2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Jēkabpilī pirmdien no kūlas ugunsgrēkiem nodeg dārza mājiņa un aizdegas zaru kaudze Mežaparkā

Jēkabpilī pirmdien no kūlas ugunsgrēkiem nodeg dārza mājiņa un aizdegas zaru kaudze Mežaparkā

Aizvadītajā diennaktī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Zemgales reģiona brigāde saņēma 22 izsaukumus – 19 uz ugunsgrēku dzēšanu, vienu uz glābšanas darbiem un vēl divi izsaukumi bija maldinājums, informē VUGD Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļas vecākā inspektore Viktorija Gribuste.

Plkst. 18.46 Bauskas un Elejas ugunsdzēsēji glābēji devās uz Rundāles novada Rundāles pagastu, kur saimniecības ēkā bija izcēlies ugunsgrēks. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka ēkas, kurā atrodas saimniecības ēka un kūts, jumts jau deg ar atklātu liesmu pilnā 60 m2 platībā. Zem jumta kā siltinājums bija izvietots siena un salmu krāvums 15m3 platībā. Kūtī lopi neatradās. Ugunsdzēsēji glābēji no liesmām nosargāja 10 metru attālumā esošo dzīvojamo ēku. Dzēšanas darbos piedalījās 10 ugunsdzēsēji glābēji ar trīs autocisternām un tie noslēdzās plkst. 22.15. 

Aizvadītajā diennaktī Zemgalē ugunsdzēsēji glābēji dzēsa 14 kūlas un vienu meža ugunsgrēku. Plkst. 13.45 ugunsdzēsēji glābēji devās uz Madonas ielu Jēkabpilī, kur dega kūla 6 hektāru platībā, zari 8 m2 un dārza mājiņa 2 m2 platībā. 

Plkst. 14.20 Pļaviņu, Ērgļu un Aizkraukles ugunsdzēsēji glābēji devās uz Pļaviņu novada Vietalvas pagastu, kur dega kūla 4 hektāru platībā un stiprā vēja dēļ liesmas bija izplatījušās mežā, kā arī apdraudēja dzīvojamo māju. Ugunsdzēsējiem glābējiem izdevās no liesmām nosargāt dzīvojamo ēku. Meža zemsedze dega 6 hektāru platībā. Dzēšanas darbos piedalījās arī Valsts meža dienesta pārstāvji. 

Kūlas ugunsgrēki dzēsti:
•    2 hektāru platībā kūla un zari 4 m2 platībā Meža parkā Jēkabpilī;
•    1,5 hektāru platībā – Sveķu ielā Pļaviņās;
•    1 hektāra platībā – Viesītes novada Saukas pagastā;
•    5000 m2 platībā – Sniega ielā Jelgavā;
•    5000 m2 platībā kūla un krūmi Artilērijas ielā Jēkabpilī;
•    1500 m2 platība – Vecumnieku novada Vecumnieku pagastā;
•    1000 m2 platībā – Bauskas novada Dāviņu pagastā;
•    500 m2 platībā – Slimnīcas ielā Jēkabpilī, Viesītes novada Viesītes pagastā;
•    300 m2 platībā – Viesītes novada Saukas pagastā, Zemgaļu ielā Bauskā;
•    170 m2 platībā – Viesītes novada Saukas pagastā;
•    100 m2 platībā – Skolas ielā Dobelē;
•    60 m2 platībā kūla un atkritumi 1 m2 platībā – Jaunjelgavas novada Seces pagastā. 

VUGD atgādina, ka zemes īpašnieka pienākums ir sakopt savu īpašumu, tajā skaitā, pļaujot zāli, lai neveidotos kūla, kā arī 10 m plata joslu ap ēkām attīrīt no sausās zāles un kultūraugu atliekām. Papildus vairākas pašvaldības savos saistošajos noteikumos ir definējušas teritorijas sakopšanas prasības, piemēram, pieļaujamo zāles augstumu, tās pļaušanas biežumu utt. VUGD aicina iedzīvotājus iepazīties ar saviem pienākumiem teritorijas sakopšanas jomā un tos pildīt, lai novērstu kūlas degšanu. 

Aizvadītajā diennaktī visā Latvijā VUGD saņēma 125 izsaukumus –  94 uz ugunsgrēku dzēšanu, tai skaitā 51 kūlas un 12 meža ugunsgrēku dzēšanu, 15 uz glābšanas darbiem, bet 16 izsaukumi bija maldinājumi.

Foto: Ilustratīvs attēls

Atstājiet komentāru