2024.gada 21. septembris

Mariss, Matīss, Modris

Jēkabpilī piemin komunistiskā genocīda upurus un aicina būt uzticīgiem Tēvzemei (AUDIO)

Jēkabpilī piemin komunistiskā genocīda upurus un aicina būt uzticīgiem Tēvzemei (AUDIO)

Ar vairākiem pasākumiem Jēkabpilī tika pieminēti 1941. gada 14.jūnija deportāciju upuri. Krustpils katoļu baznīcas priesteris Viktors Naglis atgādināja par represijās cietušajiem priesteriem, savukārt pēc tikšanās 14.jūnija parkā notika pasākums pie ozoliem pie grāmatnīcas "Aisma", bet vēlāk visi devās nolikt ziedus pie 1941.gada 27.jūnijā Jēkabilī nošauto cilvēku kapavietām.
 
1941.gada 14.jūnijā izsūtītā Benita Miškina stāstīja, ka viņai bija tikai 5 gadi, kad viņu kopā ar 8 mēnešus veco brāli un mammu izsūtīja uz Sibīriju. Tēvu uzreiz atdalī9ja no ģimenes, bet brālis mira ceļā uz Sibīriju. Lielākā laime bijusi 150 grami maizes, ko meitene dalījusi kopā ar māti - kādai citai ģimenei 150 gramus maizes nācies dalīt astoņām mutēm. 
 
Pie grāmatnīcas "Aisma" Jēkabpils pilsētas bibliotēkas vadītāja Renāte Lenša atgādināja par tiem represētajiem, kuru ceļš veda uz Sibīriju 1941.gadā. 
 
 
1941.gada 27.jūnijā bez tiesas sprieduma čeka nomocīja un nošāva  Mārtiņu Rugāju, Almu Kalniņu, Voldemāru Arkliņu, Jāni Kudrašu, Jāni Strautiņu un Mārtiņu Kozerovski. Tikai vienam no septiņiem cilvēkiem izdevās izbēgt. 
 
Latvijas Tautas frontes Jēkabpils nodaļa sadarbībā ar novadnieku, tēlnieku Laimoni Blumbergu uzstādīja piminekli, bet tagad kapavietu kopšanu uzņēmusies Jēkabpils Latviešu biedrība.
 
Audio no pasākumamklausieties šeit:
 
 
pirmā daļa
{play}images/sounds/14062013.mp3{/play}
 
 
otrā daļa
{play}images/sounds/14062013-1.mp3{/play}
 

Atstājiet komentāru