2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

In memoriam: Mūžībā aizgājis skolotājs Francis Sjomkāns

In memoriam: Mūžībā aizgājis skolotājs Francis Sjomkāns

Francis Sjomkāns

(13.10.1928.-15.10.2017.)

ATVADVĀRDI SKOLOTĀJAM FRANCIM SJOMKĀNAM

Spilgta personība.

Talantīgs pedagogs.

Elegantas vīrišķības paraugs.

Sabiedrības dvēsele.

Īpaša intonācija izskan šajos par Franci Sjomkānu teiktajos vārdos. Pavisam nesen, septembra sākumā, bijušie kolēģi satikās. Bet vienā no šī rudens skaistākajām dienām saņēmām skumjo vēsti: 15.oktobrī mūsu Francis aizgājis mūžības ceļā.

Bagāts bijis Skolotāja mūžs. F.Sjomkāns dzimis 1928. gada 13. oktobrī Rēzeknes rajona Nautrēnu pagastā. Kuplajā septiņu bērnu ģimenē Francis bija ceturtais. Agri traģiski zaudējis tēvu, mammas un krusttēva pavadīts, 1935.gadā Francis sāk skolas gaitas Pilinieku četrgadīgajā skolā. Pēc tam mācības Nautrēnu sešgadīgajā, Līvzemnieku septiņgadīgajā skolā un Rēzeknes ģimnāzijā. No 1943. līdz 1947.gadam – studijas Malnavas Lauksaimniecības tehnikumā, kur vienlaikus ar specialitāti ieguva teicamu fizisko sagatavotību. Vienu gadu strādāja par vecāko agronomu Tilžas pagastā, tomēr lauku darbi nevilina. Savu vieglatlētikas panākumu spārnots, F.Sjomkāns nolemj mācīties tālāk - Latvijas Valsts Fiziskās kultūras institūtā. Jaunības aizraušanās kļūst par profesiju mūža garumā.

Augstskolas nosūtījums 1952.gadā Franci Sjomkānu atved uz mūsu pusi – darbs par fiziskās kultūras skolotāju Krustpils 1. vidusskolā (pēc 1962.gada – Jēkabpils 3.vidusskola). Krustpils rajonā viņš bija viens no pirmajiem (vai pat pirmais) diplomētais fiziskās kultūras speciālists un vēlāk augstas klases treneris. Cik daudziem bērniem, kuru tēvus bija paņēmis karš, Francis kļuva par cilvēku, kuram līdzināties! Varbūt tāpēc auga sportistu pulks un ne viens vien F.Sjomkāna bijušais audzēknis kļuva par sporta skolotāju. Aizvadīti skaisti 48 gadi sporta skolotāja sirdsdarbā.

2000.gads F.Sjomkānam bija pēdējais darba gaitās, bet sportiskais gars joprojām tika uzturēts. Veterānu sporta spēlēs visu skatieni vienmēr sekoja ikgadējam vecākajam dalībniekam tāllēkšanā, augstlēkšanā, trīssolī, skriešanas disciplīnās un diska mešanā. Dažās jomās viņš ir pirmais starp veterāniem ne tikai Latvijas, bet visas Baltijas mērogā! Vienīgi peldēšanā, kur visi konkurenti ir gandrīz 10 gadus jaunāki, bija jāsamierinās ar otro vietu.

Francis Sjomkāns ir Jēkabpils 3.vidusskolas simbols – tā saka skolas absolventi. Kāpēc skolēni mīlēja F.Sjomkānu? Katram ir savs stāsts, bet vienojošais ir – patiesums, aizrautība, prasme iemācīt ikvienu. Apveltīts ar fenomenālu atmiņu, jo spēja paturēt prātā katru savu audzēkņu sporta sasniegumu, un tādu izcilu rezultātu bija daudz. Fantastisks un galants darbabiedrs, aizrautīgs dziedātājs un anekdošu virtuozs – tādu viņu paturēs piemiņā kolēģi. Ar savu neizsmeļamo, trāpīgo humoru un apbrīnojami sīksto sportista garu F.Sjomkāns ir paraugs ikvienam no mums. Par mūža ieguldījumu sporta attīstībā un popularizēšanā Jēkabpilī, panākumiem pedagoģiskajā darbā un valstī pazīstamu sportistu sagatavošanu 2003.gadā Skolotājam piešķīra Jēkabpils Goda pilsoņa nosaukumu.

"Katram skrejceļam,

ko veicam savā dzīvē,

ir taisne pēdējā, un - tad ir viss,

paliek zeme,

draugi, mīlestība

un priedēs vējš, no ceļa piekusis…" (Jānis Silazars)

Paldies Jums, Skolotāj, par kopīgo laiku! Paldies par neizdzēšamo ieguldījumu pilsētas sporta jomā visa mūža garumā!

Mūsu cieņas un mīlestības pavadīts, lai viegls pēdējais ceļš! Izsakām līdzjūtību dēlam Vilnim un mazmeitām.

Atvadīšanās no F.Sjomkāna – 21.oktobrī pl.13.00 Lielvārdes kapos.

Jēkabpils pilsētas pašvaldība

Jēkabpils 3.vidusskola

Komentāri (0-1/1)

  • 13
    02.07.2018 18:35
    Lai tev vieglas smiltis skolotāj jūs bijat labs un kartigs paraugs citiem.

Atstājiet komentāru