2024.gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

Aicina ziedot līdzekļus biedrības "Dzīvības koks" ēkas rekonstrukcijai Dignājas pagastā (FOTO)

Onkoloģisko pacientu biedrība "Dzīvības koks" aicina ziedot līdzekļus, lai pabeigtu pirms desmit gadiem uzsākto ēkas Dignājas pagastā rekonstrukciju, informē biedrības valdes priekšsēdētāja Gunita Berķe.

"Dzīvības koks" 2008.gadā pēc Norvēģijas "Montebello" centra parauga kopā ar vadošajiem onkologiem, psihoterapijas un mākslas terapijas speciālistiem izstrādāja psihosociālās rehabilitācijas programmu onkoloģiskajiem pacientiem. Pirmās psihosociālās rehabilitācijas programmas cilvēkiem pēc onkoloģiskas slimības tika īstenotas gadu vēlāk.

Kopš 2018.gada psihosociālā rehabilitācija onkoloģiskajiem pacientiem un viņu tuviniekiem ir valsts apmaksāts pakalpojums, un kopumā to ir saņēmuši 4 000 pacientu.

Berķe skaidroja, ka pagaidām psihosociālās rehabilitācijas programma notiek īrētās telpās, kas nav ērtas un ir tikai daļēji piemērotas šāda pakalpojuma sniegšanai. No 2012.gada biedrība par ziedojumos piesaistītiem līdzekļiem atjauno un rekonstruē ēku Dignājas pagastā, kurā varēs īstenot valsts apmaksāto psihosociālo rehabilitāciju cilvēkiem pēc onkoloģiskas slimības.

Pateicoties 2022.gadā Saeimas piešķirtajiem 200 000 eiro, centra rekonstrukcija ir gandrīz paveikta, bet saistībā ar būvmateriālu cenu sadārdzinājumu 2022.gadā, līdz remonta pilnīgai pabeigšanai pietrūkst 50 000 eiro, bet telpu aprīkošanai - 30 000 eiro.

Lai darbi Dignājā neapstātos, biedrība uzsākusi akciju ""Dzīvības koks" par visiem un visi par Dignāju" kurā tika uzrunāti gan biedri, gan programmu dalībnieki un plašāka sabiedrība - savu iespēju robežās ziedot līdzekļus, lai divu - trīs mēnešu laikā, varētu nodot ēku 500 kvadrātmetru platībā. Tajā ir 13 divvietīgas istabiņas un 4 telpas nodarbībām, lekcijām un psihoterapijai, kā arī palīgtelpas centra uzturēšanai.

Kopumā pa šo laiku ir nostiprinātas ēkas nesošās konstrukcijas, izveidota siltumizolācija, uzlikts jumts, ielikti logi, ēka ir nokrāsota, daļēji sakārtota ārējā teritorija. Iekšpusē izveidota ūdensvadu un kanalizācijas sistēma, elektroinstalāciju tīkls, šobrīd notiek telpu apdare. Tāpat par ziedojumiem biedrība iekārtojusi un daļēji aprīkojusi ar elektrotehniku centra virtuvi, drīzumā sāksies darbs pie Fizisko aktivitāšu istabas izveides, kas arī taps par ziedoto naudu.

Lai pabeigtu centra būvniecību un tas varētu uzņemt pirmās onkoloģisko pacientu psihosociālās rehabilitācijas grupas, vēl ir nepieciešami naudas līdzekļi, dažādi materiāli un sadzīves lietas - materiāli sienu krāsošanai, grīdām, flīzes vannas istabām, santehnika, mēbeles istabu iekārtošanai, segas, spilveni, gultasveļa, dvieļi, trauki, galda piederumi, elektrotehnika.

Akcija "Dzīvības koks" par visiem un visi par Dignāju" turpināsies līdz savāksim centra pabeigšanai nepieciešamos līdzekļus.

Foto: Jēkabpils novads/Facebook un dzivibaskoks.lv

Atstājiet komentāru