2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Kā iemācīt bērnam braukt ar velosipēdu?

Kā iemācīt bērnam braukt ar velosipēdu?

Iegādāties un uzdāvināt bērnam velosipēdu ir vienkārši, daudz sarežģītāk ir iemācīt braukt ar to. Mācot bērnam braukt ar velosipēdu, galvenais ir būt iecietīgam un saprotošam, jo no tā atkarīga bērna neatlaidība un vēlme turpināt un sasniegt mērķi.
Lai mācību process būtu vienkāršāks un raitāks, esam apkopojuši dažus noderīgus padomus, kā iemācīt bērnam braukt ar velosipēdu – ņemiet vērā un Jums izdosies!

Nemāciet braukt uz ielas

Lai Jūs būtu drošs, ka bērns nesavainojas, nemācieties braukt uz ielas! Tā vietā dodieties uz tukšu stāvvietu, parku vai pastaigu taku, kur ir lielāks plašums un mazāka satiksmes plūsma.
Jārēķinās, ka bērns, visticamāk, vairākas reizes kritīs, tādēļ vajadzētu meklēt mācību vietu ar mīkstu segumu un iegādāties ceļu un elkoņu aizsargus.

Mācieties bez palīgriteņiem

Palīgriteņi ir novecojis veids, kā iemācīt bērnam braukt ar velosipēdu. Tas, protams, var palīdzēt, taču tas ir mazāk efektīvs veids nekā slīdēšana. Lai iemācītu slīdēšanas metodi, noņemiet velosipēda pedāļus un nolaidiet sēdekli tik zemu, lai bērns varētu ar abām kājām aizsniegt zemi. Mudiniet bērnu atspiesties ar kājām, tādā veidā slīdot uz priekšu.

Kad bērns iemācījies patstāvīgi turēt līdzsvaru, pievienojiet atpakaļ pedāļus, paceliet sēdekli atbilstošā augstumā un māciet bērnam aktīvi mīt pedāļus.
Padoms – ja bērns vēl ir mazs (aptuveni 1-3 gadi), sākumā varat iegādāties speciālo līdzsvara velosipēdu.

Izmantojiet bērna ķermenim un spējām piemērotu velosipēdu

Protams, ka bērns uzreiz nekļūs par braukšanas čempionu, taču tas nenozīmē, ka viņam nevajadzētu pašam savu velosipēdu. Mācību procesā galvenais, lai bērns Jūtas ērti, tādēļ izmantojiet velosipēdu, uz kura bērns var nostāvēt, nesaskaroties ar augšējo stieni, stabili aizsniegt pedāļus, kā arī ērti, nestiepjoties aizsniegt stūri. Pārāk mazs velosipēds var negatīvi ietekmēt bērna muskulatūru, savukārt pārāk liels velosipēds neļaus bērnam iemācīties braukt pareizi. Bērnu velosipēdi interneta veikalā pieejami ikvienam vecumam!

Neturiet un negrūdiet velosipēdu, kā arī neskrieniet līdzi

Kurš gan nav mācījies braukt ar velosipēdu, kad kāds no vecākiem iestumj un skrien līdzi. Lai arī tā varētu likties kā pareizākā un efektīvākā metode, patiesībā bērnam tas rada nedrošības un neuzticības sajūtu, un pēc tam bērns baidās braukt patstāvīgi.

Skriešana līdzi velosipēdam tiecas neitralizēt jebkuru līdzsvara tehniku, kas jāapgūst bērnam, lai iemācītos braukt ar velosipēdu, tādēļ mēģiniet uzticēties bērna spēkiem, stāvēt malā un uzmanīgi vērot. Tas neaizliedz skaidrot un rādīt bērnam, kas ir pareizi, taču ļaujiet viņam attīstīt ātrumu caur patstāvīgiem pedāļu vēzieniem.

Neizdariet spiedienu

Mācīt bērnam braukt ar velosipēdu ir aizraujošs process, taču jāsaprot, ka tas nebūt nenozīmē, ka Jums ir jauns braucienu vai pat sacīkšu biedrs. Esiet pacietīgs – lai bērns kādu laiku brauc pats savā tempā, kas Jums varētu likties pārāk lēns. Neizdariet spiedienu un nelieciet bērnam braukt vairāk un tālāk nekā viņš pats vēlas. Šajā gadījumā ir svarīgi spert mazus solīšus, jo tikai tā iespējams panākt lielas uzvaras!

Neaizmirstiet par jautrību

Ir viegli sadusmoties, ja kāds nevar izdarīt šķietami pašsaprotamas lietas, taču bērns ir bērns, un katrs no mums reiz mācījies braukt ar velosipēdu pirmoreiz. Mācīt bērnam braukt ar velosipēdu nevajadzētu būt kā darbam vai obligātam pienākumam – tam vajadzētu būt kā izklaidei, procesam, kas sagādā prieku gan Jums, gan bērnam. Neaizmirstiet to un Jums noteikti izdosies!


Piemērotākā velosipēda izvēle ir atbildīgs process, kā pieaugušo, tā arī bērnu dzīvēs. Velosipēdi plašā izvēlē pieejami 220.lv – ienāciet un iegādājieties labāko! Lai veicas!