2024.gada 19. marts

Jāzeps

Jēkabpilī Donoru dienā ģimene lūdz ziedot asinis Aleksejam Saveļjevam

Jēkabpilī Donoru dienā ģimene lūdz ziedot asinis Aleksejam Saveļjevam

Ar Radio1.lv sazinājās jēkabpilieša Alekseja Saveļjeva ģimene, lai ar redakcijas starpniecību uzrunātu plašāku sabiedrību un lūgtu rīt, 18.februārī Jēkabpils reģionālajā slimnīcā, Donoru dienā, ziedot asinis viņa dzīvības glābšanai. Aleksejs Saveļjevs jau ilgstoši atrodas Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) reanimācijas nodaļā, kur, saslimstot ar Covid-19, cīnās par dzīvību.

Alekseja meita Sandra sociālajā vietnē Facebook raksta: „Diemžēl arī manu ģimeni skāris ir COVID, bet vissmagāk šis vīruss ir ietekmējis tēta veselību, kurš jau ilgāku laiku atrodas reanimācijā. Stāvoklis šobrīd ir smags un ir ļoti nepieciešamas asinis.  Tāpēc lūgšu Jūsu palīdzību un, ja ir iespējams, lūgums ziedot asinis ALEKSEJAM SAVEĻJEVAM, kas atrodas RAKUS reanimācijas nodaļā (šāds teksts jānorāda pie asins nodošanas). Der jebkura asins grupa. Visas ģimenes vārdā, būsim pateicīgi par iespēju ziedot […], lai pēc iespējas ātrāk tētis varētu atveseļoties un atgriezties mājās!“

Visi, kas gatavi atsaukties šim lūgumam, aicināti rīt, 18.februārī no pulksten 9.00-13.00 doties  uz  Jēkabpils reģionālo slimnīcu, kur konferenču zālē 4.stavā Donoru dienā būs iespēja ziedot asinis. Lai tās sniegtu atbalstu konkrētajam cilvēkam, ziedojot jānorāda, ka asinis nodotas – Aleksejam Saveļjevam.



18. februārī  no pulksten 9.00 līdz pulksten 13.00 Jēkabpils reģionālās slimnīcas konferenču zālē 4.stāvā, norisināsies Valsts asinsdonoru centra (VADC) organizētā donoru diena. 

*personas, kas pārslimojošas Covid-19,  drīkst nodot asinis 14 dienas pēc pilnīgas izveseļošanās;
*pēc Pfizer un BioNTech vakcīnas "Comirnaty" un Moderna otrās vakcīnas saņemšanas,  jāpaiet 14 dienām, lai varētu nodot asinis.
Asinis var ziedot, ja:
•    donors jūtas labi un ir pārliecināts par savu veselības stāvokli;
•    pēdējo 14 dienu laikā nav bijis saskarsmē ar cilvēkiem, kuriem ir aizdomas par saslimšanu ar Covid – 19;
•    atbilst visiem nepieciešamajiem kritērijiem, vairāk informācijas VADC mājaslapā.

Donoru drošībai un ērtībai VADC aicina:
•    pirms ierašanās, donora anketu aizpildīt elektroniskā formā: https://www.vadc.lv/donoriem/asins-donora-anketa. Anketu nepieciešams aizpildīt ne ātrāk kā dienu pirms asins ziedošanas. Izbraukumos donora anketas izdrukāšana netiek nodrošināta, jāierodas ar izdrukātu anketu. Gadījumā, ja nav iespējams to izdrukāt, anketa varēs aizpildīt arī uz vietas;
•    godīgi atbildēt uz anketā uzdotajiem jautājumiem un atklāti pārrunāt savu veselības stāvokli ar ārstu;
•    šaubu gadījumā  par  veselības stāvokļa atbilstību, aicinām konsultēties ar VADC medicīnas personālu, zvanot uz VADC bezmaksas tālruni 8000 0003 (darba dienās no plkst.08.30 līdz 17.00).

 Ziedošanas vietās tiek ievēroti šādi drošības pasākumi:
•    tiek regulētas donoru plūsmas, lai ievērotu nepieciešamo  2m distanci;
•    ir nodrošināti pastiprināti dezinfekcijas pasākumi;
•    ir pieejami individuālie aizsardzības līdzekļi (sejas maskas) gan donoriem, gan darbiniekiem.

Donoriem visā Latvijā, papildu obligātajiem testiem, tiek piedāvāta iespēja noteikt antivielu esamību pret COVID-19 infekcijas izraisītāju (SARS-CoV-2 vīrusu). Testēšanas rezultāti tiks anonīmi  nodoti Slimību kontroles un profilakses centram (SPKC), lai vērtētu kopējās tendences un imunitātes līmeni donoru vidū.

Kā vienmēr, donoram līdzi jābūt derīgam personu apliecinošam dokumentam (pasei, personas apliecībai (eID) vai jebkurai citai personu identificējošai apliecībai, kas satur sekojošu informāciju – personas kodu, vārdu, uzvārdu un foto. Bez personu apliecinoša dokumenta donorus nepieņem. Lai saņemtu kompensāciju ir nepieciešams bankas konta numurs.

Jautājumu gadījumā, ikviens ir aicināts sazināties ar VADC - sociālo tīklu kontos, mājaslapas jautājumu sadaļā vai zvanot uz bezmaksas tālruni 8000 0003.


Attēlā: Aleksejs Saveļjevs
Foto: No ģimenes arhīva

Atstājiet komentāru