2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Kā izvēlēties bērnam piemērotāko mūzikas instrumentu?

Kā izvēlēties bērnam piemērotāko mūzikas instrumentu?

Arvien vairāk vecāku pievēršas tam, lai viņu bērns apgūtu kādu mūzikas instrumentu, jo tas ir viens no labākajiem veidiem, kā attīstīt ķermeņa kognitīvās un fiziskās spējas Apgūstot jaunu mūzikas instrumentu, svarīgi izkopt muzikālās prasmes un meistarību, taču jāņem vērā, ka mācīšanās būs daudz patīkamāka un vieglāka, ja izvēlēts piemērots instruments. Lūk, daži faktori, kas būtu jāņem vērā, lai izvēlētos bērnam piemērotāko mūzikas instrumentu!

Augums

Līdz ar vecumu palielinās arī bērna augums, tādēļ, izvēloties mūzikas instrumentu bērnam, jāņem vērā abi šie lielumi. Lai gan apgūt mūzikas instrumentu vieglāk tad, kad bērns ir pavisam mazs, ir daži instrumenti, piemēram, klavieres, kuras vieglāk spēlēt tad, kad sasniegta noteikta auguma robeža, un bērns spēj aizsniegt pedāļus.

Ņemiet vērā, ka lielākā daļa instrumentu pieejami dažādos izmēros, lai bērns varētu apgūt instrumentu pēc iespējas ātrāk. Tomēr tas nozīmē, ka, bērnam augot, Jums ik pa laikam būs jāiegādājas lielāks instruments.
Mūzikas instrumenti bērniem plašā izvēlē pieejami 220.lv – ienāciet un izvēlieties sava bērna augumam piemērotāko!


Fiziskā izturība

Tādi instrumenti kā tuba, trompete un čells ir masīvi un smagnēji, tādēļ to spēlētājiem nepieciešama zināma fiziskā izturība, lai spētu instrumentu pārnēsāt un noturēt.
Vērtējot bērna fizisko izturību, noteikti jāņem vērā arī muguras noturība, lai, spēlējot instrumentu, bērns varētu saglabāt pareizu pozīciju un netraumētu sevi. Piemēram, ja bundzinieki spēlē nepareizā pozīcijā, tiek savilkti kakla, pleca un muguras muskuļi.

Orālie dotumi un spējas

Pūšamo instrumentu iesācējiem būs vajadzīgs zināms laiks, lai izstrādātu un attīstītu nepieciešamo iegulu (mutes dobumu). Lai gan lielākā daļa bērnu galu galā spēj to izdarīt, diemžēl dažu bērnu orālie dotumi un spējas nav atbilstoši pūšamo instrumentu spēlei.

Bērniem ar tievām lūpām un vienmērīgiem zobiem parasti būs vieglāk savilkt lūpas nepieciešamajā pozīcijā, savukārt, ja bērnam nepieciešama ortodontiska ārstēšana, labāk izvairīties no instrumentiem, kas saistīti ar pūšanu, jo vingrināšanās var izraisīt pamatīgas sāpes.

Plaukstu izmērs

Ja Jūsu bērnam ir salīdzinoši lielas rokas ar gariem pirkstiem, viens no viņam vispiemērotākajiem mūzikas instrumentiem noteikti ir klavieres. Savukārt, ja Jūsu bērna rokas nav īpaši lielas, neuztraucieties – tas nav iemesls atteikties no iemīļotā instrumenta! Pastāv vairāki veidi, kā vingrināt rokas un piemēroties izvēlētajam instrumentam, piemēram, spēlējot skaņdarbus, kas rakstīti dažādās oktāvās, tādējādi staipot pirkstus.

Personība

Tas var likties pašsaprotami, tomēr atgādinām, ka, izvēloties mūzikas instrumentu bērnam, ir svarīgi vadīties nevis pēc savām vēlmēm, bet gan ņemt vērā bērna personību. Ekstravertiem bērniem, kuriem patīk būt uzmanības centrā, vairāk piemēroti pūšami instrumenti kā flautas vai trompetes, stīgu instrumenti kā vijole vai čells vai, piemēram, ģitāra, jo šo instrumentu spēlētāji mēdz iesaistīties mūzikas grupu darbībā kā pamata instrumenti.
Savukārt klusiem un introvertiem bērniem vairāk piemērotas būs tieši klavieres, kuras visbiežāk izpilda solo priekšnesumus vai spēlē mazās grupās.

Neatkarīgi no tā, kāds ir Jūsu bērns, neaizmirstiet pirms tam ar viņu aprunāties un izskaidrot, ka ikvienam mūziķim reiz nāksies uzstāties publiski. Introverti jebkurā mirklī var kļūt par ekstravertiem un otrādi!

Instrumenta popularitāte

Populārākie mūzikas instrumenti vēl joprojām ir klavieres, ģitāra, flauta, vijole un trompete. Mazāk populāri instrumenti – basģitāra, klarnete, tuba. Atkarībā no izvēlētā instrumenta popularitātes, varētu atšķirties Jūsu bērna pieredze, taču noteikti neaizliedziet bērnam spēlēt izvēlēto instrumentu tikai tādēļ, ka tas ir mazāk populārs.
Iespējams, mazāk populāru instrumentu apgūšana būs sarežģītāka, tādēļ bērniem ar vāju emocionālo noturību mācības vairāk būtu mocības nekā prieks, taču kopumā mazāk populāru instrumentu apgūšana noteikti ir ne mazāk noderīga!

Intereses

Vissvarīgāk, protams, lai bērnam interesē konkrētais mūzikas instruments. Tomēr nedrīkst aizmirst, ka bērniem pavisam ātri mēdz zust interese, tādēļ instrumenta izvēle vairākkārt kopīgi jāapdomā un jāpārrunā. Pirms iegādes noteikti ļaujiet bērnam izmēģināt instrumentu.

Pārbaudiet, vai bērns dod priekšroku melodijai, harmonijai vai ritmam. Labākie palīgi šajā gadījumā ir mūzikas centrs, kas palīdzēs atklāt interesi par ritmiku vai, piemēram, plašu atskaņotājs no 220.lv, kas var palīdzēt atklāt interesi par melodiju un harmoniju.
Ja jūsu bērns, klausoties mūziku, izrāda skaidru interesi par mūzikas ritmiku, iespējams, viņam piemērotākie varētu būt sitaminstrumenti, savukārt, ja viņš interesējas par melodiju un harmoniju, piemērotākie varētu būt pūšaminstrumenti.