2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Kanalizācijas tīrīšana: Kā to paveikt efektīvi?

Kanalizācijas tīrīšana: Kā to paveikt efektīvi?



Aizsērējušas kanalizācijas caurules ir problēma, ar ko periodiski saskaras daudzi. Iespējamais risinājums lielā mērā atkarīgs no problēmas apmēra - dažkārt to var novērst paša spēkiem, citkārt - nepieciešama santehniķa palīdzība.

Ir divi galvenie iemesli, kādēļ caurules mēdz aizsērēt - neatbilstoša kanalizācijas izmantošana vai arī nepareiza tās izbūve.
Ja virtuves izlietne regulāri tiek iztīrīta no netīrumiem, bet ūdens tik un tā netek prom, pie vainas kāda tehniska problēma - piemēram, caurules ir pārāk līkumotas vai arī savu laiku nokalpojušas. Nereti iemesls ir pārāk mazais kanalizācijas cauruļu diametrs.
Daudzdzīvokļu namos problēmas ar kanalizācijas sistēmas darbību var rasties arī augšējo kaimiņu paviršības dēļ, kā rezultātā var nosprostoties centrālais kanalizācijas vads.

Kā efektīvi iztīrīt kanalizāciju?

Ja kanalizācijas caurule ir aizdambējusies, pirmais uzdevums ir noņemt un iztīrīt izlietnes sifonu. Laika gaitā tajā saķeras dažādi netīrumi, kas arī rada aizdambējumu. Nereti kā risinājums tiek izmantoti arī speciāli šim nolūkam paredzēti līdzekļi, ko ielej (vai ieber) tieši kanalizācijas caurulē. Tomēr tie mēdz palīdzēt tikai uz neilgu brīdi.
Ja šādā veidā problēmu atrisināt tomēr neizdodas, jāizmanto visiem labi zināmais darbarīks - vantūzis. Uzliekot to uz izlietnes vai tualetes poda atveres un it kā pumpējot, ūdens aizsērējušajā caurulē tiek bīdīts uz priekšu un atpakaļ, līdz ar to aizsērējums izkustas un aizplūst.
Tomēr ir situācijas, kad abas iepriekš minētās metodes nedod vēlamo rezultātu. Tādā gadījumā var izmantot kanalizācijas cauruļu tīrīšanas trosi - ja tāda pieejama. Vispirms jānoņem sifons. Pēc tam tīrīšanas trose jāievada caurulē, pa kuru jāplūst prom ūdenim, un jābīda uz priekšu - it kā skrūvējot. Šī metode ir efektīva, tomēr, ja rezultāts izpaliek, jāmeklē santehniķa palīdzība.

Ko darīt, lai kanalizācijas sistēma neaizdambējas?

Ir vairāki ieradumi, ko ieviešot savā ikdienā, var parūpēties par kanalizācijas sistēmas labāku darbību:

- Izvairieties no tauku un eļļas liešanas izlietnē - pirms mazgājiet pannu un citus taukainus traukus, izslaukiet tos;
Izmantojiet karsto ūdeni - izlietnēs, kur tiek izmantots karstais ūdens un taukus šķīdinošs trauku mazgājamais līdzeklis, aizsērējumi rodas retāk;

- Paturiet prātā - kanalizācija nav miskaste. Tajā nevajadzētu mest ēdiena pārpalikumus un dažādus priekšmetus.

Profilaktiski pasākumi ir svarīgi, jo palīdz izvairīties no kanalizācijas sistēmas darbības traucējumiem un dārga remonta.

Ja tomēr nepieciešams remonts

Dažkārt ar vienkāršajām metodēm problēmu novērst nav iespējams, un nepieciešams nopietnāks kanalizācijas sistēmas remonts.
Viens no svarīgākajiem aspektiem, kas jāņem vērā, ir remontdarbu izmaksas. Tas, kā plānot vannas istabas remonta budžetu, lielā mērā atkarīgs no veicamajiem darbiem. Tos uzzināsiet, konsultējoties ar zinošu santehniķi.

Kas attiecas uz finansiālo aspektu, jārēķinās, ka tādas problēmas kā kanalizācijas sistēmas aizsprostošanās un tai sekojošais remonts, rodas pēkšņi. Tādēļ ir labi, ja ir pieejami līdzekļi neparedzētu izdevumu segšanai. Ja tomēr līdzekļu šīs situācijas risināšanai nav, noderēt var kredīts remontam no Creamcredit.lv. Tā ir iespēja aizņemties tik, cik nepieciešams - vienas dienas laikā, bez laikietilpīgu formalitāšu kārtošanas. Pirms kredīta noformēšanas svarīgi izvērtēt savas iespējas atmaksāt to līgumā noteiktajā termiņā.

Lai kanalizācijas sistēma darbotos teicami, ir svarīgi ievērot profilaktiskos pasākumus un izmantot to tikai tam paredzētajiem mērķiem. Ja tomēr gadās saskarties ar aizdambējumu, jāizmanto atbilstošas metodes, lai pēc iespējas efektīvāk novērstu radušos problēmu.