2024.gada 19. septembris

Muntis, Verners

Pēc 10 gadu pauzes: "Jēkabpils Lūši" atgriezīs Latvijas klubu volejbolu Eirokausos

Pēc 10 gadu pauzes: "Jēkabpils Lūši" atgriezīs Latvijas klubu volejbolu Eirokausos

Kopš 2014. gada neviens no Latvijas volejbola klubiem nav startējis Eirokausu turnīros. Šovakar Jēkabpilī šo posmu lauzīs “Jēkabpils Lūši” komanda, kas Čempionu līgas pamatturnīra pirmajā kārtā sacentīsies ar Šveices čempioni “Volley Schonenwerd”. Mača sākums Jēkabpils Sporta hallē plkst. 19.30, tiešraide kanālā "Go3 Sport 3".

ČL priekškvalifikācijas kārtā jēkabpiliešiem bija plānots spēkoties pret Nikosijas "Omonia" un Ukrainas ''Prometey'', taču pēc otrā kluba darbības pārtraukšanas Latvijas un Kipras klubi automātiski sasnieguši pamatturnīru. Šovakar Latvijas čempioniem plānota pirmā no divām (otrā tiks aizvadīta viesos) spēlēm pret pēdējo divu gadu Šveices čempioni “Volley Schonenwerd”.

Kāda Latvijas kluba starts Eirokausos datējams ar 2014. gadu, kad CEV Izaicinājuma kausa turnīra pirmo kārtu nepārvarēja “Biolars/Jelgava” volejbolisti. Jelgavnieki toreiz divu spēļu summā atzina Ņižņijnovgorodas “Guberniya” pārākumu. Pirms tam dažāda mēroga Eiropas klubu turnīros startējusi arī Rīgas komanda (ar dažādiem nosaukumiem), taču Čempionu līgai kāds no Latvijas klubiem atvēzējies pirmo reizi kopš deviņdesmito gadu vidus, kad prestižākajā Eiropas klubu turnīrā startēja volejbola superklubs “Vildoga / Ventspils Nafta”. 1996. gadā tas palika soļa attālumā no iekļūšanas

Čempionu līgas labāko četriniekā.

Latvijas klubu mēģinājums spēlēt CEV Izaicinājuma kausā bija arī pēc 2014. gada, taču “Jēkabpils Lūši” un “RTU/Robežsardze/Jūrmala” centienos iejaucās kovid pandēmija.
Visbeidzot 2024. gadā kāds Latvijas klubs atkal startēs Eiropā. Jēkabpiliešu pretiniece “Volley Schonenwerd” komanda ir pēdējo divu gadu Šveices čempione, un tiek raksturota kā ļoti solīda organizācija.

Lai gan daudzi smīkņā par Šveices volejbolu, “Volley Schonenwerd” sastāvs izskatās tiešām solīds. Tajā ir vairāki Šveices izlases volejbolisti, kā arī divi ārzemnieki, no kuriem viens gan Jēkabpilī ir ieradies, taču laukumā nebūs gatavs doties. Šrilankietis Mahala Indivara Bandara, kurš ir viens no komandas līderiem, ir iedzīvojies savainojumā un savai komandai, visticamāk, varēs palīdzēt atbildes spēlē, taču ne šovakar Jēkabpilī.

Šveicē strādājošais Latvijas volejbola speciālists Agris Leitis (strādā ar vienu no Šveices dāmu klubiem), kura dēls aizvadītajā sezonā spēlēja “Volley Schonenwerd”, Šveices volejbolu raksturo kā pus profesionālu. “Gandrīz visi spēlētāji paralēli volejbolam strādā vai mācās. Izņēmums ir ārzemnieki, kuriem papildus atalgojumam klubi visbiežāk nodrošina arī dzīvokli, ēdināšanu un veselības apdrošināšanu. Šveices volejbola čempionāts vēl nav sācies, tāpēc grūti spriest, kādā sportiskajā formā ir komanda. Kopumā tā ir simpātiska komanda, man ļoti patīk kā spēlē viņu cēlājs. Pagājušajā sezonā nedaudz piepalīdzēju viņiem arī treniņos. Vēlos saglabāt saikni ar vīriešu volejbolu, komandā spēlēja mans dēls,” sarunā ar portālu Sportacentrs.com klāsta bijušais Latvijas izlases volejbolists.
Sezona vēl nav sākusies arī mūspusē, taču “Jēkabpils Lūši” aizvadītajā nedēļas nogalē startēja FRACHT Baltijas Superkausa izcīņā, ierindojoties otrajā vietā. Pusfinālā jēkabpilieši pieveica “Robežsardze/Rīga” komandu (3:2), bet finālā kapitulēja “Tartu Bigbank” priekšā – 0:3.

Ja pirms turnīra šķita, ka Jēkabpils komanda uz papīra kļuvusi spēcīgāka, tad dzīve parādīja ko citu. Saraustītais treniņu grafiks, Armanda Āboliņa neesamība komandā (veselības problēmas) un Jāņa Medeņa došanās uz Bulgāriju šobrīd neļauj jēkabpiliešiem demonstrēt savu labāko volejbolu, taču rezerves noteikti ir, turklāt gandrīz visos spēles elementos. Mājinieku izredzes noteikti vairo Šveices čempionu robi sastāvā, kā arī savu skatītāju atbalsts. Viņi noteikti arī šovakar būs ierasti skaļi. Līdz galam ierasta nebūs spēļu arēna, jo šo spēli Jēkabpils klubs aizvadīs ne sev ierastajā Jēkabpils Sporta namā, bet gan Jēkabpils Sporta hallē. Treniņi modernajā Jēkabpils sporta būvē aizvadīti simboliskā skaitā, taču pluss noteikti būs spēlēšana "Arēnā Rīga" aizvadītajā nedēļas nogalē. Jēkabpils Sporta halle nav tik plaša kā Baltijas Superkausa norises vieta, bet tomēr. Volejbola spēlēšana plašās un šaurās zālēs ir divas dažādas lietas.

Bukmeikeri par favorītiem uzskata Šveices čempionus. Ko spēs likt pretī Latvijas spēcīgākais volebola klubs, redzēsim jau šovakar. Spēles sākums plkst. 19.30.

Lai iekļūtu Čempionu līgas grupu turnīrā Jēkabpils komandai jāspēj pārvarēt četras pamatturnīra kārtas. Ja Šveices čempioni būs pārāki (divu spēļu summā), tad tas vēl nenozīmēs jēkabpiliešu izstāšanos no Eirokausiem. Komandai būs jācīnās rangā zemākas raudzes turnīrā – CEV kausā.

Biļetes uz spēli vēl ir nopērkamas, to cena spēļu dienā ir 10 eiro.

Atstājiet komentāru