2024.gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

Kā mājas apstākļos iztīrīt matraci?

Kā mājas apstākļos iztīrīt matraci?

Ir pierasts, ka mājās tiek tīrīti logi, grīdas, mazgāta veļa un trauki. Tos varētu nosaukt par ikdienišķiem darbiem. Taču vai tajos ietilpst arī matrača tīrīšana? Diez vai. Taču nevajadzētu aizmirst laiku pa laikam iztīrīt arī matraci. Matracī, tāpat kā daudz kur citur, krājas putekļi, arī atmirušās ādas šūnas un putekļu ērcītes. Tāpēc matrača tīrība ir ļoti svarīga. Daudziem cilvēkiem šķiet, ka mājas apstākļos nemaz nevar iztīrīt matraci, taču tā nav. Kā to izdarīt? Lasi raksta turpinājumu!

Kā ikdienā kopt matraci?

Nav iespējams novērst putekļu krāšanos matracī, taču to var samazināt. Matracim ir jānodrošina pietiekami laba gaisa cirkulācija. Ja Tavs matracis šobrīd atrodas uz gultas, kuras apakša sastāv no finiera plāksnes, tad būtu ieteicams šajā plāksnē izveidot pāris caurumus, tādējādi matracis daudz labāk vēdināsies. Taču, ja matracis ir novietots vienkārši uz grīdas, tad dienas laikā, kad Tu to neizmanto, tas ir jāpieslien pie sienas. Arī šādā veidā matracis vēdināsies.

Reizēs, kad ir pienākusi gultas veļas maiņa, būtu ieteicams matraci izsūkt ar putekļu sūcēju. Šādā veidā varēsi atbrīvoties gan no putekļiem, gan netīrumiem, kas laika gaitā tur ir sakrājušies. Daudzi cilvēki ir ieraduši putekļus no matrača izdauzīt laukā. Tomēr šadi nevajadzētu darīt. Dauzot var tikai sabojāt matrača atsperes, kā arī var sabojāt līmētās matrača pildījuma kārtas.

Ja Tev šī brīža matracis ir divpusējs, tad ik pēc 3 vai 4 mēnešiem matraci vajadzētu apgriezt uz otru pusi. Kā arī ieteicams ir samainīt vietām galvgali ar kājgali. Šādi varēsi novērst izgulējumus matracī.

Ko darīt, ja uz matrača izlijis šķidrums?

Kā jau zināms, tad gulta nekalpo tikai miegam. Bieži vien cilvēki gultā skatās TV, atpūšas un arī ēd. Tāpēc nereti gadās tā, ka uz matrača nonāk kāds ēdiena gabals vai arī izlīst kāds dzēriens. Ne visus traipus ir viegli iztīrīt, tomēr ir jācenšas pēc iespējas labāk atbrīvoties no šiem traipiem.

Ja izlijis kāds šķidrums, tad to uzreiz vajadzētu nosusināt. To vari izdarīt gan ar papīra dvieli, gan frotē dvieli. Ja pēc iespējas ātrāk to izdarīsi, Tu samazināsi iespēju, ka šķidrums iesūksies dziļāk matracī, to vairāk sabojājot. Ja šis šķidrums ir krāsojošs vai lipīgs, tad vispirms to nosusini un pēc tam traipu iztīri ar tīrīšanas līdzekli. Atceries beigās noteikti izžāvēt traipa vietu. To vari izdarīt ar fēnu, tikai izmanto auksto gaisa plūsmu, lai nesabojātu matrača pārvalku. Noteikti izvēlies matracim piemērotu tīrīšanas līdzekli.

- Kā tikt vaļā no putekļu ērcītēm?

Ja vēlies atbrīvot savu matraci no putekļu ērcītēm, tad tev jādara sekojošais:
- Vizmaz reizi nedēļā matraci izsūc ar vakuuma putekļu sūcēju.

- Putekļu ērcītēm nepatīk ne sals, ne saule. Tāpēc, ja Tev ir iespēja, tad ziemā kārtīgi izvēdini telpas, bet vasarā – iznes matraci saulē.

- Gultasveļu mazgā pēc iespējas aukstākā ūdenī.

- Lai pilnībā tiktu vaļā no putekļu ērcītēm, matraci vari aizvest uz ķīmisko tīrītavu.

Kur un kā izvēlēties matraci? Matračus var iegādāties internetā un ierastajos mēbeļu vai mājas preču veikalos. Internetā noteikti būs pieejami daudz vairāk matrači. Matraci noteikti izvēlies pēc savām vēlmēm un vajadzībām. Ja šaubies, kāds būs Tev piemērotākais matracis, tad noteikti jautā palīdzību pārdevējam, viņš noteikti Tev spēs palīdzēt izvēleties.