2024.gada 24. oktobris

Modrīte, Mudrīte, Renāte

Pašvaldībās ieviesīs vienotu minimālo sociālo pakalpojumu grozu. Ko piedāvā Jēkabpils novadā?

Pašvaldībās ieviesīs vienotu minimālo sociālo pakalpojumu grozu. Ko piedāvā Jēkabpils novadā?

Lai noteiktu vienotu minimālo sociālo pakalpojumu grozu, kas visām pašvaldībām neatkarīgi no to lieluma un cilvēku skaita jānodrošina saviem iedzīvotājiem, Saeima septembrī konceptuāli atbalstīja grozījumus Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā.


Plānots noteikt, ka pašvaldībām būs pienākums nodrošināt šādus sociālos pakalpojumus:

•    aprūpi mājās,
•    krīzes centra pakalpojumu,
•    grupu mājas (dzīvokļa) pakalpojumu,
•    ilgstošu sociālo aprūpi un sociālo rehabilitāciju,
•    patversmes vai naktspatversmes pakalpojumu,
•    dienas aprūpes centra pakalpojumu,
•    atelpas brīža pakalpojumu,
•    specializētās darbnīcas pakalpojumu,
•    ģimenes asistenta pakalpojumu,
•    sociālās rehabilitācijas pakalpojumu.


Pietrūkst viens pakalpojums

Sarunā ar “Ceturtdiena” Jēkabpils novada domes priekšsēdētāja vietnieks sociālajos jautājumos Aivars Vanags (JKP) sacīja, ka sociālo pakalpojumu grozs Jēkabpils novadā tiek nodrošināts jau patlaban.
 

“ No desmit vienībām, kas pašvaldībai būs jānodrošina, jau nodrošinām deviņus. Viens, kurš nav nodrošināts, ir sociālās rehabilitācijas pakalpojums bērniem ar uzvedības un atkarības problēmām, kas sasnieguši 16 gadu vecumu. Šis pakalpojums obligāts būs no 2026.gada janvāra,” saka Aivars Vanags. 


Viņš piebilst, ka bijušas sarunas par Pusaudžu resursu centra atvēršanu Jēkabpilī. Pašvaldība stāvot rindā uz šādu pakalpojumu, taču kamēr tam neesot piešķirts finansējums no Veselības un Labklājības ministrijas, Pusaudžu resursu centrs “nenākot uz Jēkabpili”.  

“Pusaudžu resursu centrs darbā ar pusaudžiem nodrošina divas uzvedības korekcijas grupas – viena ir “atkarība”, kuru finansiāli nodrošina veselības ministrija un otra – “uzvedība”, kuru finansiāli nodrošina labklājības ministrija. Jā, es ļoti vēlētos, ka Pusaudžu resursu centrs būtu Jēkabpilī. Mēs bijām aizbraukuši uz Rēzekni, kur šāds centrs jau darbojas. Tas būtu liels atspaids mūsu skolām, kur patlaban ar problēmām cīnās sociāliem pedagogi, lai gan šo pakalpojumu nodrošina valsts. Protams, ja vecāki to saprot, ka jāved  bērns, ka ar viņu jāstrādā, ka viņam to vajag. Piespiest nevienu nevar. Rēzeknē uz šo pakalpojumu ir rinda. Tur viss notiek, kāpēc Jēkabpilij valsts nepiešķir līdzekļus, nezinu, arī mēs esam valstspilsēta, ar ko esam sliktāki? Iespējams sākotnēji pietiekami ātri nepieteicāmies uz šo pakalpojumu. Valsts apmaksā speciālistus darbam ar pusaudžiem un telpas, mēs bijām gatavi dot telpas, lai tikai centrs nāk un strādā, bet mums uz šo brīdi nav valsts finansējuma un bez valsts naudas Pusaudžu resursu centrs darbu neuzsāk,” skaidro Aivars Vanags. 

Audžuģimeņu atbalstam Jēkabpilī darbu sākusi biedrība “Terēze”. Aivars Vanags atzīmē, ka pašvaldība biedrībai piešķīra telpas Draudzības alejā 26, kur iepriekš atradās Izglītības pārvalde. Viņš arī piebilda, ka biedrība “Terēze” pakalpojumu sniegšanā konkurēs ar vietējo biedrību “Domus”, taču ieguvēji būšot klienti.
 

Plāno sadarbību ar Sarkano Krustu


Aivars Vanags stāsta, ka patlaban notiekot sarunas ar Latvijas Sarkano Krustu par patversmes pakalpojuma deleģēšanu.

“Nezinu, cik mums veiksmīgi veiksies ar Sarkano krustu, ir bijusi tikšanās, sarunas. Ir doma Jēkabpilī, līdzīgi kā Zasā, veidot sociālo istabu jeb sociālo pakalpojumu punktu, kurā varētu būt gan dušas, gan veļas mazgāšana, gan arī paku dalīšana. Tā varētu atrasties bijušajā pašvaldības policijas ēkā Zaļā ielā, kas ir līdzās patversmei. Esam runājuši arī par tālāku sadarbību,  arī patversmes pakalpojumus nodot Sarkanajam Krustam. Pašlaik rēķinam vai pašvaldībai ir izdevīgāk patversmi uzturēt vai atdot Sarkanajam Krustam, maksājot par pakalpojumu. Tur varētu, ja sadarbība izveidojas, tās divas ēkas – patversmes un līdzās esošo - veidot kā kompleksu,” par plāniem stāsta Aivars Vanags.

Viņš atzīmē, ka sākotnēji bijis runāts, ka Latvijas Sarkanais Krusts pārņem arī atskurbtuves pakalpojuma sniegšanu, taču tas atstāts pašvaldības ziņā. 

Cik izmaksā sociālo pakalpojumu grozs?

Jēkabpils novada pašvaldības Sociālais dienests patlaban nodrošina deviņus no desmit obligātajiem sociālajiem pakalpojumiem:

1.    Aprūpes mājas pakalpojums – Nodrošina Dienesta aprūpes mājas birojs/pirkts no biedrības Latvijas Sarkanais krusts, plānotais finansējums 2024.gadam – 447 545 (178 805/268 740); Klientu skaits – 117.

2.    Krīzes centra pakalpojums  - Dienesta Ģimenes atbalsta centrs; Plānotais finansējums 2024.gadā – 170 927 eiro; Klientu skaits 146.

3.    Grupu mājas pakalpojums – Dienesta grupu mājas “Saka” un “Aknīste”. Plānotais finansējums 2024.gadā 146 616 eiro (99 868 un 46 748).

4.    Ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojums institūcijā (pilngadīgām personām ar smagiem funkcionāliem ( 3. vai 4. aprūpes līmenis) traucējumiem un bāreņiem. Pirkts no VSAC “Aknīste’, VSAC “Viesīte”, “jaunāmuiža” u.c. Plānotais finansējums 2024.gadā 1 004 503 eiro ( t.sk. “Jaunāmuiža” – 630 000). Klientu skaits – 255.

5.    Patversmes vai naktspatversmes pakalpojums. Nodrošina – Dienesta Naktspatversme. Plānotais finansējums 2024.gadā – 123 085 eiro. Klientu skaits – 39.

6.    Dienas aprūpes centra pakalpojums personām ar smagiem funkcionāliem traucējumiem. Nodrošina dienesta daudzfunkcionālo sociālo pakalpojumu centrs “Rosme” un dienas aprūpes centrs “Birži”. Plānotais finansējums 2024.gadā -  260 096 (203 856 un 56 240) eiro. Klientu skaits – 36. Obligāti šādam pakalpojumam jābūt tikai no 2026.gada 1.janvāra. Jēkabpils novadā tas pieejams jau patlaban.

7.    Specializētās darbnīcas pakalpojums personām ar garīgi funkcionāliem traucējumiem (galdniecība, zīmēšana, rokdarbi, keramika, ēdienu pagatavošana). Nodrošina dienesta daudzfunkcionālo sociālo pakalpojumu centrs “Rosme”. Šī pakalpojuma finansējums iekļauts 6.punkta finansējumā centram “Rosme”. Klienti -15. Obligāti šādam pakalpojumam jābūt tikai no 2026.gada 1.janvāra. Jēkabpils novadā tas pieejams jau patlaban.

8.    Atelpas brīža pakalpojums (bērniem ar invaliditāti, ja ir īpašas kopšanas nepieciešamība, personām ar 1.grupas invaliditāti un personām ar garīga rakstura traucējumiem 1. vai 2. grupas invaliditāti). Nodrošina – Dienesta sociālās aprūpes centrs “Atelpa”. Plānotais finansējums 2024.gadā - 62 101 eiro. Klienti – 3. Spēkā no 2026.gada 1.janvāra.

9.    Ģimenes asistenta pakalpojums ģimenēm ar bērniem, personām ar garīga rakstura traucējumiem, bāreņiem pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanas. Nodrošina – Dienesta Sociālā darba un sociālo pakalpojumu nodaļas ģimenes asistenti. Plānotais finansējums 2024.gadā – divu slodžu apmaksai. Klienti – 17 ģimenes ( 69 personas). Spēkā no 2028.gada 1.janvāra.

10.    Sociālās rehabilitācijas pakalpojumi bērniem ar uzvedības un atkarības problēmām, ārpusģimenes aprūpē esošiem bērniem, kuri sasnieguši 16 gadu vecumu, kā arī bāreņiem pēc pilngadības sasniegšanas, ja turpina uzturēties pie ārpusģimenes aprūpes pakalpojuma sniedzēja. Pakalpojums netiek nodrošināts. Obligāti būs jānodrošina no 2026.gada 1. janvāra. Šobrīd sadarbībā ar sociālajiem darbiniekiem darbam ar ģimenēm un bērniem strādā Atkarību profilakses kabineta sociālais darbinieks (pamatā konsultējot, motivējot ārstēšanās nepieciešamībai, informē, kur var saņemt palīdzību). Šobrīd tikai Ģintermuižā, kur ir rinda un nepieciešama bērna piekrišana.

Pagaidām minēto pakalpojumu nodrošināšana Jēkabpils novada pašvaldībai izmaksā aptuveni 2 miljoni 255 tūkstoši eiro.

Likums vēl jāpieņem Saeimā

Izmaiņas likumā, lai noteiktu minimālo sociālo pakalpojumu grozu, sagatavoja valdība. Labklājības ministrija iepriekš skaidroja, ka pašvaldībām saglabātu iespēju nodrošināt sociālos pakalpojumus plašākam iedzīvotāju lokam vai citus sociālos pakalpojumus, ja ir nodrošināts minimālais sociālo pakalpojumu grozs.

Ņemot vērā, ka visas pašvaldības nevarēs nodrošināt visus obligātos pakalpojumus nekavējoties, atsevišķu sociālo pakalpojumu nodrošināšanai ir paredzēts pārejas periods – dažiem pakalpojumiem līdz 2026. gadam, bet citiem līdz 2028. gadam.

Pakalpojumu grozs nodrošināms pašvaldības budžeta līdzekļu ietvaros, tāpēc uz atsevišķiem pakalpojumiem var veidoties rindas.

No 2026. gada 1. janvāra obligāti nodrošināms būs sociālais mentors kā viena no sociālās rehabilitācijas pakalpojuma metodēm, bet sociālās rehabilitācijas programmas būs veidojamas no 2029. gada 1. janvāra, paredz likumprojekts.

Lai grozījumi stātos spēkā, tie Saeimai jāpieņem vēl divos lasījumos.

Foto: jekabpils.lv

Atstājiet komentāru