2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Kā mobilos telefonus lieto latvieši?

Kā mobilos telefonus lieto latvieši?

Mobilie telefoni mūsu ikdienā ir ieņēmuši neaizstājamu vietu – zvanīt, sms, sociālie portāli, fotografēšana, navigācija, informācija, treniņu programmas, veselīga ēšana, gatavošana – tas viss, un vēl neskaitāmi daudz cita ir mūsu mobilajos telefonos. Ja savulaik priecājāmies par portatīvajiem datoriem – domājot, ka tagad visur līdzi būs iespēja strādāt, sērfot internetā un skatīties filmas, tad lielu daļu no šīm funkcijām ir pārņēmuši mobilie telefoni – nelieli datori mūsu kabatās.

Bet ko tad īsti lietotāji visvairāk, visbiežāk dara ar mobilo telefonu? Kā īsti mēs izmantojam visas piedāvātās funkcijas un iespējas šajā nelielajā, taču ārkārtīgi spējīgajā ierīcē? Tas nozīmē – nepieciešams pētījums. Un tāds ir veikts – Baltijas valstu iedzīvotāju vidū (vecumā no 15-74 gadiem), pētnieki mēģināja noskaidrot, kādi ir lietotāju paradumi, izmantojot ikdienā mobilos telefonus!

Izrādās – galvenais nav pats jaunākais un svaigākais (tikko no ražotāja) – vairāk nekā 80% Latvijas iedzīvotāju lieto telefonu, kas iegādāts pēdējo divu gadu laikā. Divu līdz trīs gadu laikā lietotājs izvēlas mainīt veco ierīci pret jaunu – kad patiešām var uzskatīt, funkcijas jau ir nedaudz novecojušas, salīdzinot ar tirgū piedāvātajām jaunākajām. Latviešiem un igauņiem, izvēloties viedtālruni, pati svarīgākā ir stabila telefona pamatfunkciju darbība – ilgs baterijas darbības laiks, signāla stiprums un ātra darbība, savukārt lietuviešiem par sakaru kvalitāti svarīgāka ir ekrāna izšķirtspēja, noskaidrots pētījumā.

Latvieši un lietuvieši visbiežāk jaunu mobilo telefonu iegādājas tad, ja vēlas tikt pie jaudīgākas un ātrākas ierīces, kamēr igauņiem ir svarīgākas modernās tehnoloģijas – mobilo telefonu ir vērts mainīt pret jaunu modeli tad, ja jaunai piedāvā vairāk tehnisko iespēju – modernākas, labākas. Tomēr lai nu kā – katram trešajam Baltijas iedzīvotājam mobilajā telefonā ir svarīgi uzlabojumi, kas tiek piedāvāti jaunajā ierīcē, ko plānots mainīt pret veco.

Arī stilīgums nav zudis. Vismaz viens no pieciem Baltijas iedzīvotājiem izvēlas savu mobilo telefonu mainīt pret stilīgāku – Latvijā, tāpat kā Igaunijā, tas ir svarīgi ap 15% iedzīvotāju, kamēr Lietuvā gandrīz ceturtdaļai. Stilam ir nozīme, tāpēc arī mobilo telefonu ražotāji daudz uzmanības pievērš ierīces dizainam un izskatam. Uz telefonu ne tikai kā saziņas, bet arī stila elementu norāda arī pētījuma dalībnieku vērtējums par līdzšinējo iekārtu. Dizains, izskats, svars, izmērs, displeja kvalitāte un izšķirtspēja ir Baltijā visvairāk izceltās esošā telefona īpašības.

Galvenais – lai „dzīvo” ilgi. Tā kā funkciju un veikto darbību ir daudz, nepieciešams arī daudz enerģijas – ierīcei. Pērkot jaunu mobilo telefonu, Baltijas valstu iedzīvotāji kā svarīgāko izvēles kritēriju norādījuši baterijas darbības ilgumu. Kā otrā prioritāte Latvijā un Igaunijā minēts signāla stiprums un tā kvalitāte, kamēr lietuviešiem tā ir ierīces ātra darbība. Bez stabilas telefona pamatfunkciju darbības Baltijas mobilo telefonu lietotājiem nozīmīgas ir arī pieejamās papildus iespējas – astoņi no desmit aptaujātajiem rūpīgi izpēta arī telefona fotokameras izšķirtspēju un iebūvētās atmiņas lielumu. Tāpat ne mazāk svarīga ir ierīces lietošanas vienkāršība – uz to norādījuši 78% no visiem aptaujātajiem.

Atstājiet komentāru