2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Kā pareizi uzstādīt finanšu mērķus?

Kā pareizi uzstādīt finanšu mērķus?

Kad sākat domāt par finanšu mērķu izvirzīšanu un definēšanu, ir tikai normāli justies apjukušam. Sāciet ar atbildi uz šo jautājumu: Kas, Jūsuprāt, ir panākumi? Dažiem panākumi nozīmē greznu dzīvesveidu, kas ietver sevī lielu māju un jaunāko auto. Citiem tas nozīmē personīgo biznesu vai finansiālo stabilitāti, kas nodrošina nākotni. Vizualizējiet, kā Jūs vēlaties dzīvot nākotnē, un uzstādiet mērķus, kas atbilst Jūsu vērtībām.

Lūk, daži padomi, kā pareizi uzstādīt finanšu mērķus:
Atrodiet un definējiet mērķu iemeslus

Uzstādot finanšu mērķus, domājiet ne tikai par to, ko vēlaties darīt, bet arī par to, kādēļ vēlaties to darīt. Papildinot mērķus ar iemesliem, Jūs radāt tiem nākotnes perspektīvu un pašmotivāciju.

Daži no iespējamajiem iemesliem:

- Izveidot krājumu/noguldījumu kontu, lai varētu atļauties maksāt īri gadījumā, ja tiek zaudēts darbs;

- Atbrīvoties no parāda, lai varētu savus ienākumus novirzīt kadam mērķim, nevis procentu maksājumiem;

- Ietaupīt, lai varētu pārdot pašreizējo dzīvokli un iegādāties māju.

Mērķu izvirzīšana palielina panākumu iespējamību. Saskaņā ar 2017. gada “America Saves Week” pētījumu, 56 procenti pasaules iedzīvotāju ir sasnieguši mērķus, jo ir definējuši mērķu iemeslus.

Rūpīgi analizējiet savu situāciju

Pēc tam, kad būsiet padomājis, Jums, iespējams, radīsies vairāki mērķi un Jūs nezināsiet, kā rīkoties. Var būt arī tā, ka Jums nav finanšu mērķu, un tas nav nekas slikts. Šādā situācijā noteikti neuztraucieties!

Tikai un vienīgi balstoties uz pašreizējo situāciju, Jūs varat nostāties uz pareizā ceļa neatkarīgi no tā, vai Jūsu mērķi ir īstermiņa, ilgtermiņa vai vēl nemaz nav definēti. Sāciet, izvērtējot savu ienākumu un izdevumu apjomu. Iegūstot izpratni par šīm summām, Jums būs vieglāk nostādīt finanšu mērķus un noteikt savas prioritātes, izvairoties no visbiežāk pieļautajām budžeta kļūdām (šeit).

Domājiet gudri

Aplūkojiet ne tikai mērķus, bet arī darbības, kas jāveic, lai tos sasniegtu. Quentara Costa, pasaulē slavens sertificēts finanšu eksperts, apgalvo, ka spēcīgs pamats jebkura mērķa izvirzīšanai ir pārliecināties, ka izvirzītais finanšu mērķis ir “GUDRS”:

- Gaišredzīgs

- Unikāls

- Drosmīgs

 - Reālistisks

- Saistīts ar laiku

Pieņemsim, ka esat izvirzījis mērķi iekrāt atvaļinājumam. Pirms sākat realizēt šo mērķi, rūpīgi apdomājiet detaļas: kad un uz kurieni vēlaties doties, cik daudz naudas Jums nepieciešams ceļam, tēriņiem, kādēļ Jūs uz turieni vēlaties doties. Pēc tam novērtējiet, cik lietderīgs un praktisks ir Jūsu mērķis, ņemot vērā Jūsu ienākumus, iekrājumus un izdevumus. Ja, to visu izanalizējot, mērķis šķiet nesasniedzams, mēģiniet veikt izmaiņas, pirms pilnībā maināt to.

Varbūt pašreiz Jūs neesat spējīgs iekrāt tik daudz, lai jau pavisam drīz dotos ceļojumā. Pārceliet ceļojuma datumu un centieties šajā laika posmā iekrāt gudrāk, piemēram, atverot krājkontu ar nedaudz augstāku procentu likmi, lai paātrinātu progresu.

Pierakstiet mērķus

Pēc tam, kad esat definējis un izpētījis savus mērķus, pierakstiet tos! Tādējādi mērķi būs konkrēti, organizēti un reāli. Labākam progresam varat izveidot tam speciāli paredzētu izklājlapu vai blociņu. Periodiski piefiksējiet un sekojiet līdzi savam progresam. Tikai tad, kad esat realizējis un nosvītrojis vienu mērķi, ķerieties pie nākamā!

Rīkojieties pārdomāti

Mērķu nostādīšanai nevajadzētu būt nepatīkamai, tādēļ mēģiniet izvairieties no kļūdām, kas apkopotas šajā rakstā. Ņemiet vērā, ka tikai tad, kad esat sasniedzis tādus prioritāros mērķus, kā iekrājumu izveide un parādu samazināšana, varat koncentrēties uz otrā plāna mērķiem, tādiem kā ienākumu palielināšana, noguldījumi, uzņēmējdarbības uzsākšana vai jauns auto.