2024.gada 12. maijs

Ina, Ināra, Inārs, Valija

Jēkabpilī diskutēs par svešzemju augu un dzīvnieku sugu apdraudējumu videi

Jēkabpilī diskutēs par svešzemju augu un dzīvnieku sugu apdraudējumu videi

Šodien Jēkabpilī, Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra Jēkabpils konsultāciju biroja zālē, Latvijas-Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas projektā notiks informatīvs seminārs "Svešzemju sugas - apdraudējums videi".

Kā aģentūru LETA informēja projekta sabiedrisko attiecību speciāliste Marta Soldāne, pasākuma dalībnieki varēs iepazīties ar dokumentālajām filmām un citiem informatīvajiem materiāliem par svešzemju sugu apdraudējumu videi.

Vienlaikus ar transporta pārvadājumu pieaugumu un aizvien biežākiem iedzīvotāju ceļojumiem uz ārzemēm Latvijā aizvien vairāk ienāk svešas, līdz šim nebijušas augu un dzīvnieku sugas. Dažs no mums pēkšņi savā dārzā var ieraudzīt kādu agrāk neredzētu ēdelīgu milzu gliemezi vai pamanīt, ka tuvējā pļava strauji aizaug ar svešiem augiem. Visiem zināmais Sosnovska latvānis un Kolorado vabole vairs nav vienīgās svešās sugas, ko zinātnieki sauc par invazīvām. Arī Baltijas valstīs ik gadu ienāk jauni un potenciāli bīstami "svešzemnieki", stāsta pasākuma organizatori.

Invazīvo sugu izplatību veicina arī klimata izmaiņas un globalizācija. Šī problēma ir aktuāla visā Eiropā.

Daugavpils Universitāte un Šauļu Universitāte ir sākušas sadarbību Latvijas-Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas projektā "Teamwork". Projekta gaitā paredzēts veikt izpēti un informēt sabiedrību par invazīvo sugu ietekmi un negatīvo seku mazināšanās iespējām - kā ierobežot to izplatību, kā cīnīties ar potenciāli invazīvām sugām un kā tās atpazīt dabā.

Projekta eksperti pagājušajā vasarā organizēja ekspedīcijas Latvijā un Lietuvā, to rezultātā ir izveidota dokumentālā filma par šiem organismiem.

Semināru organizē Daugavpils Universitātes Sistemātiskās bioloģijas institūts.

Atstājiet komentāru