2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Barikāžu pasākumā nepiedalās neviens domes deputāts, dalībnieki slidinās  pa ledu (FOTO)

Barikāžu pasākumā nepiedalās neviens domes deputāts, dalībnieki slidinās pa ledu (FOTO)

Jēkabpilī sesdien notika barikāžu atceres pasākums, kas pulcināja vairāk nekā simts jēkabpiliešu.
 
 
Pirms barikāžu atceres ugunskura iedegšanas laukumā pie justīcijas nama, pasākuma dalībnieki pulcējās Vecpilsētas laukumā, kur paugurā pie simboliskajiem svariem nolika svecītes. Pēc tam visi gājienā devās uz barikāžu atceres pasākuma vietu pie ugunskura, gājienu kuplināja Zemessardzes 56.bataljona jaunsargi ar sarkanbaltsarkanajiem karogiem rokās.
 
 
Dalībnieku vidū nemanīja nevienu Jēkabpils domes deputātu, tajā skaitā arī Kristīni Ozolu, kas ievēlēta pašvaldībā no saraksta "Visu Latvijai - Tēvzemei brīvībai/LNNK" un kuras vēlēšanu elektorāts galvenokārt ir cilvēki, kuriem svarīgas nacionālās vērtības.
 
 
Turklāt pasākuma norises vietu – laukumu pie Jēkabpils rajona tiesas mājas - klāja pamatīga ledus kārta un atceres dalībniekiem nācās uzmanīties, lai uz slidenā pamata noturētos kājās, nepakrītot un negūstot traumas. Vecāka gadagājuma runātāju Veltu Briedīti nācās pavadīt līdz centram pie ugunskura, jo bez atbalsta pa tik slidenu laukumu nebija iespējams paiet. Pasākuma otrajā daļā daudzi pat neriskēja iet pa slideno ledu pēc tējas glāzes un pīrādziņa, tikai pateicoties jaunsargu un jauniešu, kas piedalījās pasākumā, atsaucībai un līdzdalībai – iznēsājot tēju un pīrādziņus - ikviens tika pie cienasta.
 
 
Neatbildēts palika jautājums, kāpēc pašvaldības dienesti nav pakaisījuši ar smiltssāli vietu, kur pulcēsies jēkabpilieši, pieminot janvāra notikumus pirms 24 gadiem. Turklāt par pasākuma norisi pašvaldībā bija zināms jau savlaicīgi. Lieki piebilst, ka Barikāžu atceres pasākums nav piemiņas diena nelielai interešu grupai, kuru varbūt varētu neņemt vērā, tā ir piemiņas diena visiem. Pateicoties barikādēm 1991.gadā, kad tauta plecu pie pleca stāvēja par Latvijas brīvību, šodien dzīvojam brīvā un demokrātiskā valstī, esam Eiropā. Šis notikums būtu jābūt nozīmīgs kā vienkāršai tautai, tā arī tautas varas pārstāvjiem. Tieši tāpēc skumdina nevērība pret pasākuma norisi no varas pārstāvju puses.
 
 
Pasākumu organizēja Jēkabpils Latviešu biedrība. To ar uzrunu atklāja biedrības vadītāja Māra Grīnberga. Uzrunu teica arī Krustpils novada domes priekšsēdētāja vietnieks Gundars Kalve, atmiņās dalījās Velta Briedīte, dzeju lasīja Jēkabpils 3.vidusskolas 12.klases skolniece Laura Ozoliņa. Dziedāja Sandras Bondares vadītais ansamblis "Unda" un puiši no Jēkabpils valsts ģimnāzijas ansambļa "Horizontāli". Pasākumu finansiāli, piešķirot 40 eiro pīrādziņu iegādei, atbalstīja Jēkabpils dome. Savukārt Gundars Kalve sagādāja visu nepieciešamo ugunskura iekuršanai un tējas vārīšanai. Pasākums noritēja sirsnīgā atmosfērā.
 
 
Barikāžu atceres pasākuma laikā tika vākti paraksti protestam pret valsts prezidenta Andra Bērziņa došanos maijā uz Uzvaras dienas pasākumiem Maskavā. Pret prezidenta braukšanu uz Maskavu parakstījās vairāk nekā 50 cilvēki.
 
 
Attēlos: Pasākuma norise Vecpilsētas laukumā un pie Barikāžu ugunsgura. Ikvienā attēlā pie ugunskura redzams uz kāda ledus laukuma norisinājās Barikāžu atceres pasākums.
 
 

Komentāri (0-1/1)

  • domāju
    02.07.2018 18:22
    mūsu deputātiem pie vienas vietas tādi pasākumi

Atstājiet komentāru