2024.gada 8. maijs

Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Sievietēm Latvijā pensijas par 9 zemākas nekā vīriešiem

Sievietēm Latvijā pensijas par 9 zemākas nekā vīriešiem

Sievietes Latvijā saņem par 9% mazāku pensiju nekā vīrieši, liecina pirmdien publicētais Eiropas Komisijas (EK) ekspertu pētījums par dzimumu pensiju atšķirībām Eiropā.

Latvijā ir trešā zemākā dzimumu pensiju atšķirība Eiropas Savienībā (ES), kur vidēji sievietes saņem par 39% zemāku pensiju.

Kā iemeslu šādai dzimumu nevienlīdzībai pensiju jomā EK min trīs darba tirgus tendences. Proti, pastāv lielāka iespējamība, ka algotu darbu nestrādās sievietes, nevis vīrieši, sievietes strādā mazāk stundas un gadus, un viņas saņem vidēji zemāku algu.

Daudzās dalībvalstīs ir konstatēta ievērojama dzimumu pensiju atšķirība. Piemēram, Luksemburgā sievietes saņem par 47% mazāku pensiju, bet Vācijā - par 44%. Savukārt Igaunijā ir viszemākā dzimumu pensiju atšķirība, proti, tikai 4%.

Eksperti konstatējuši, ka laulības un mātes pienākumi palielina dzimumu pensiju atšķirību. Nevienlīdzības rādītāji ir zemāki neprecētām sievietēm, lai gan tie aizvien ir apjomīgi - 17%. No rādītājiem arī secināms, ka mātes pienākumi rada nevienlīdzību. Bērna audzināšanas dēļ sievietēm gandrīz visās dalībvalstīs zūd pensiju priekšrocības. Vairumā gadījumu šķēršļi pieaug proporcionāli bērnu skaitam.

Šis ir pirmais šāda veida pētījums. Tajā apskatīti pensionāri vecumā pēc 65 gadiem.

 

Materiāls tapis sadarbībā ar LETA

 

Materiāls tapis sadarbībā ar LETA

Atstājiet komentāru