ar kadru nodrošināšanu reisu izpildei?

“Jā, Latvijā ir problēmas ar autobusu vadītājiem, ikviens sabiedriskā pakalpojuma sniedzējs sastopas ar šo milzīgo problēmu. Jāteic, ka mums šobrīd problēmu nav, bet visdrīzāk ka meklēsim darbinieku vietā,” piebilst Aija Vetere.

Jau ziņots, ka par šo pārkāpumu sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 262. panta. Šis pants paredz, ka par transportlīdzekļa vadīšanu, ja izelpotā gaisa vai asins pārbaudē konstatētā alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 1,5 promiles, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu, atņemot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz pieciem gadiem.

Komentāri (0-7/7)

  • nuja
    17.09.2023 12:46
    Dainis.:
    Vajag maksāt naudu kā rakstīts līgumā,nevis atmest cik iegribās.Tur jau pakārties no netaisnības var,ne tikai nodzerties.
    Vairāk maksāt vajag,lai varētu ņemt dzērienus no augšējiem plauktiem?
    Kas par murgiem? Šoferis pārvadā cilvēkus pusnemaņā,jo viņam maz maksā?
  • Veters
    16.09.2023 07:50
    Vetere ar Skreiveri melo.....nekāda pirms reisa pārbaude netika veikta,jo šoferis gāja uz maiņu...un maiņa notiek pilsētā nevis uzņēmuma teritorijā. Un maiņas laikā autobusa dzinējs darbojās,tā kā alkometrā nevajadzēja pūst..
  • Dainis.
    14.09.2023 21:37
    Vajag maksāt naudu kā rakstīts līgumā,nevis atmest cik iegribās.Tur jau pakārties no netaisnības var,ne tikai nodzerties.
  • Saule
    14.09.2023 20:15
    Viņam sieva mirusi meli galīgie dzīvo viens un dzer visu laiku
  • vāks
    13.09.2023 18:02
    No komentāra izriet,ka brauca jau labi un pēc skata neko pateikt nevarēja. Tātad - tracis sacelts faktiski nevietā.Kam negadās.Problēmas bija. Sieva kašķīga. Un nebija jau pat 3 promiles.

    Paklau - kas notiek cilvēku galvās?
  • Audience
    13.09.2023 17:34
    Tā ir, kad visur sabāž ''savējos''.
  • Vetere!!!
    13.09.2023 17:10
    Un cik tad galu galā promiļu bija pēc rīta pārbaudes, a? Atkal te taisnojas un purgu dzen! Pie viena arī Veteri vajag atstādināt no darba! Viņa neder šim amatam, par to pārliecinos jau kuro reizi!

Atstājiet komentāru