2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Kas jāņem vērā, siltinot ēku no iekšpuses?

Kas jāņem vērā, siltinot ēku no iekšpuses?

Lai arī visizplatītākais un efektīvākais ēkas siltināšanas veids ir to siltināt no ārpuses, dažkārt vieglāk un izdevīgāk ir nosiltināt ēku no iekšpuses. It īpaši, ja ēkas fasādei ir vēsturiska nozīme un to nedrīkst izmainīt, ēka ir no guļbaļķiem un tādēļ nav vēlmes mainīt tās unikālo izskatu vai arī ēka pieder vairākiem īpašniekiem un nav panākta kopīga vienošanās pār ēkas siltināšanu. Tomēr, neskatoties uz šīs siltināšanas metodes ieguvumiem, ēkas siltināšanai no iekšpuses ir arī vairāki būtiski trūkumi, kas ir jāparedz pirms darbu uzsākšanas.

Tiek zaudēta telpas platība

Ēku, siltinot no iekšpuses, siltināšanas materiāli, metāla profili vai koka latas tiek izvietotas telpā, tādēļ tiek zaudēta platība. Ja minerālvates siltumizolācijas slānis ir ieklāts pareizi, tas nepārsniedz 5 - 7 cm biezumu, taču kopā ar jauno sienas apšuvumu telpa var zaudēt no 7 līdz 10 cm pa visu ārējas sienas perimetru.

Jāparedz un jānovērš mitruma uzkrāšanās iespējas

No iekšpuses nosiltinātām ēkas ārsienām samazinās spēja pilnībā izžūt un tās nokļūst “aukstajā zonā”, jo iekštelpu siltums tām vairs nepiekļūst. Šādas ārsienas ir vairāk pakļautas pastiprinātai laikapstākļu iedarbībai un tādēļ var uzkrāties mitrums.

Ja ēkas ārsienas ir no koka, šīs konstrukcijas ir vēlams papildus apstrādāt pret mitruma iedarbību. Taču jebkurai ēkai būs jāparedz un pareizi jāieklāj arī tvaika izolācijas slānis.

Papildus jāpārvieto inženiertehniskās komunikācijas

Ja elektrības, ūdens, apkures sistēmas vai citas inženiertehniskās sistēmas skar ēkas ārsienu, ko ir paredzēts siltināt no iekšpuses, to daļas būs jāpārvieto atbilstoši jaunajai istabas konfigurācijai.

Jāpārliecinās par ventilācijas sistēmas kvalitāti

Neuzmanīgi veicot ēkas siltumizolācijas uzlabojumus, pastāv risks būtiski izmainīt telpu mikroklimatu. Tādēļ pirms siltināšanas darbu uzsākšanas ir vērts pārliecināties par efektīvas ventilācijas sistēmas esamību mājoklī, kas spēs veikt optimālu gaisa apmaiņu telpā. Ierobežota mitrā un siltā gaisa izvadīšana no telpas var veicināt pelējuma attīstību.

Turklāt, īpaša uzmanība ir jāpievērš arī siltināšanas materiālu nekaitīgumam cilvēkiem un apkārtējai videi. Mūsdienīgs būvmateriālu veikals piedāvā siltināšanas materiālus un apkures sistēmas, taču labāk to visu iegādāties vietā, kur piedāvās arī pilnvērtīgu konsultāciju. Uzņēmumā Vides Tehnika ir iespējams iegādāties ne tikai ekoloģiskus un kvalitatīvus siltināšanas materiālus, bet arī saņemt konsultāciju par to izmantošanu atbilstoši konkrētā projekta specifikai.