2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Jēkabpilī trešdien ugunsdzēsēji četras reizes saukti dzēst kūlas ugunsgrēkus Ķieģeļu ielā

Jēkabpilī trešdien ugunsdzēsēji četras reizes saukti dzēst kūlas ugunsgrēkus Ķieģeļu ielā

Aizvadītajā diennaktī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Zemgales reģiona brigāde saņēma 22 izsaukumus – 20 uz ugunsgrēku dzēšanu un divus uz glābšanas darbiem, informē VUGD Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļas vecākā inspektore Viktorija Gribuste.

Plkst. 20.46 VUGD saņēma informāciju, ka 2.līnijā Jelgavā ar atklātu liesmu deg ēka. Ierodoties notikuma vietā, Jelgavas ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka ar atklātu liesmu deg divas ēkas un liesmas apdraud divas netālu esošās dzīvojamās ēkas. Piesaistot papildspēkus no Dobeles, Iecavas, Elejas, Bauskas, Olaines un Rīgas plkst. 22.45 ugunsdzēsējiem glābējiem izdevās liesmu izplatīšanos ierobežot. Dzēšanas darbus apgrūtināja spēcīgais vējš, kas veicināja liesmu izplatīšanos un plašā teritorijā nēsāja dzirksteles, blīvi sabūvētās ēkas, kā arī uz ceļa braucamās daļas novietotās automašīnas, kas apgrūtināja ugunsdzēsēju glābēju piekļūšanu notikuma vietai. Ugunsgrēkā dega noliktavas tipa ēka 450 m2, saimniecības ēka 350 m2, septiņi koki kopumā 14 m2, dzīvojamās mājas platsmasas dekoratīvais apmetums 20 m2, laiva 12 m2, divas izjauktas automašīnas kopumā 4 m2 platībā, kā arī sausā zāle 200 m2 platībā. Kopējā degšanas platība bija 1050m2. Pirms ugunsdzēsēju glābēju ierašanās no ēkas evakuējās viens cilvēks. Darbs notikuma vietā noslēdzās plkst. 00.45 un tajā piedalījās 35 ugunsdzēsēji glābēji ar astoņām autocisternām, autokāpni un ūdensvedēju.

Plkst. 11.32 ugunsdzēsēji glābēji devās uz Iecavu, kur piecstāvu dzīvojamā mājā bija nostrādājis dūmu detektors. Iekļūstot vienā no dzīvokļiem, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka virtuvē uz plīts ir piededzis ēdiens, radot nelielu sadūmojumu, kā rezultātā bija nostrādājis dūmu detektors. No sadūmotā dzīvokļa ugunsdzēsēji glābēji izglāba vienu cilvēku, kurš tika nodots Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbiniekiem. Visticamāk, ka tieši pateicoties dūmu detektoram, kura skaņu sadzirdēja kaimiņi un zvanīja uz vienoto ārkārtas izsaukumu palīdzības tālruņa numuru 112, šim notikumam nebija traģiskas sekas. 

VUGD atgādina, ka visos mājokļos ir jāuzstāda dūmu detektori, kas ar skaļas skaņas palīdzību brīdinās par mājoklī izveidojušos sadūmojumu. Nereti tieši kaimiņi sadzird dūmu detektora signālu un zvana uz 112. Šāda savlaicīga reakcija ļauj izglābt dzīvības un samazināt ugunsgrēka platību un tādējādi arī tā radītos zaudējumus.

Vakarpusē Meža prospektā Elejā dega siena ruļļi 15 m2 platībā.  Pusnaktī Jelgavas novada Līvbērzes pagastā dega vieglā automašīna 8 m2 platībā.  

Aizvadītajā diennaktī Zemgalē ugunsdzēsēji glābēji dzēsa 12 kūlas ugunsgrēkus, kā arī vienu meža ugunsgrēku. Ozolnu novada Cenu pagastā dega meža zemsedze un kūla 2000 m2 platībā. Naktī Ķieģeļu ielā Jēkabpilī dega kūla 3 hktāru platībā un atkritumi neapsaimniekotā ēkā 30 m2 platībā. 

Kūlas ugunsgrēki dzēsti:
•    6 hektāru platībā – Auces novada Bēnes pagastā;
•    3 hektāru platībā – Ķieģeļu ielā Jēkabpilī;
•    2,5 hektāru platībā niedres Jelgavas novada Kalnciema pagastā;
•    1 hektāra platībā – Jelgavas novada Vilces pagastā;
•    5000 m2 platībā – Artilērijas ielā Jēkabpilī, Krustpils novada Variešu pagastā;
•    2010 m2 platībā – Ķieģeļu ielā Jēkabpilī;
•    800 m2 platībā – Rīgas ielā Jaunjelgavā;
•    600 m2 platībā – Neretas novada Neretas pagastā;
•    300 m2 platībā – Ķeguma novada Birzgales pagastā;
•    200 m2 platībā – Ķieģeļu ielā Jēkabpilī (2 gadījumi).

Sadeguši kukaiņi, putni, dzīvnieki, līdz pamalei izdeguši melni lauki, ēku krāsmatas un automašīnu vraki – skarbā realitāte, ar kuru ikdienas saskaras ugunsdzēsēji glābēji, dzēšot kūlas ugunsgrēkus. VUGD atgādina, ka kūlas dedzināšana ir bīstama, jo apdraud apkārtējo vidi, cilvēku dzīvību, veselību un īpašumus!

Aizvadītajā diennaktī visā Latvijā VUGD saņēma 93 izsaukumus –  65 uz ugunsgrēku dzēšanu, tai skaitā 36 kūlas un divu meža ugunsgrēku dzēšanu, 19 uz glābšanas darbiem, bet deviņi izsaukumi bija maldinājumi.

Atstājiet komentāru