2024.gada 17. maijs

Dailis, Herberts, Umberts

Barikāžu laiks – gara brīvības elpa (FOTO)

Barikāžu laiks – gara brīvības elpa (FOTO)

„Ir piedzīvots daudz, taču barikāžu laikam nekas nespēj līdzināties, tas ir nozīmīgākais mūsu dzīvē,” tā sestdien, atkal sanākot kopā pie barikāžu ugunskura Jēkabpilī, atzina bijušie barikāžu dalībnieki.

Tāpat kā ik gadu arī tagad Jēkabpilī vienā no skarbi aukstajām janvāra dienām bija pulcējušies tie, kuriem barikāžu ugunskurs joprojām nozīmē garīgās brīvības vēsti.

Pie ugunskura atkal skanēja atmiņu stāsti un politiski represētais Ilmārs Knaģis atgādināja, cik svarīgi ir pēc iespējas vairāk uzzināt par cilvēkiem, kuri tolaik bija uz barikādēm, it sevišķi jauniešiem.

„Šīs ir ļoti svarīgas dienas, un es atceros, cik daudz karogu toreiz, 13.janvārī, bija Daugavmalā Rīgā. Tik daudz karogu nebija redzēts. Un tad man ir palicis atmiņā gadījums pirms pieciem gadiem, kad mēs no politiski represēto apvienības braucām ekspedīcijā uz Sibīriju, un Krustpils stacijā mūs sagaidīja jaunieši ar daudziem karogiem. Tas bija negaidīti un neaizmirstami. Un tāpat kā toreiz, uz barikādēm, šie karogi radīja māju un savas piederības sajūtu,” sacīja I.Knaģis.

Atmiņās dalījās barikāžu dalībnieks Aigars: „Tas bija 15.janvārī. No rīta pateica par barikādēm, uz barikādēm bijām nedēļu, nākamajā dienā pēc traģiskajām šaušanām braucām mājās. Tad biju jauns, doma bija vairāk par brīvību. Tagad sajūta ir savādāka, jo esam savā zemē un esam brīvi.”

Kā ierasts, pasākumā piedalījās Normunda Pastara vadītie jaunsargi.

„Man patīk piedalīties šajos pasākumos, uzskatu par godu būt klāt un turēt valsts karogu. Tas veicina patriotismu,” sacīja jaunsardze Lana.

„Es nāku šurp tādēļ, ka te ir daudz draugu un vēl tāpēc, ka ir interesanti paklausīties, kā cilvēki atceras, kā viņiem ir klājies tajās sūrajās dienās. Mans tēvs arī toreiz bija uz barikādēm Zaķusalā un man stāstīja par to laiku,” stāsta jaunsargs Jānis.

„Es toreiz strādāju elektrotīklos un ar autobusu vedu cilvēkus uz barikādēm. Mums bija auseklītis autobusam priekšā. Bažījāmies, vai tiksim līdz Zaķusalai, bet trīs reizes braucām un viss bija labi. Dežurēju pie televīzijas torņa. Sajūtas bija tādas savādas, tomēr jutāmies labi, jo bija daudz cilvēku, visu nakti dega ugunskuri, viss bija ar dziesmām, paļāvāmies uz to labāko,” stāsta Kazimirs.

Barikāžu pasākumu ar skanīgām balsīm kuplināja kora „Unda” dziedātājas, ugunskuru bija sarūpējis Jēkabpils Latviešu biedrfības biedrs Gundars Kalve, bet pīrādziņus – SIA „JTES”. Tos apmaksāja Jēkabpils dome.

Jēkabpilī barikāžu atceres pasākumu jau piekto gadu organizē Jēkabpils Latviešu biedrība.

Māra Grīnberga

  {gallery}Barikades Jekabpilii{/gallery}

Atstājiet komentāru