2024.gada 27. jūlijs

Dita, Marta

Eiropas Parlamenta vēlēšanas Latvijā noslēgušās; Jēkabpils novadā vēlēšanās piedalījās 33,90 procenti vēlētāju

Eiropas Parlamenta vēlēšanas Latvijā noslēgušās; Jēkabpils novadā vēlēšanās piedalījās 33,90 procenti vēlētāju

Sestdien, 8. jūnijā, pulksten 20.00 Latvijā slēgti visi vēlēšanu iecirkņi un Eiropas Parlamenta vēlēšanas ir noslēgušās. Centrālā vēlēšanu komisija informēja, ka tās noritējušas bez starpgadījumiem.

Bet, lai uzzinātu oficiālos vēlēšanu rezultātus šajās vēlēšanās, nāksies nedaudz ilgāk paciesties – līdz pusnaktij naktī no svētdienas uz pirmdienu, kad būs slēgts pēdējais vēlēšanu iecirknis Eiropas Savienībā – Itālijā.

Centrālās vēlēšanu komisijas provizoriskie dati liecina, ka Eiropas Parlamenta vēlēšanās nobalsojuši vismaz 519 046 vēlētāji jeb 33,68% no kopējā balsstiesīgo iedzīvotāju skaita.

Šāda aktivitāte bijusi, apkopojot rezultātus par 963 no 999 vēlēšanu iecirkņiem. Vēlētāju aktivitāte vēl nav apkopota daļā no ārvalstu vēlēšanu iecirkņiem. Amerikā un Lielbritānijā balsošana vēl turpinās.

Šogad EP vēlēšanās vēlētāju aktivitāte ir pārspējusi divas iepriekšējās vēlēšanas.

Iepriekšējās EP vēlēšanās, kas notika 2019.gadā, nobalsoja 474 390 jeb 33,53% balsstiesīgo iedzīvotāju, savukārt 2014.gada EP vēlēšanās - 445 225 vēlētāji jeb 30,24%.

Jēkabpils novadā Eiroparlamenta vēlēšanās piedalījās 10 272  vēlētāju jeb 33,90% no balsstiesīgo skaita.

Sestdien pēc pulksten 20.00 sākās vēlēšanu komisiju darba mazāk redzamā daļa – balsu skaitīšana.

Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Kristīne Saulīte LTV sacīja, ka nelielas tehnoloģiskās kļūdas gadās vienmēr, bija  problēmas ar svītru kodiem, ar ID kartēm un pasēm, tās mājaslapā bija publicēti kļūdaini dati par vēlētāju aktivitāti, uzrādot lielāku aktivitāti, nekā bija patiesībā, taču šī kļūme notikusi, pārnesot datus no vēlētāju reģistra uz mājaslapu, un neviena balss nav lieki pieskaitīta klāt un neviena balss nav pazaudēta, LTV uzsvēra CVK priekšsēdētāja Kristīne Saulīte.

"Neviens balsis nepaņēma, nekur nenolika, tā bija informācijas pārnese no tiešsaistes reģistra uz mūsu mājaslapu," sacīja Saulīte.  "Nekas nav pazaudēts, nekas nav vairāk pieskaitīts."

CVK informēja, ka, importējot Eiropas Parlamenta aktivitātes datus uz 8. jūnija plkst.16.00 no elektroniskās tiešsaistes vēlētāju reģistra uz Centrālās vēlēšanu komisijas mājaslapu www.cvk.lv, notika datu pārneses kļūda, kā rezultātā mājaslapā atspoguļotie aktivitātes dati bija redzami lielāki, nekā tie realitātē bija tiešsaistes vēlētāju reģistrā.

Konstatējot šo datu neatbilstību, CVK atbildīgie darbinieki uzsāka kļūmes novēršanu.

Dati CVK mājaslapā bija atjaunoti īsi pēc pulksten 19.00.

CVK pateicās vairāku pašvaldību iecirkņu darbiniekiem, kuri, redzot neatbilstību starp pašu nodotajiem datiem un atspoguļojumu CVK mājaslapā, par to operatīvi ziņoja CVK. Vēlreiz jāuzsver – kļūme skāra aktivitātes datu atspoguļojumu mājaslapā, nevis to apkopošanu.

Noslēdzoties Eiropas Parlamenta vēlēšanām, Valsts drošības dienests nav konstatējis mēģinājumus prettiesiski ietekmēt vēlēšanu rezultātus Latvijā, un dienesta vērtējumā vēlēšanas aizvadītas mierīgi.

Tikmēr Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) vēlēšanu dienā saņēma 19 signālus par iespējamiem priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumiem. KNAB pēc informācijas pārbaudīšanas un iestādes veiktā monitoringa nav konstatējis iespējamus aģitācijas pārkāpumus, taču turpinās veikt padziļinātas pārbaudes par diviem gadījumiem, kad iedzīvotājiem elektroniskajos sakaru tīklos izplatīta aģitāciju saturoša informācija.

KNAB ieskatā, zemais saņemto iespējamo pārkāpumu signālu skaits cita starpā saistāms ar veiktajām prevencijas aktivitātēm. KNAB jau pirms priekšvēlēšanu aģitācijas sākuma uzsāka politisko partiju un citu aģitācijā iesaistīto pušu izglītošanu, rīkojot vebinārus, kā arī sniedzot telefoniskas un rakstveida konsultācijas par priekšvēlēšanu aģitācijas jautājumiem.

Informāciju par iespējamiem pārkāpumiem vēlēšanu laikā VDD iespējams sniegt, zvanot uz diennakts tālruni 67208964, rakstot uz e-pasta adresi info@vdd.gov.lv vai kontu vietnē "X" @Valsts_drosiba.


Foto:Jēkabpils novads/Facebook

Atstājiet komentāru