2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Laikus sāc rūpēties par veselību!

Rehabilitācija nāk par labu ikvienam.

Tā nepieciešama arī veselības stiprināšanai un saglabāšanai. Medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumi nepieciešami ne tikai pacientiem pēc akūta insulta, infarkta vai locītavu endoprotezēšanas, vai hroniskiem slimniekiem, bet profilakses nolūkos arī praktiski veseliem cilvēkiem ar mazkustīgu dzīvesveidu un arodslimību riskiem. Rehabilitācija var būt kā preventīvs pasākums, lai pasargātu cilvēkus no hroniskām saslimšanām un pakāpeniska darba spēju zuduma. Lielākais īpatsvars cilvēku, kuriem tik tiešām būtu nepieciešama rehabilitācija, bet viņi par to neaizdomājas, ir tie, kas ikdienu pavada sēžot ofisā pie datora vai tieši otrādi – veicot smagus, fiziskus darbus.
Vismaz teorētiski pacientus rehabilitācijas centrā Jaunķemeri iedala trijās grupās. Vispirms – relatīvi vesels cilvēks, kurš domā par savu veselību. Viņam rehabilitācija ir kā profilaktiski, veselību veicinošs pasākums, tomēr ne vienkārši spa. Jo atšķirībā no SPA salona šeit arī veselam cilvēkam vaicās, ar ko viņš ir slimojis, kādas veselības problēmas viņam bijušas. Atkarībā no tā šim cilvēkam tiks piedāvāta izstrādāta programma konkrētam dienu skaitam. Būs iespēja vingrot fizioterapeita vadībā, iemācīties nūjot. Tāpat iespējams apmeklēt sulu kūri, pārstartēt savu līdzšinējo dzīvesveidu un sākt jaunu, daudz veselīgāku.

Vēl viena grupa ir cilvēki, kas tikko bijuši slimnīcā un cīnījušies ar akūtām veselības problēmām – insultu, infarktu, lūzumu, onkoloģiskām operācijām utt., kuriem nākamais posms ir akūtā rehabilitācija, individuāls darbs ar katru cilvēku, lai atjaunotu dzīves kvalitāti un funkcionālo stāvokli. Lai realizētu mērķi, iesaistās vesela komanda – fizioterapeits, audiologopēds, logopēds, ergoterapeits, psihologs, uztura speciālists, sociālais darbinieks, mūzikas terapeits u.c.

Trešā grupa ir cilvēki, kam ir hroniskas slimības. Proti, ja vesels cilvēks ilgi nedomā par sevi, viņš nonāk hronisko pacientu grupā. Tajā ir cilvēki, kam ir regulāras muguras sāpes, sāpes sprandā, locītavās…Arī šiem cilvēkiem individuāli tiek piemērotas procedūras, pakalpojumi, speciāli izstrādātas programmas. Ārstniecības programmas ir ļoti plašas – fizioterapija, ārstnieciskā vingrošana ūdenī, aeroterapija, reitterapija jeb ārstnieciskā jāšana uz zirga, nūjošana, sāls terapija, dažādas fizikālās terapijas, minerālūdens kurss… Un tas viss – profesionālu mediķu uzraudzībā.

Tūlīt pēc slimnīcas

Rehabilitācijas centrā “Jaunķemeri” ir viss, lai uzņemtu pacientus tūlīt pēc izrakstīšanās no slimnīcas. Jebkurai akūtai diagnozei ir svarīgs laiks – jo ātrāk tiek sākta rehabilitācija, jo šis iznākums var būt labāks. Ja īstais brīdis ir palaists garām, īpaši runājot par insulta pacientiem, tad rodas paliekoši defekti, cilvēks kļūst atkarīgs no saviem tuviniekiem un kardināli mainās visas ģimenes dzīve.

Dažreiz gadās, ka, piemēram, darbspējas vecuma cilvēks, kuram pēc insulta ir nopietni kustību defekti rokā un kājā, vairākus mēnešus gaida, kad tie pāries paši no sevis, jo tā sacījis kāds draugs. Citam ķirurgs spīdoši veicis locītavas endoprotezēšanu, bet neviens nepielāgo staigāšanas palīgierīci un neparāda, kā pareizi jāvingro, tāpēc locītava nestrādā pilnvērtīgi, sākas ieraduma mežģījumi un vajadzīgas atkārtotas operācijas. Šādās situācijās gaidīt nedrīkst – ir jārīkojas, lai uzlabotu funkcionēšanas spējas un tādējādi arī dzīves kvalitāti kopumā.

Rehabilitācijas komanda

Rehabilitācijas process prasa multiprofesionālu mediķu komandu. Vispirms pacientu un viņa medicīnisko dokumentāciju izvērtē ārsts, kurš lemj, kādi speciālisti šai komandā ir jāapvieno, lai sasniegtu maksimālu rezultātu – fizioterapeits, ergoterapeits, audiologopēds, veselības psihologs, uztura speciālists un citi, atkarībā no tā, kādas funkcijas ir traucētas un kas darāms – jāuzlabo runa, kustību aktivitāte, jāsniedz psiholoģiska palīdzība utt. Jaunķemeros gādāts arī par mājīgu atmosfēru, no slimnīcas atšķirīgu vidi, kas rosina pacientu uz aktivitāti un sadarbošanos. Ļoti svarīgs faktors ir pacienta līdzestība. Arī tuviniekiem var būt svarīga loma rehabilitācijas komandā. Piemēram, ja pacients pats nespēj pārvietoties, tiek nodrošināta iespēja rehabilitācijas centrā uzturēties arī pavadonim.

Domājot par profilaksi

Protams, arī cilvēkiem, kurus, par laimi, nav skārusi slimība, būtu jādomā par veselības veicināšanu un uzlabošanu. Šādiem gadījumiem ir paredzētas veselības veicināšanas programmas, kas ietver plašu procedūru un pakalpojumu spektru. Izvēloties kādu no tām, cilvēks jau pirms ierašanās Jaunķemeros zina, kādu rehabilitācijas procedūru paketi viņš saņems. Veselības veicināšanas programmas domātas cilvēkiem, kuru ikdiena ir piesātināta, bet dažas dienas viņš var izbrīvēt savas labsajūtas un veselības uzlabošanai. Cilvēks var izvēlēties sev pieņemamāko uzturēšanas laiku Jaunķemeros: no divām līdz pat astoņām dienām. Piemēram, cilvēks Jaunķemeros ierodas piektdienas vakarā, saņem ārsta konsultāciju, apmeklē pirti vai baseinu, sestdien un svētdien apmeklē procedūras un svētdienas izskaņā dodas mājup. Šajā gadījumā nav vajadzīgs nedz kavēt darbu, nedz ņemt atvaļinājumu, bet vienu nedēļas nogali veltīt tikai sev! Veselība veicināšanas programmas ir izplatītas gan sēdoša darba, gan fiziska darba darītāju vidū! Tikai kompleksa pieeja ar multiprofesionālas medicīniskās rehabilitācijas komandas darbu var sniegt ilgtermiņa rezultātu.

Laiks veselīgam atvaļinājumam

Cilvēki bieži meklē dažādas ārstniecības, atjaunošanās iespējas ārpus Latvijas. Taču tagad, kad robežu šķērsošana kļuvusi pieejama, taču joprojām pastāv koronavīrusa draudi, ir īstais laiks izmantot Latvijas dabas dziedniecisko spēku. Ar augsti kvalificētā medicīnas personāla zināšanām (vairākums mediķu šeit strādā vismaz desmit un vairāk gadu) iespējams gūt neticamus, ilgstošus veselības uzlabojumus. Brīnumains klusums, jūras tuvums, vareno priežu šalkoņa, smilšainā pludmale, un vēl minerālūdeņi un unikālas dūņas. Šī brīnišķīgā vieta atrodas Jūrmalā, 35 kilometru attālumā no Rīgas.

Ar veselību ir gluži tāpat kā ar jaunu auto – jo ātrāk par to sāk rūpēties, ieklausīties tā vajadzībās, jo ilgāk un labāk tas kalpo. Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri piedāvā gan unikālas dabas dziedniecības procedūras, piemēram, dūņu aplikācijas un minerālūdens vannas, gan modernas mūsdienu tehnoloģijas, kas veseliem cilvēkiem ļauj uzturēt veselību un labi justies pēc iespējas ilgāk. Atvaļinājuma laiks ir īstais brīdis, lai atpūtu kombinētu ar rūpēm par savu veselību un iespēju atjaunoties priežu meža ieskautā vietā, kur līdz jūrai vien pārsimt metru.

Arī tagad, pēc pašizolācijas, ir radīta jauna programma, kas nodēvēta par Pašaktivizācija. Šī veselības programma paredzēta astoņām dienām un ietver minerālūdens vannas, dūņu aplikācijas, fizioterapiju zālē un baseinā, kardiotreniņu, nūjošanas apmācību un dozētās pastaigas ar Smovey riņķiem, psihologa lekciju, konsultāciju par veselīgu uzturu un vēl, un vēl.

Tāpat speciālajos piedāvājumos ir iekļautas īpašas programmas mediķiem, kā arī izglītības darbiniekiem. Parasti vasarā šāda piedāvājuma nav, tas pieejams tikai rudens un ziemas sezonā, bet šogad koronavīrusa dēļ šī iespēja pieejama arī vasarā. Tas nozīmē, ka gan skolotāji, gan mediķi par īpašu cenu var saņemt jau gatavu programmu, kura ilgst piecas dienas un četras naktis un kurā ietilpst dažādas procedūras, aktivitātes, konsultācijas. Izdosies izbrīvēt laiku arī atpūtai, procedūru intensitāti kontrolē ārsti, un noteikti atradīsies arī laiks, lai dotos uz netālo pludmali un baudītu gan pastaigu, gan peldi jūrā.