2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Jēkabpils novadam piešķirts aizņēmums gandrīz 4,7 miljoni eiro. FM: Turpmāk pašvaldības iespējas aizņemties ir ierobežotas

Jēkabpils novadam piešķirts aizņēmums gandrīz 4,7 miljoni eiro. FM: Turpmāk pašvaldības iespējas aizņemties ir ierobežotas

Jēkabpils novada pašvaldībai piešķirts aizņēmums gandrīz 4,7 miljoni eiro ielu remontiem. Finanšu ministrijas Pašvaldību aizņēmumu un galvojumu kontroles un pārraudzības padomes sēdē 25.oktobrī izskatīts Jēkabpils novada pašvaldības iesniegto aizņēmuma pieteikumu ielu projektiem.

Sēdē atbalstīti aizņēmuma pieteikumi Parka, Zemgales, Gulbju, Jaunās, Radžu ielas posma pārbūvei; Dunavas, Linarda Laicēna, Tilta ielas pārbūves projektiem Jēkabpilī, kā arī Rožu ielas seguma pārbūvei Rites pagastā, P.Stradiņa ielas atsevišķa posma seguma pārbūvei Viesītē, Ābeļu un Viestura ielas pārbūvei Salā, Skolas un Jaunās ielas atjaunošanai Slates ciemā.

Kā informēja domes priekšsēdētāja vietnieks attīstības jautājumos Kārlis Stars, iepirkumi jau ir veikti un tuvāko nedēļu laikā tiks noslēgti līgumi par darbu veikšanu.

Kopējais aizņēmuma apmērs iepriekš minēto ielu investīciju projektu realizācijai ir gandrīz 4,7 miljoni eiro. Katram projektam papildus ir paredzēts arī pašvaldības finansējums. Ielu investīciju projektos šogad jāapgūst 10% no piešķirtā finansējuma. Darbus veiks SIA "LV roads" un SIA "Ošukalns". Darbus plānots sākt novembra vidū.

Kā informē Finanšu ministrijas pārstāvis Aleksis Jarockis, Pašvaldību aizņēmumu un galvojumu kontroles un pārraudzības padomes sēdē tika izskatīti un atbalstīti pašvaldības iesniegti 14 ceļu investīciju projekti par kopējo summu 4,7 miljoni eiro, tai skaitā šogad - 0,7 miljoni eiro, 2024.gadā - mazliet vairāk kā 3 miljoni eiro un 2025.g - nepilns miljons eiro.

Jēkabpils pašvaldība ar 28.septembra domes lēmumu atsaukusi 29 aizņēmumu pieprasījumus ceļu investīciju projektiem, tādējādi būtiski samazinot sākotnēji plānoto aizņēmuma apmēru. Vienlaikus pašvaldība kā papildus informāciju ir iesniegusi ministrijai galvenās aizņēmumu prioritātes 2023. un 2024.gadam, apliecinot, ka detalizēti tiek vērtēta pašvaldības finanšu situāciju un budžeta iespējas.

Vienlaikus ministrija norādījusi, ka Jēkabpils pašvaldībai jau šobrīd ilgtermiņā ir uzņemtas augstas saistības: pašvaldības uzņemto saistību apmērs kopā ar augstāk minētajiem plānotajiem aizņēmumiem ceļu investīciju projektiem, 2023.gadā ir 15,7% no pieļaujamajiem 20%, 2024.gadā 19,5% un turpmākajos piecos gados - vidēji 17,8%. Turklāt pašvaldībai ir jāņem vērā, ka aizdevumu likmes pieaug, kas ietekmēs gan pašvaldības saistību apmēru, gan pašvaldības izdevumus. Līdz ar to pašvaldības iespējas uzņemties jaunas saistības ir ierobežotas.

Jāatzīmē, ka ņemot vērā provizorisko pašvaldību finanšu izlīdzināšanas aprēķinu 2024.gadam, Jēkabpils novada pašvaldībai 2024.gada plānotie izlīdzinātie ieņēmumi pieaugs par 1,8 miljoniem eiro, pauž Jarockis.

Finanšu ministrijas pārstāvji ir vairākkārt tikušies ar Jēkabpils novada pašvaldības pārstāvjiem, lai pārrunātu pašvaldības finanšu situāciju, apliecinot, ka detalizēta uzraudzība no ministrijas puses tiks turpināta.

Komentāri (0-3/3)

  • Čoms
    29.10.2023 20:19
    Ar finansēm balansē uz naža asmens...jācer, ka Jēkabpili nepiemeklēs rēzeknes liktens. labi, ka ielas būs izremontētas.
  • Iela
    29.10.2023 10:07
    Vakar braucu pa Lielvārdes tranzīta ielu! Braucu un priecājos! Visā Lielvārdes grumā asfalts ir uzklāts līdzens kā galds! Vienreizēja darba izpilde! Un padomāju par mūsu Jēkabpili, kādas mums ir ielas pēc remontiem? Piem., vairāku gadus Ošukalna pārbūvētā Brīvības iela. Pilnīgi pretīgi pa tādu braukt!
  • Ak jel!
    27.10.2023 20:35
    Tā ir, ka lielāka daļa budžeta naudas aiziet vēderos, nevis saimnieciskajiem darbiem. Saimnieko kā Kariņš... viss uz kredīta!

Atstājiet komentāru