2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Kā padarīt uzņēmumu videi draudzīgāku?

Kā padarīt uzņēmumu videi draudzīgāku?

Par vienu no 21. gadsimta aktualitātēm ir kļuvusi cīņa ar klimata pārmaiņām un cilvēka ietekmi uz vidi, kas jau pārskatāmā nākotnē draud ar tiešām nepatīkamām sekām. Tāpēc videi draudzīgas izvēles gan ikdienā, gan dzīves pārliecībā kopumā kļūst par normu arvien vairāk cilvēkiem, kuri apzinās vides problēmu nopietnību. Būtiska loma tajā ir arī uzņēmumiem, jo tie patērē daudz resursu un arī rada daudz preču un atkritumu. Vairums mūsdienīgi domājošu uzņēmēju jau ir sākuši rīkoties, lai padarītu savu biznesu videi draudzīgāku. 

Un jāatceras, ka šis solis ir ne tikai mūsu planētas un nākošo paaudžu labā, bet arī paša uzņēmuma interesēs – zaļi domājošs un videi draudzīgs zīmols ir klientiem, investoriem un sadarbības partneriem daudz pievilcīgāks. Ar kādiem soļiem iespējams padarīt uzņēmumu videi draudzīgāku?
  • Atjaunojami un pārstrādājami resursi
Katrā uzņēmumā noteikti ir vismaz daļa resursu, kurus var pielāgot tā, lai dotu priekšroku tiem materiāliem, kuri vēlāk uz mūžīgiem laikiem nenonāks atkritumu poligonos. Videi draudzīgāka izvēle ir atjaunojami un pārstrādājami materiāli, kuri vēlāk vismaz daļēji atkal var nonākt atpakaļ apritē, tādējādi pagarinot to izmantošanas ciklu. Stikls, papīrs, daži plastmasas veidi, tekstils un citi materiāli, tāpat arī tādi atjaunojami dabas resursi kā ūdens, vējš, saule, ģeotermālā enerģija un citi ir atbildīgāka un tālredzīgāka izvēle uzņēmuma ikdienas darbā.
  • Atbildīgs resursu patēriņš

Neatkarīgi no tā, kāda veida resursi tiek patērēti, jādomā par to, kādā daudzumā un cik lietderīgi tie tiek izmantoti. Ikdienā, pievēršot uzmanību dažādu resursu patēriņam uzņēmumā, iespējams ne tikai spert soli pretī videi draudzīgajam biznesam, bet arī optimizēt dažādas izdevumu pozīcijas, piemēram, elektrības un apkures rēķinu, izdevumus par ražošanas izejmateriāliem, autoparka uzturēšanu u.c. Un pat tādi sīkumi kā elektroniskie dokumenti drukātu dokumentu vietā var būtiski samazināt ikdienā izlietoto resursu daudzumu.
  • Atkritumu šķirošana
Lai gan atkritumu šķirošanas kultūra mūsu sabiedrībā jau ir samērā laba, vienmēr ir vieta izaugsmei. Uzņēmums var pārskatīt savu atkritumu politiku, atrast pozīcijas, kur vēl aktīvāk varētu veikt šķirošanu un nodošanu pārstrādei, piemēram, rūpēties, lai birojā izlietotais un nevajadzīgais papīrs tiktu otrreizēji pārstrādāts. Tāpat īpaša vērība jāpievērš kaitīgo un bīstamo materiālu atbildīgai utilizēšanai. Šie atkritumi jānodod pārstrādei vai glabāšanai atbilstoši valsts vai pašvaldības izstrādātajiem normatīvajiem aktiem.
  • Energoefektīvas ierīces
Katram uzņēmumam arī vajadzētu pārskatīt, kāda elektroierīces tajā tiek darbinātas – vai tās ir modernas un energoefektīvas? Novecojušas elektroierīces patērē ļoti daudz elektrības, tāpēc veco iekārtu nodošana utilizācijai un jaunu, efektīvu iekārtu iegāde ir labs ieguldījums, kas atmaksājas ne tikai ar augstāku darba efektivitāti, bet arī mazākiem elektrības rēķiniem. Jāpārskata ne tikai lielās ražošanā izmantotās iekārtas, bet arī mazā sadzīves tehnika un biroja tehnika, kas arī var būt apjomīgs nelietderīga energopatēriņa avots.
  • Ēku siltināšana un remonts
Ja tas vēl nav paveikts, tad uzņēmumiem, kuri ne tikai domā par vides jautājumiem, bet arī savu budžetu, vajadzētu rūpēties par to, lai ēkas, kurās notiek darbība, būtu siltinātas, ar kvalitatīviem logiem, pārdomātu apkures risinājumu un novērstiem siltuma zudumiem. Tas ne tikai uzlabos komfortu telpās, bet arī ļaus optimizēt ēkas uzturēšanai nepieciešamos resursus, kuru cenas šobrīd strauji pieaug, būtiski sadārdzinot uzņēmuma darbu, kas galu galā noved pie cenu celšanas produktiem un pakalpojumiem, kas klientiem, protams, nav patīkami.
  • Elektroauto kā uzņēmuma transports
Ja ir vēlme spert vēl soli tālāk pretī videi draudzīga uzņēmuma statusam, tad ir vērts padomāt par elektroauto ieviešanu savā autoparkā. Izvēloties to kā uzņēmuma tēlu reprezentējošu automašīnu, ne tikai samazināsies fosilo un neatjaunojamo resursu patēriņš, bet arī zīmola tēls esošo un potenciālo klientu acīs kļūs zaļāks un videi draudzīgāks. Jāņem vērā, ka elektroauto ieguvums ir ne tikai atteikšanās no naftas un gāzes produktiem, bet arī citas priekšrocības – zemas uzturēšanas izmaksas, zemāki nodokļi, atvieglota stāvvietu izmantošana un braukšana pilsētā, moderns dizains un tehnoloģijas, klusa darbība u. c.

Finansējums videi draudzīgu risinājumu ieviešanai

Lai padarītu uzņēmumu videi draudzīgāku, daudzus soļus var spert bez papildu izdevumiem – tikai izmainot savus paradumus un ieviešot pārmaiņas ikdienas darbā. Bet citi uzlabojumi var prasīt arī mazākas vai lielākas finanšu investīcijas, kas ir tā vērtas, jo palīdz padarīt uzņēmumu gan mūsdienīgāku, gan zaļāku. Tomēr ne visiem uzņēmumiem savā budžetā ir pieejami brīvi līdzekļi, kurus ieguldīt, piemēram, renovācijā, saules paneļu uzstādīšanā, iekārtu nomaiņā vai elektroauto iegādē. 

Aizdevums.lv piedāvājumā ir iekļauti tādi finanšu pakalpojumi kā patēriņa kredīts un iespēju aizdevums uzņēmumam, kā arī EKO kredīts, ar kuru atbalstu saimnieciskās darbības veicēji var savā rīcībā iegūt videi draudzīgu risinājumu ieviešanai nepieciešamo naudas summu.