2024.gada 27. jūlijs

Dita, Marta

Vai nākamgad pašvaldību vēlēšanās Jēkabpils novadā Kraps un Gavrilovs startēs no viena saraksta?

Vai nākamgad pašvaldību vēlēšanās Jēkabpils novadā Kraps un Gavrilovs startēs no viena saraksta?

Saeimas opozīcijas partija "Latvija pirmajā vietā" (LPV) un bijušā Rēzeknes mēra Aleksandra Bartaševiča dibinātā partija "Kopā Latvijai" startēs kopā 2025.gada pašvaldību vēlēšanās. 18.maijā Rēzeknē, Latgales vēstniecībā "Gors", partiju valdes priekšsēdētāji Ainārs Šlesers un Bartaševičs parakstīja vienošanos par sadarbību. LPV un "Kopā Latvijai" grasās startēt vēlēšanās visās Latgales pašvaldībās, Pierīgā, arī Rīgā un citās lielajās pilsētās.

Jēkabpils novada domē ir divi deputāti, kur katrs pārstāv vienu no šiem politiskajiem spēkiem – no partijas “Ļatvija pirmajā vietā” opozīcijā esošais Aivars Kraps un no partijas “Kopā Latvijai!” pozīcijā esošais Andrejs Gavrilovs, viņš ir arī šīs partijas valdes loceklis. Saskaņā ar abu politisko spēku vienošanos, nākamajās pašvaldību vēlēšanās šo sarakstu deputātu kandidāti startēs no viena saraksta. Vai tas tā būs un vai Aivars Kraps kopā ar Andreju Gavrilovu varētu veidot vienu sarakstu startam 2025.gada pašvaldību vēlēšanās, Radio1.lv jautāja politiķiem.


“Es vienmēr esmu teicis, ka pašvaldību vēlēšanās lielā politika nestrādā, ir saimnieciskas lietas, kas jādara, nav īsti politikas. Tas, ka pēdējos gados vairāki cilvēki te spēlē lielo politiku, tas ir cits jautājums. Es biju Rēzeknē sestdien, kad šis dokuments tika parakstīts. Vai būs viens saraksts – runāsim. Neesmu par to domājis, vēlēšanas vēl pēc gada. Ar Gavrilova kungu strādāju jau otro sasaukumu, domāju, ka mums ir pozitīvas labas attiecības, bet par vēlēšanām nekas nav runāts,” saka Aivars Kraps.

Vai pieļaujat, ka jūs abi ar Gavrilova kungu varētu veidot vienu sarakstu startam pašvaldību vēlēšanās?

“Es pieļauju dažādas iespējas, jāuzzina Gavrilova kunga domas par visu šo un tad skatīsimies.”

Rēzeknes pašvaldība jau ilgāku laiku ir uzmanības centrā, tai pārmet  virkni pārkāpumu pašvaldību darbā un Rēzeknes domei draud atlaišana, vai tas netraucēs sadarbībai? 

“Aleksandru Bartaševiču pazīstu ilgi, kad biju mērs bija laba sadarbība starp mūsu pilsētām. Rēzeknē viņu ciena. Tās problēmas, kas ir tagad ar domes atlaišanu, es uzskatu, ka Jēkabpils novada pašvaldība pagājušajā gadā visos tajos punktos, kas tiek pārmests Rēzeknes pašvaldībai, ir pārkāpusi identiski visus tos pašus nosacījumus, ko pārkāpa Rēzekne. Tikai pēc manas vēstules Finanšu ministrijai, norādot uz visiem šiem pārkāpumiem, Jēkabpils novada domei deva laiku - trīs mēnešus sakārtot lietas, un dome sakārtoja daudzas lietas. Taču Rēzeknes domei tādas iespējas nebija, Saeimā virza likumoprojektu par Rēzeknes domes atlaišanu. Es neuzskatu, ka Rēzeknes dome un priekšsēdētājs ir pieņēmis kaut kādus tādus lēmumus par ko dome būtu pelnījusi atlaišanu. Turklāt rīkot jaunas vēlēšanas negrib, jo visticamāk zina vēlēšanu rezultātu, Aleksandru Rēzeknē ciena, to varēja redzēt sestdien, nebija atnākuši viens divi, bija atnākuši simti cilvēku,”saka Aivars Kraps. 

Radio1.lv sazinājās arī ar Andreju Gavrilovu un jautāja, kāds ir viņa viedoklis par abu partiju noslēgto vienošanos un kopīgu startu 2025.gada pašvaldību vēlēšanās.

“Jā, bija partijā diskusija, ir noslēgta partiju vienošanās, bet es biju to vidū, kas atturējās no šāda lēmuma. Vairākums nobalsoja “par’. Es neatbalstu kopīgu abu partiju startu vienā sarakstā pašvaldību vēlēšanās un arī šī vienošanās nenoteic, ka tas ir obligāti. Pašvaldību vēlēšanās piedalīšos, bet veidošu savu sarakstu,” saka Andrejs Gavrilovs.


Kā norāda LPV, partiju vienošanās tekstā pausts, ka abas puses "kategoriski nosoda" valdības iniciēto Rēzeknes pašvaldības domes atlaišanu, kuras "patiesais mērķis ir bezkaunīgi aizvietot iedzīvotāju vēlētus pārstāvjus ar no augšas ieceltiem pagaidu administratoriem, kas rada bīstamu precedentu, lai politiski izrēķinātos ar jebkuru Latvijas pašvaldību".

Bartaševičs, lūdzot atklāt, kurš bija sadarbības iniciators, sacīja, ka tas "noticis dabiski". Pēc viņa paustā, gan politiskie spēki, gan vēlētāji ir pārāk sašķelti, tāpēc apvienošanās esot likumsakarīga. Turklāt vienoties par sadarbību politiķis aicina arī citus politiskos spēkus.

Bijušais Rēzeknes mērs uzskata, ka šāda sadarbība vēlētājiem dod signālu, ka politiskie spēki tiešām grasās strādāt iedzīvotāju labā, neskatoties uz to, ka abu politisko spēku elektorāts ne vienmēr ir viens un tas pats. Sadarbība arī ļauj "nepazust balsīm", jo tā nodrošina lielāku iespējamību, ka saraksta pārstāvji tiks ievēlēti.

Komentāri (0-3/3)

  • atbeļdu!
    21.05.2024 16:26
    Pampers:
    Nameiz!!!!
    Vot kū togad dareit? Uztoiseija Ragaiņis mozmojeiņu par 72 štukom evriku ar vīnu pūdu. Beju tur pameizt. Nu koda tur ir smoka, Dīvs stovi klot! Večim vajadzeija taiseit atsevešku telpu, tak tā smerž pēc vecim āža meizeliem, ka šausmas! Acis grauž un elpu sit cīt! Veinkorši debiļi cilvāki ir satoseijuši tūleti po glupoi un tik dorgoi!!
  • Pampers
    21.05.2024 15:56
    Nameiz!!!!
  • Vēlētājs
    21.05.2024 14:04
    Vai Gabrilovam interesē iedzīvotāju problēmu risināšana? Galīgi nē. Biznesmeņiem interesē tikai un vienīgi nauda. Jo tuvāk silei, jo bizness vairāk zeļ un plaukst. Pareizi, Andrej? Es par naudaa maisiem vairāk nebalsošu, jo man no viņiem neko nevajag!

Atstājiet komentāru