2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Saules aizsargkrēmi: kā pasargāt sevi no kaitīgās saules ietekmes?

Saules aizsargkrēmi: kā pasargāt sevi no kaitīgās saules ietekmes?

Visi esam dzirdējuši, ka vasarā īpaši svarīgi ir izmantot saules aizsargkrēmus. Tas palīdz saglabāt skaistu, veselīgu, elastīgu un mirdzošu ādu. Tomēr, vai tiešām zinām, kā konkrētu tiek pasargāta mūsu veselība? Šajā rakstā aplūkosim kā saules stari ietekmē mūsu ādas stāvokli un kā izvēlēties aizsargkrēmu, kurs vislabāk atbilstu jūsu ādai un dzīvesveidam.

Saules ietekme un kaitējums

Iedegusi āda tiek asociēta ar veselīgu, jauneklīgu izskatu, tomēr, vai zinājāt, ka ilglaicīga uzturēšanās saulē var kaitēt jūsu veselībai? Vēloties saprast, kā sauļošanās krēmi pasargā ādu no saules kaitīgās ietekmes, pirmkārt jāsaprot kā tā ietekmē mūsu ādu.

Kā saule ietekmē mūsu ādu?

Vairākumu saules staru, kas sasniedz mūs, sastāv no ultravioletās (UV) gaismas. Tiklīdz šie stari sasniedz ādas šūnas, tiek apstādināti procesi, kuri ir atbildīgi par veselīgu ādas izskatu un šūnu augšanas ātrumu. Lai gan just saules siltumu uz ādas ir patīkami, UV staru ietekme var izraisīt vairākas, nepatīkamas fiziskas kaites.

UV stari tiek iedalīti divos veidos: garie UVA stari un īsie UVB stari. Īsie UVB stari ir atbildīgi par ādas ārējā slāņa apdegumiem, garākie UVA stari var iesūkties dziļākos ādas slāņos, kā rezultātā var par izveidoties ilglaicīgākas veselīgas problēmas. Lai gan UVA stari neizraisa ādas apdegumus, tie ir pamatelements, kas nolemj pāragru ādas novecošanos un ādas vēzi. Kā saules aizsargkrēmi pasargā mūsu ādu no negatīvās UV staru ietekmes ir atkarīgs tikai no iegādātā produkta. Vasarā ieteicams izmantot tādu aizsargkrēmu, kas nodrošinātu plaša spektra (vai visa spektra) aizsardzību un aizšķērsotu ceļu UVA un UVB staru kaitējumam.

Faktori, kas ietekmē ādas jutīgumu pret sauli
Neskatoties uz to, ka ultravioletie saules stari sasniedz katru no mums, vieniem iedegt ir vieglāk, citiem grūtāk. Tas ir atkarīgs no jūsu ādas jutīguma UVA un UVB stariem. Ādas jutīgums saules stariem ir atkarīgs no vairākiem

faktoriem, ieskaitot vecumu, ādas krāsu un sezonu.
  • Vecums. Ar gadiem samazinās ādas elastīgums, tāpēc UV stari vieglāk var traumēt ādas slāni un palielināt grumbu skaitu uz ķermeņa. Ja domājat, ka saulē nepavadāt tik daudz laika, ka ultravioletā gaisma darītu kaitējumu jūsu ādai – maldaties. Pat īss, 5 min. gājiens līdz mašīnai bez saules aizsargkrēma var radīt tikpat lielu kaitējumu kā vasaras diena, kas pavadīta pludmalē. Saules aizsargkrēms jāizmanto katru dienu, neskatoties uz to, cik laika plānojat atrasties tiešos saules staros.
  • Ādas krāsa. Jūsu ādas krāsai ir liela loma, nosakot ādas jutīgumu pret saules stariem. Lai gan saules stari katra cilvēka ādu ietekmē citādāk, gaišas ādas īpašnieki vieglāk gūs apdegumus, nekā tie ar ģenētiski tumšāku ādu. Kāpēc tas tā ir? Cilvēkiem ar tumšāku ādu ir vairāk melanīnu ražojošu šūnu, kas palīdz aizšķērsot ceļu kaitīgajiem UV stariem. Tātad, dabiski tumšāka āda retāk nodeg saulē nekā gaiša āda.
  • Sezona un klimats . Pirms dodoties ārā būtu jāpārbauda ultravioleto (UV) staru indekss. UV indekss norāda uz paredzēto UV staru ietekmi konkrētajā dienā. Tas var svārstīties no nulles, kas ir mazākais UV staru risks, līdz 11 – lielākais UV staru risks. Vasarā šie indeksi ir augstāki un to iespējams novērot Latvijas ģeoloģijas un meteoroloģijas centra mājas lapā. Jūlija mēnesī ultravioleto staru indekss pārkāpa 7, kas nozīmē, ka pašlaik saules stari ir īpaši bīstami veselībai. Lai UV stari nekaitētu jūsu veselībai, saules aizsargkrēmus ar augstu SPF aizsardzību ieteicams izmantot visu cauru gadu.
Pievērsiet uzmanību sastāvdaļām

Saules aizsargkrēmi, kuri sastāv no organiskām vai neorganiskām aktīvajām vielām ir domāti, lai aizsargātu mūsu ādu no saules staru negatīvās ietekmes. Saules aizsargkrēmi var būt dažādu veidu, sākot no krēmiem, losjoniem beidzot ar izsmidzināmām miglām, serumiem un putām. Ja esat alerģiski konkrētām sastāvdaļām vai, ja jūsu āda ir jutīga, uzmanīgi izpētiet produktu sastāvu. Ja jūsu āda ir jutīga, ieteicams izvēlēties tādus produktus, kuros ir titāna dioksīds (Titanium dioxide) un (vai) cinka oksīds (Zinc oxide). Saskaņā ar ASV pārtikas un medikamentu administrāciju (FDA), šīs sastāvdaļas sniedz plaša spektra aizsardzību un nekairina ādu. Turklāt tā ir lieliska izvēle cilvēkiem, kas cīnās ar rozi vai citām ādas slimībām, kuras raksturo ādas apsārtumi.

Cik spēcīgu aizsardzību izvēlēties?

Pirms aizsargkrēma iegādāšanās, jāsaprot, cik ilgi līdzeklis pasargās jūsu ādu no kaitīgajiem ultravioletajiem stariem. SPF, saules aizsardzības faktors, norāda uz to, cik ilgi, droši varat uzturēties saulē. Aizsardzība no saules tiek iedalīta vidējā (SPF15, SPF20), augstā (SPF30, SPF40, SPF50) un augstākajā (SPF50+). Ja UV indekss valstī ir augsts, ieteicams izmantot augstu vai augstāko SPF aizsardzību. Vidējā aizsardzība ieteicama no rīta, vakarā vai ziemā, pavasarī un rudens mēnešos. Protams, kādu SPF aizsardzību izvēlēties, var diktēt arī jūsu ādas krāsa.

Kā jau iepriekš minēts, gaišas ādas īpašniekiem saule ir kaitīgāka, tāpēc dažādiem ādas toņiem nepieciešama citādāka aizsardzība. Ja jūsu āda ir ļoti gaiša un ar noslieci uz apdegšanu, un plānojat uzturēties saulē līdz 2 stundām, izmantojiet krēmu ar SPF30 vai augstāku aizsardzību. Tomēr, ja vēlaties uzturēties saulē ilgāk, 3-4 stundas, vajadzētu izmantot SPF50+ saules aizsargkrēmu. Ja jūsu āda ir vidēji tumša, kas sākumā kļūst sārta un tikai pēc tam iedeg, ieteicams izvēlēties SPF30 aizsardzību – tādējādi saulē varat pavadīt 3-4 stundas. Ļoti tumšas ādas īpašnieki, izmantojot SPF15 aizsardzību saulē var pavadīt līdz pat 4 stundām.

Neaizmirstiet, ka saules aizsargkrēmi 100% nepasargā jūsu ādu no kaitīgajiem UV stariem, tāpēc ik pēc 2-3 stundām uzklājiet krēmu atkārtoti. Ja pastiprināti svīstat vai bieži peldaties baseinā, krēmu jāizmanto biežāk. Atcerieties, ka atbilstoša saules aizsargkrēma izmantošana ir vienīgais veids kā saglabāt ādu veselīgu pat karstākajā vasaras dienā.