2024.gada 21. septembris

Mariss, Matīss, Modris

Cilvēks, kurš sevi veltīja Latvijai

Cilvēks, kurš sevi veltīja Latvijai

Šodien Jēkabpilī kļuvis par vienu piemiņas un godināšanas zīmi vairāk, jo pie ēkas Brīvības ielā 144 tika atklāta piemiņas plāksne vienam no izcilākajiem Jēkabpils pilsoņiem Triju Zvaigžņu ordeņa Zelta Goda zīmes kavalierim Emīlam Knaģim, kuram 29.martā aprit 125 gadi.

 

Kā atklāšanā uzsvēra Jēkabpils mērs Leonīds Salcevičs, Emīls Knaģis bijis viens no tiem daudzajiem latvijas pilsoņiem, kuri no izsūtījuma neatgriezās, bet viņa idejas par Latvijas neatkarību turpināja attīstīt viņa dēls Ilmārs Knaģis.

”Domāju – ja Emīls Knaģis skatās uz mums no mākoņmalas, tad ir gandarīts un apmierināts, ka mēs esam izdzīvojuši, auklējam savus bērnus un mazbērnus. Jēkabpilī šādu cilvēku, ko godināt, ir daudz, tikai viņi jāapzina,” sacīja pilsētas mērs.

 

Jēkabpils pilsētas bibliotēkas vadītāja Renāte Lenša sacīja, ka Elmārs Knaģis ir celts saulītē, pateicoties sava dēla Ilmāra Knaģa iniciatīvai, bet šādu pašu godu ir pelnījuši daudzi citi jēkabpilieši, tāpēc izpētes darbam jāturpinās. Arī sabiedrība tiek aicināta iesaistīties šajā darbā un stāstīt par ievērojamiem jēkabpiliešiem.

 

“Man jāpateicas Jēkabpils pilsētas iedzīvotājiem, bet galvenokārt manam tēvam. Kad vēl biju Sibīrijā, mana māte saņēma naudu un nezināja, no kā tā ir, izrādās, ka Jēkabpils cilvēki bija vākuši naudu, lai Emīla Knaģa dēls, tas ir, es, varētu atgriezties Latvijā. Un par šo naudu es atgriezos. Latvijas brīvvalsts laikā mans tēvs, tāpat kā jebkurš sevi cienošs pilsonis darīja visu savas jaunās valsts labā.

 

Emīls Knaģis dzimis 1888. gada 29. martā. Mācījies Luda Bērziņa dibinātajā Jēkabpils Tirdzniecības skolā, spēlējis skolas orķestrī. Pirmā pasaules kara laikā dienējis latviešu strēlniekos. Pēc kara bija grāmatvedis Valsts bankasJēkabpils nodaļā. Aktīvi piedalījies Jēkabpils sabiedriskajā dzīvē. Bija avīzes “Jēkabpils Vēstnesis” atbildīgais redaktors. Viņš bija viens no Sarkanā Krusta Jēkabpils nodaļas dibinātājiem, ilgus gadus tās priekšsēdētājs. Sarkanais Krusts toreiz veica lielu darbu ne vien medicīniskā aprūpē, bet arī jaunatnes sanitārajā izglītošanā. Emīls Knaģis darbojās arī Tuberkulozes apkarošanas biedrībā, Izglītības biedrībā, bija viens no Aizsargu nodaļas dibinātājiem un Jēkabpils pulka štāba komandieris. 1941.gada 14.jūnijā Emīlu Knaģi un viņa ģimeni izsūtīja. Emīls Knaģis mira Vjatlagā 1941.gada 4.oktobrī.

 

Par godu Emīla Knaģa 125.dzimšanas dienai 25.martā Krustpils pilī tika atklāta izstāde, kurā skatāmi dokumenti un fotogrāfijas par viņa dzīvi.

Māra Grīnberga

Atstājiet komentāru