2024.gada 22. oktobris

Irīda, Īrisa

Finanšu mērķi: kā noteikt īstermiņa un ilgtermiņa mērķus

Finanšu mērķi: kā noteikt īstermiņa un ilgtermiņa mērķus

Sākot plānot budžetu un vēloties sasniegt finansiālo stabilitāti un vairot finansiālo labklājību, viens no svarīgākajiem uzdevumiem, kas jāpaveic – jānosaka finanšu mērķi. Tas nebūt nav tik vienkārši, kā varētu likties sākumā, jo, lai varētu ne tikai noteikt mērķus, bet arī tos sasniegt, mērķu noteikšanas procesā ir ļoti svarīgi rīkoties rūpīgi un pārdomāti.  Pastāv divu veidu finanšu mērķi: īstermiņa un ilgtermiņa. Īstermiņa mērķus iespējams sasniegt aptuveni 1-2 gadu laikā, savukārt ilgtermiņa mērķus – 2 un vairāk gadu laikā. Šajā rakstā esam apkopojuši pāris padomus, kas palīdzēs noteikt gan īstermiņa, gan ilgtermiņa mērķus. 

Novērtē savu finansiālo situāciju!

Pirmais solis finanšu mērķu izvirzīšanas procesā ir savas finansiālās situācijas novērtēšana – tas palīdzēs Tev ne tikai saprast, ko Tu vēlies sasniegt, bet arī Tavas reālās iespējas to sasniegt. Lai novērtētu savu finansiālo situāciju, sākumā apkopo visus savus ienākumus un izdevumus par pēdējiem 3-4 mēnešiem – attiecībā uz ienākumiem apkopo tikai visus regulāros ienākumus, kā piemēram alga, stipendija, pabalsts u.c., savukārt attiecībā uz izdevumiem apkopo pilnībā visus izdevumus, kas Tev rodas šajā laika posmā! Lai varētu apkopot ienākumus un izdevumus ātrāk un vieglāk, vari izmantot kādu šim mērķim paredzētu mobilo lietotni.

Izmanto SMART principu!

 Kad zini savu finansiālo situāciju, vari ķerties pie finanšu mērķu izvirzīšanas. Lai izvirzītu finanšu mērķus, izmanto SMART principu, kas paredz, ka katrs izvirzītais finanšu mērķis ir:
 
  • S (specific): Specifisks jeb skaidrs. Piemēram, izveidot naudas uzkrājumu neparedzētām situācijām.
  • M (measurable): Izmērāms jeb ir noteikta konkrēta summa. Piemēram, izveidot 500 EUR naudas uzkrājumu neparedzētām situācijām.
  • A (achievable): Sasniedzams jeb atbilstošs finansiālajai situācijai. Mērķis nebūs sasniedzams, ja Tavi ikmēneša izdevumi pārsniegs Tavus ikmēneša ienākumus. Piemēram, katru mēnesi no algas atliekot 50 EUR, izveidot 500 EUR naudas uzkrājumu neparedzētām situācijām.
  • R (realistic): Reāls jeb atbilstošs laikam un iespējām. Šajā solī jāapdomā visi iespējamie riski, piemēram, kā Tu rīkosies, ja zaudēsi pamata ienākumu avotu?
  • T (time-bound): Noteikts laikā. Piemēram, no 2024. gada novembra līdz 2025. gada martam, katru mēnesi no algas atliekot 50 EUR, izveidot 500 EUR naudas uzkrājumu neparedzētām situācijām.

Nosaki prioritātes!

Lai nerastos situācija, kad vienlaikus strādā pie vairāku finanšu mērķu sasniegšanas, tomēr līdz galam tā arī nevienu no tiem nesasniedz, nosaki prioritātes! Sākumā vari droši izvirzīt visus mērķus, kurus vēlētos sasniegt un kuri ienāk prātā, taču šajā solī esi kritisks un rūpīgi izvērtē katru iepriekš izvirzīto finanšu mērķi! Apdomā – vai tas ir tas, kas Tev patiesi nepieciešams? Kādēļ? Lai jau pavisam drīz nepadotos, ieteicams izvirzīt ne vairāk par 2 īstermiņa un 2 ilgtermiņa mērķiem. Lieliski, ja pie šo mērķu sasniegšanas vari strādāt vienlaicīgi. Tomēr esi uzmanīgs un nepārvērtē savas finansiālās iespējas, jo finanšu mērķiem nav jārada budžeta slogs!

Izveido konkrētu plānu!

Mērķu sasniegšanai nepietiks vien ar to, ka mērķi tiek izvirzīti – lai mērķu sasniegšanas procesā neapjuktu un būtu skaidrs, kā tieši rīkoties, ir nepieciešams izveidot konkrētu plānu jeb ceļvedi. Piemēram, ja esi nolēmis ‘’No 2024. gada novembra līdz 2025. gada martam, katru mēnesi no algas atliekot 50 EUR, izveidot 500 EUR naudas uzkrājumu neparedzētām situācijām’’, tad izmanto kalendāru vai plānotāju un atzīmē mēnešus, vislabāk konkrētas mēneša dienas, kurās un cik daudz Tev ir jāatliek malā, lai veiksmīgi sasniegtu šo mērķi. Lai ikdienas skrējienā neaizmirstu ieskatīties kalendārā/plānotājā, laba doma ir iestatīt atgādinājumus telefona kalendārā.

Seko līdzi progresam un, ja nepieciešams, pielāgo izvirzītos mērķus!

Lai saprastu, kā Tev veicas ar izvirzīto finanšu mērķu sasniegšanu, ik pa laikam (aptuveni reizi 2-3 mēnešos) apskati izveidoto plānu un izdari secinājumus – Vai līdz šim Tev ir izdevies paveikt to, kas jāpaveic, lai sasniegtu izvirzītos finanšu mērķus? Neuztraucies, ja tas nav izdevies, taču arī tādā gadījumā izdari secinājumus – Kādēļ Tev tas nav izdevies? Ja redzi, ka finanšu mērķu sasniegšanā ilgstoši nav bijis nekāds progress, iespējams, nepieciešams pielāgot izvirzītos mērķus, piemēram, pagarināt sasniegšanas termiņu, samazināt atliekamās summas apjomu u.c. Ir tikai pašsaprotami, ka laika gaitā finansiālā situācija var mainīties, kā rezultātā var mainīties arī izvirzītie finanšu mērķi.
 
Plāno īstenot kādu lielāku un nopietnu ieceri, kam finansiālais ieguldījums nepieciešams uzreiz, taču šobrīd finansiālā situācija to neatļauj? Iespējams Latkredits.lv, Tev var palīdzēt izvēlēties piemērotāko kredītlīniju vai patēriņa kredītu. Kredītlīnija internetā šobrīd ir viens no populārākajiem aizdevuma veidiem, kas izceļas ar savu elastību, savukārt patēriņa kredīts būs noderīgs dažādās situācijās, dažādām vajadzībām. Tomēr atgādinām, ka ikviens aizdevums ir nopietnas saistības, tādēļ sākumā rūpīgi apdomā aizdevuma nepieciešamību, piemērotību situācijai, kā arī savas iespējas aizdevumu godprātīgi atmaksāt!