2024.gada 10. maijs

Maija, Paija

Trīs Latvijas Republikas pilsoņi svinīgi sola uzticību Latvijai (FOTO)

Trīs Latvijas Republikas pilsoņi svinīgi sola uzticību Latvijai (FOTO)

23. oktobrī, ceturtdien, Jēkabpils domes Laulību zālē svinīgā ceremonijā trīs Latvijas Republikas pilsoņi solīja uzticību Latvijas Republikai. Ceremoniju rīkoja Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes Jēkabpils nodaļa. Tajā klātesošos uzrunāja Jēkabpils pilsētas pašvaldības priekšsēdētāja vietnieks Jānis Raščevskis.

Gaišajā Laulību zālē pulcējās pāris personas, lai noskatītos un piedalītos svinīgajā ceremonijā. Trīs sievietes, galvenās notikuma dalībnieces, blakus Latvijas ģerbonim un karogam un kopā ar klātesošajiem nodziedāja Latvijas himnu: „Dievs, svētī Latviju". Tad deva solījumu Latvijas Republikai un to parakstīja. Pēc tam saņēma apsveikumus, ziedus un dāvanu, kā arī muzikālu apsveikumu.

Sarunā ar svinību dalībniecēm, viņas atzīst, ka ir šobrīd jūtas labi un pacilāti, jo ceļš uz pilsonības iegūšanu nav bijis viegls.

Par to kādas ir galvenās grūtības ceļā uz pilsonību, stāsta Pilsonības un migrācijas pārvaldes Jēkabpils nodaļas vadītāja Diāna Lazdāne: „Ceļš uz pilsonību katram ir savādāks. Kādam tas ir ļoti elementāri, kādam tas ir praktiski neiespējami. Piemēram, ja viņš nav piecus gadus uzturējies Latvijā, ja viņš nevar ar dokumentiem to pierādīt, tad nevar naturalizēties. Tāpat, ja cilvēks nevar nokārtot pārbaudījumus - nav apguvis valsts valodu, nevar nokārot eksāmenus, iemācīties uzrakstīt himnu, Latvijas vēsturi, Satversmi un kultūras jautājumus."

Šāda ceremonija Jēkabpilī notiek ceturto reizi. Kā stāsta Lazdāne, kopumā šogad ir saņemti 18 iesniegumi par pilsonības iegūšanu. Parasti mērķi sasniedz 98% nepilsoņu.

Pagājušā gada nogalē Ministru Kabinets lēma par jaunu solījuma par uzticību Latvijas Republikai došanas un parakstīšanas svinīgās ceremonijas kārtību personām, kuras uzņem Latvijas pilsonībā naturalizācijas ceļā. Pilsonības pretendenti ne tikai paraksta solījumu par uzticību Latvijas, bet arī dod solījumu īpašā svinīgā ceremonijā.

„Kļūstot par Latvijas pilsoni, apsolu būt uzticīgs Latvijas Republikai. Apņemos būt lojāls Latvijai un godprātīgi pildīt Latvijas Republikas Satversmi un likumus," – tā sola katrs pretendents.

Agrāk svinīgais solījums bija jānodod rakstveidā. Līdz ar šādu svinīgu kārtību tiek parādīts uzticības un pilsonības iegūšanas nozīmīgums.

Komentāri (0-2/2)

  • Jelena
    02.07.2018 18:21
    Domaaju ka no sirds,citaadi kapeec to jaadara pec 65g..
  • Guna
    02.07.2018 18:21
    Ja tas viss no sirds,tad jauki un apsveicami.

Atstājiet komentāru