2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Jēkabpilī nerimstas kūlas dedzināšana. Pirmdien dzēsti septiņi ugunsgrēki vairāk kā 43 ha platībā (PRECIZĒTS VIRSRAKSTS)

Jēkabpilī nerimstas kūlas dedzināšana. Pirmdien dzēsti septiņi ugunsgrēki vairāk kā 43 ha platībā (PRECIZĒTS VIRSRAKSTS)

Aizvadītajā diennaktī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Zemgales reģiona brigāde saņēma 36 izsaukumus – 30 uz ugunsgrēku dzēšanu, divus uz glābšanas darbiem un vēl četri izsaukumi bija maldinājumi, portāla Radio1.lv redakciju informēja VUGD Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļas vecākā inspektore Viktorija Gribuste.

Plkst. 15.58 ugunsdzēsēji glābēji devās uz Bauskas novada Vecsaules pagastu, kur dega divstāvu neapsaimniekota koka ēka pilnā 80 m2 platībā. Dzēšanas darbi noslēdzās tikai pusnaktī. 

Pusdienlaikā Vecumnieku novada Bārbeles pagastā dega koks pilnā 30 m2 platībā. 

Kūlas dedzinātāji nereti domā, ka viņi uguns liesmas spēs kontrolēt, diemžēl ikgadējā skarbā statistika liecina par pretējo – nodedzinātās ēkas un automašīnas, cietušie cilvēki un izdegušie vairāki desmiti hektāru teritorijas liecina par to, ka uguni un ugunsgrēku nav iespējams kontrolēt! Vakar plkst. 10.52 ugunsdzēsēji glābēji devās uz Jaunjelgavas novada Staburaga pagastu, kur dega kūla 500 m2 platībā un tās rezultātā aizdegās arī vienstāva neapsaimniekotas saimniecības ēkas jumts 20 m2 platībā. Pēcpusdienā Bauskas novada Īslīces pagastā dega kūla 2 hektāru platībā un aizdegās arī dārza mājiņa, kas dega 9 m2 platībā. 

Aizvadītajā diennaktī Zemgalē ugunsdzēsēji glābēji dzēsa 22 kūlas un vienu meža ugunsgrēku:

•    Nomales ielā Jēkabpilī dega kūla un niedres 35 hektāru platībā;(attēlā)
•    Slimnīcas ielā Jēkabpilī dega kūla 5 hektāru un sadzīves atkritumi 108 m2 platībā;
•    Aizupes ielā Jēkabpilī dega kūla 2 hektāru platībā;
•    Oļu ielā Jēkabpilī dega kūla 1,5 hektāru platībā;
•    Salas novada Salas pagastā dega kūla 1 hektāra platībā un meža zemsedze 5000 m2 platībā;
•    Skrīveru novadā dega kūla 1 hektāra platībā;
•    Putnu ielā Jelgavā dega kūla 8000 m2 platībā;
•    Jaunjelgavas novada Sērenes pagastā dega kūla 3000 m2 platībā;
•    Salas novada Sēlpils pagastā dega kūla 1000 m2 platībā;
•    Miera ielā Jēkabpilī, Pļaviņu novada Vietalvas pagastā, Bauskas novada Brunavas pagastā un Madonas ielā Jēkabpilī dega kūla 500 m2 platībā;
•    Bērzkalnu ielā un Zemgaļu ielā Bauskā, Nokalnu ielā Aizkrauklē un Sila ielā Iecavā dega kūla 300 m2 platībā;
•    Akmeņu ielā Jēkabpilī dega kūla 300 m2 un atkritumi 4 m2 platībā;
•    Pļavu ielā Bauskā dega kūla un zaru kaudze 105 m2 platībā. 

VUGD atgādina, ka kūlas dedzināšana ir aizliegta! Diemžēl katru pavasari ievērojami dienesta resursi tiek tērēti kūlas ugunsgrēku dzēšanai. VUGD aicina cilvēkus aizdomāties, ka tajā laikā, kamēr ugunsdzēsēji glābēji dzēš degošo kūlu, kādam iespējams ir nepieciešama palīdzība, bet to nevar operatīvi sniegt, ja visi tuvākie dienesta resursi ir iesaistīti kūlas ugunsgrēku dzēšanā. Nededzini kūlu un, iespējams, tu kādam izglābsi dzīvību!

Aizvadītajā diennaktī visā Latvijā VUGD saņēma 168 izsaukumus –  136 uz ugunsgrēku dzēšanu, tai skaitā 83 kūlas un 15 meža ugunsgrēku dzēšanu, 17 uz glābšanas darbiem, bet 15 izsaukumi bija maldinājumi.

Aculiecinieka foto. Attēlā no Daugavas pretējā krasta nofotografēts kūlas ugunsgrēks Nomales ielā Jēkabpilī, kur dega sausā zāle un niedres 35 hektāru platībā

Atstājiet komentāru