2024.gada 22. oktobris

Irīda, Īrisa

Jēkabpils novada pašvaldība gūst pieredzi Ukrainā Mirgorodā (FOTO)

2. un 3. oktobrī Jēkabpils novada pašvaldības pārstāvji apmeklēja sadraudzības pilsētu Mirgorodu Ukrainā, lai sniegtu atbalstu un gūtu pieredzi dažādu nozaru darbības nodrošināšanā ārkārtas un kara apstākļos.


Pašvaldības delegācijas sastāvā bija Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis, priekšsēdētāja vietnieks attīstības jautājumos Kārlis Stars, civilās aizsardzības inženieris Ilmārs Luksts un saimniecības vadītājs Ivars Šķesteris.
 

Tiekoties ar iestāžu vadītājiem, pašvaldības pārstāvji iepazina, kā kara apstākļos darbojas medicīnas un izglītības iestādes: kā tiek nodrošināta nepārtraukta medicīnas pakalpojumu sniegšana, bērnu izglītība un audzināšana biežu elektroenerģijas pārtraukumu, gaisa  trauksmju laikā un kur meklēt patvērumu. Tāpat tika aplūkota katlu māju un komunālo pakalpojumu darbība.


Mirgorodas televīzijas direktors dalījās pieredzē, kā tika nodrošināta iedzīvotāju informēšana un brīdināšana pirmajos kara mēnešos. Īpaša uzmanība tika pievērsta FM radiopārraidei, skaļruņu sistēmu atjaunošanai un autonomas energoapgādes nepieciešamībai ilgstošu elektroenerģijas pārtraukumu laikā.
 

Mirgorodas pašvaldība pastāstīja, kā tiek īstenota veterānu reintegrācija civilajā dzīvē, kā arī sniegts atbalsts viņu ģimenēm. Delegācijas locekļiem tika prezentēta militārpersonu un viņu ģimeņu sociālās aizsardzības sistēma.


Esot Mirgorodā, Jēkabpils novada pašvaldības pārstāvji apmeklēja Slavas un Varoņu aleju, kur nolika ziedus, godinot kritušo karavīru piemiņu. Šis brīdis bija īpaši aizkustinošs un uzsvēra spēcīgo saikni un atbalstu, ko ukraiņi izjūt no saviem latviešu draugiem.

Raivis Ragainis: “Latvieši saprot, ka ukraiņu karavīri aizsargā ne tikai savu valsti, bet arī visu Eiropu no Krievijas agresijas. Esam šeit, lai atbalstītu Ukrainu un mūsu draugus Mirgorodā. Mēs saprotam ukraiņu tautu šajā ļoti grūtajā laikā un esam te, lai paustu savu atbalstu un nostāju, ka neraugoties uz attālumu, kas ir starp mūsu pašvaldībām, savās domās mēs esam vienoti un to apliecinām arī ar savu rīcību, nododot palīdzības sūtījumu no Jēkabpils novada.”

Pēc saziņas ar Mirgorodas pašvaldību, Jēkabpils novada dome 26. septembra sēdē bija lēmusi novirzīt līdzekļus 12 000 eiro apmērā ar mērķi iegādāties un dāvināt (ziedot) preces Mirgorodas pilsētas pašvaldībai, tās sadarbības partnerim - labdarības organizācijai “Blahodiynyy fond “Syla Braterstva Ukrayiny””. Par šiem līdzekļiem
 

pašvaldība iegādājās un nodeva Mirgorodai humāno palīdzību: ģeneratorus, barošanas blokus un citas nepieciešamās lietas medicīnas un izglītības iestādēm.


Savukārt Jēkabpils novada biedrība “Izaicini sevi” bija lūgusi pašvaldību ziedot tās īpašumā esošās nolietotās automašīnas, ar mērķi nosūtīt tās kā humāno palīdzību uz Ukrainu.
 

29. augusta sēdē novada dome nolēma dāvināt (ziedot) Ukrainas sabiedrības vispārējam atbalstam 6 pašvaldībai piederošus transportlīdzekļus ar labojamiem defektiem: pasažieru autobusus Mercedes Benz 0350 (2000. gads, 51 sēdvieta), Mercedes Benz Sprinter 515 (2008.g., 20 sēdvietas), Van Hool 812 (1991.g, 34 sēdvietas), Mercedes Benz Sprinter 413 (2002.g., 18 sēdvietas) un vieglās automašīnas VW Sharan (2001.g.), VW Transporter (1997.g.).


Ar biedrības palīdzību Mirgorodā tika nodota Jēkabpils novada pašvaldības vestā humānā palīdzība, bet uz Dnipro aizripoja autobusi Mercedes Benz Sprinter 413 un Van Hool. Drīzumā Mirgorodā ieradīsies arī autobuss Mercedes Benz 0350, kuru paredzēts nodot 831. Mirgorodas taktiskās aviācijas brigādei.

Šī gada 19. novembrī apritēs 10 gadi kopš sadarbības līguma noslēgšanas starp Jēkabpils pilsētu un Mirgorodu.

Avots: jekabpils.lv

Komentāri (0-4/4)

  • Slava
    10.10.2024 06:59
    Varam gaidīt,kad darzini tiks sakartoti?
  • Vērīgajam no Vērīgā
    09.10.2024 21:59
    Luksta kungs,ja jau te rakstiet,tad atbildiet.
    Aizbrauca domnieki sev reklāmu uztaisīt,pirms tam bikses pillas bij,ka nebrauca?
    Labāk pastāstiet,cik naudas ceļā notērējāt,lai ekskursijā aizbrauktu
  • Vērīgajam
    09.10.2024 19:07
    Tak kurš Tev sākoties karam metīsies vēl ciemos braukt. Tagad situācija kontrolētāka, var kaut kā prātīgi aizbraukt. Palīdz visām. Pirmajā gadā bija ziņa, ka visām Ukrainas sadraudzības pilsētām naudu aizskaitīja. Tagad brauc ar palīdzību tuvāk frontei, ātad Mirgoroda. Nākamgad varēs atbalstīt vairāk kādu citu.
    Gulēja varbūt busā. Pat jau hotelī, tur tagad cenām jābūt zemām. Parasti jau viesus izmitina uzņemošais saimnieks.
    Neizskatās, ka bildē kāds būtu piekauts, tad jau runāja cieņpilni un sapratās.
    Vērīgais- vispār mazāk čīksti un pats kaut kā citiem palīdzi.
  • Vērīgais
    09.10.2024 18:51
    Rodas daži jautājumi:
    1.vai raivis un kārlis izrādīja cieņu un runāja angļu valodā,vai tomēr necienīgi runāja agresora valodā.
    2.cik izmaksāja 4 domnieku viesnīca šim braucienam un ēdiens.
    3.kāpēc nepalīdz citām sadraudzības pilsētām.
    4. Vai šī ir kārļa un raivja piar reaklāma pirms vēlēšanām,jo karš iet 3.gadu,kāpēc agrāk nebrauca?

Atstājiet komentāru