2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

Zemgales Plānošanas reģiona "Zaļās pilsētvides" projekta īstenošanu apvienos ar talkošanu

Zemgales Plānošanas reģiona "Zaļās pilsētvides" projekta īstenošanu apvienos ar talkošanu

Šodien Jēkabpilī Zemgales Plānošanas reģiona projekta "Zaļā pilsētvide" ("Urban Green") partneri piedalīsies pilsētas pašvaldības organizētajā Mežaparka sakopšanas talkā, veidojot veselības taku pastaigai ar basām kājām.

ZPR sabiedrisko attiecību speciālists Juris Kālis portālu Radio1.lv informēja, ka projekta īstenošanā iesaistītie speciālisti kopā ar Jēkabpils pilsētas iedzīvotājiem kops mežu, veidos jaunu veselības, tā dēvēto "Pēdu taku", kas paredzēta pastaigai ar basām kājām, lai stiprinātu organismu, stimulētu pašārstēšanos, uzlabotu asinsriti, novērstu bezmiegu, uzlabotu smadzeņu darbību un spēju koncentrēties, kliedētu spriedzi.

Kamēr pieaugušie pārsvarā veiks zemes darbus, bērni un jaunieši lasīs priežu čiekurus ar kuriem vēlāk noklās jaunizveidoto taku.

Tāpat jaunās paaudzes pārstāvji varēs piedalīties radošās darbnīcās, kopā ar vides gidu doties ekspedīcijā un iepazīties ar vietējā Mežaparka faunu un floru.

Vēl maija pirmajā dekādē līdzīga projektā iesaistīto partneru kopīga talka notiks arī Lietuvas pusē - Akmenē -, kas arī būs vērsta uz zaļas pilsētvides attīstību, informēja Kālis.

Pirms tam Jelgavā, Latvijas Lauksaimniecības universitātē (LLU), Zemgales un Ziemeļlietuvas pašvaldību speciālistiem noslēdzās mācības par ilgtspējīgu zaļo zonu plānošanu pilsētas teritorijās.

Aptuveni 30 plānotāju un ainavu arhitektu no Dobeles, Jaunjelgavas, Jēkabpils, Pļaviņu un vēl citām Zemgales pašvaldībām, kā arī radniecīgu specialitāšu pārstāvji no Akmenes, Birštonas, Biržu un Rokišķu pašvaldībām Lietuvas pusē kopš pērnā gada oktobra reizi mēnesī tikās Jelgavā, lai apgūtu pavisam 40 stundu bezmaksas mācību kursu.

Saskaņā ar Latvijas-Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas 2007.-2013.gadam atbalstītā projekta "Zaļā pilsētvide" (Urban Green) lielākā partnera - Zemgales Plānošanas reģiona - administrācijas organizēto iepirkumu, kurā par atbilstīgāko atzina LLU Mūžizglītības centru, nodarbības vadīja galvenokārt Lauku inženieru fakultātes lektori, kuru ikdienas darbs saistīts ar kvalificētu speciālistu sagatavošanu studiju programmā "Ainavu arhitektūra un plānošana".

Mācību laikā, teorētiskām nodarbībām mijoties ar praktiskām, kursanti aplūkoja pavisam piecus lekciju tematiskos blokus, tostarp tādus aktuālus jautājumus kā ilgtspējīga ainava un pilsētvide, tradicionālais zonējums, infrastruktūra un satiksme, sabiedrības iesaistīšana un izglītošana, zaļa un zila pilsētas struktūra, bioloģiskie koridori, "jostas", ilgtspējīgas pilsētvides sistēmas, "zaļās" ēkas, pilsētas resursi un to izmantošana ilgtspējīgā plānošanā, pilsētas ilgtspējīgas attīstības modeļi un scenāriji.

Kālis skaidroja, ka mācību noslēguma fāzē kursantos lielu interesi izraisīja tādu jautājumu apspriešana kā ilgtspējīgu kaimiņattiecību plānošana, ietekmes uz vidi analīzes process, ūdensteču izmantošana pilsētvides ainaviskās un ekoloģiskās vērtības palielināšanai, nākotnes tendences - ekoloģiskās pēdas aprēķināšana individuālā un pašvaldības līmenī, klimata pārmaiņas, to pārvaldība pašvaldības līmenī un enerģijas ražošanas alternatīvas.

Pateicoties tam, ka LLU lektoriem ir plaši kontakti ar kolēģiem radniecīgās universitātēs ārzemēs, kā arī starptautiskās konferencēs un simpozijos uzkrāta jaunāko atziņu bagāža, savās prezentācijās arī pašvaldību speciālistiem viņi varēja demonstrēt daudzus labās prakses piemērus zaļās pilsētvides plānošanā un veidošanā citās valstīs.

Savukārt nodarbību pēdējā dienā, sadalījušies vairākās grupās un saņēmuši atšķirīgu situācijas aprakstu, kursanti veica praktisku uzdevumu un izgatavoja konkrētu teritorijas plānojuma maketu. Mācību noslēgumā dalībnieki saņēma LLU izsniegtu sertifikātu par minētās programmas apguvi.

Projekta ieviešana Zemgalē un Ziemeļlietuvā turpinās.

Radio1.lv

Foto: jekabpils24.lv

Atstājiet komentāru