2024.gada 19. marts

Jāzeps

Auto mazgāšāna ziemas laikā? 5 ieteikumi tieši Tev!

Auto mazgāšāna ziemas laikā? 5 ieteikumi tieši Tev!

Šķiet, ka pāgājis jau krietns laiciņš, kopš iepriekšējo reizi ziema mūs tik bagātīgi lutinājusi ar sniega daudzumu. Un, lai arī ziema nāk ar saviem priekiem, nevar noliegt, ka tā var sagādāt arī dažus kreņķus. Īpaši autovadītājiem, kuriem jāpierod pie braukšanas ziemas apstākļos un jācīnās ar regulāru savas automašīnas izrakšanu no sniega. Un, nenoliedzami, vislielākās galvas sāpes brīžiem var sagādāt auto nomazgāšana. Iespējams, daudzi pat uzskata, ka ziemā nav vērts mašīnu mazgāt, jo tā tāpat ātri atkal nosmērēsies. Tomēr tā nebūt nav. Tieši otrādi, arī ziemas laikā būtu vēlams savu auto mazgāt regulāri, vēlams vismaz divas reizes mēnesī. Auto mazgāšana ziemā pasargās spēkratu no sāls maisījuma, kas tiek kaisīts uz ceļiem un var pamatīgi pabojāt automašīnu, veicinot koroziju.

Piedāvājam 5 ieteikumus, kas var atvieglot auto mazgāšanu ziemas laikā.

Ziemas mazgāšana atšķiras no auto mazgāšanas vasarā

Pirmā un pati būtiskākā lieta, kas jāpatur prātā, ir tas, ka ziemas mazgāšana būtiski atšķiras no auto mazgāšanas vasarā. Pat auto jomas eksperti izdala atsevišķi ziemas mazgāšanu un vasaras mazgāšanu. Ja vasarā auto mazgāšanai vairāk piemīt estētiska nozīme, tad ziemā galvenais ir funkcionalitāte. Protams, arī ziemā tīrs auto izskatās labāk nekā netīrs, tomēr galvenais, ka ziemā mašīnas nomazgāšana ļauj pasargāt to no sāls maisījuma, kas veicina rūsēšanu. Turklāt pasargāta tiks ne tikai auto virsbūve, bet arī riepas un to diski.

Vieta, kur nomazgāt savu auto

Arī ziemā var doties uz specializētajām automašīnu mazgātuvēm, turklāt katrs autoīpašnieks var izvēlēties, vai doties uz automātisko mazgātuvi, vai uz tādu, kur auto var mazgāt pats. No vienas puses, siltāk būs tad, ja mašīna tiks mazgāta automātiskajā automazgātuvē, vismaz rokas nebūs jāsaldē. Laba alternatīva ziemā var būt automašīnas sausā mazgāšana, kurai princips līdzīgs kā logu tīrīšanai. Uz virsbūves tiek izsmidzināts specializēts tīrīšanas šķidrums, ko pēc tam noslauka ar sausu un mīkstu lupatiņu. Tādā veidā mašīna tiks pasargāta no lieka ūdens daudzuma un apledojuma kārtiņas. Sauso mazgāšanu var veikt pašu spēkiem vai arī var doties uz automazgātuvēm, kas piedāvā tieši sauso mazgāšanu.

Lietas, kas jāņem vērā, ja auto tiek mazgāts pašu spēkiem

Mazgājot auto pašu spēkiem ir daži noderīgi knifi, ko vēlams ņemt vērā, lai nesabojātu auto virsbūvi. Piemēram, ja auto tiek mazgāts ar ūdeni, tad vēlams, lai ūdens tiktu izmantots pēc iespējas vairāk. Tas nodrošinās vissaudzīgāko mazgāšanu. Ja iespējams, labāk izmantot tikai ūdens strūklu. Švammes un lupatiņas var saskrāpēt auto virsmu. Ja tiek izmantota švamme, tad vēlams to pēc iespējas biežāk skalot, lai tajā sakrājušies netīrumi neskrāpētu virsbūvi. Jāatceras arī kārtīgi nomazgāt riepas un to diskus. Pēc mazgāšanas vēlams ar sausu un mīkstu lupatiņu apslaucīt durvju blīvgumijas, lai tās neapsalst. Vēl viena svarīga lieta, ko paturēt prātā, ka auto mazgāšanu nevajadzētu veikt lielā salā un ja gaisa temperatūra noslīdējusi līdz -10 grādiem.

Nevajadzētu aizmirst par vaskošanu

Arī ziemā nepietiks tikai ar to, ka automašīna tiks kārtīgi nomazgāta. Pēc mazgāšanas to nepieciešams arī novaskot. Ja auto būs novaskots, no tā būs vieglāk notīrīt sniegu. Arī pati automašīna tiks labāk pasargāta no sāls un ķimikāliju maisījumiem, kas tiek bagātīgi kaisīti uz ceļiem. Uzklātā plānā vaska kārtiņa ne tikai ilgāk saglabās auto tīru, bet arī pasargās no rūsas.

Tīrība automašīnas salonā

Un, mazgājot auto no ārpuses, jāatceras arī par salona iztīrīšanu. Īpaša nozīme jāpievērš automašīnā ieklātajiem paklājiņiem, sevišķi, ja tie nav nomainīti uz gumijas paklājiņiem. Tie paliek slapji, neizžūst un mitrums nonāk automašīnas grīdā. Tāpat arī uz tiem var veidoties pleķi no sāls maisījuma. Ziemā vislabāka izvēle būs gumijas paklājiņi, kurus viegli nomazgāt un nožāvēt.
Rūpēs par savu automobili arī nevajadzētu aizmirst par sava auto apdrošināšanu. Svarīgs aspekts ir OCTA polises derīguma termiņš. Uzzināt, kā pārbaudīt OCTA derīgumu termiņu, var mājaslapā.