2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Leonīds Salcevičs: Par vēlēšanām, zaudēto mēra krēslu un nokļūšanu opozīcijā (VIDEO)

Leonīds Salcevičs: Par vēlēšanām, zaudēto mēra krēslu un nokļūšanu opozīcijā (VIDEO)

Ir apritējis gandrīz gads kopš pašvaldību vēlēšanām, kurās ilggadējais Jēkabpils mērs Leonīds Salcevičs zaudēja priekšsēdētaja amatu. Kāpēc tā ir noticis, kāpēc ilggadējie sadarbības partneri nostājās pretējā pusē un kas nepilna gada laikā ir mainījies pilsētā, to skaidrojām sarunā ar Jēkabpils domes deputātu, Jēkabpils reģionālās partijas līderi Leonīdu Salceviču.

- Ir pagājis gandrīz gads pēc pašvaldību vēlēšanām. Kā vērtējat šo periodu?

- Jā, šis gads ir pagājis ātri, un man bija laiks padomāt, izvērtēt, kāpēc ir noticis tā, kā ir noticis. Pirmkārt, acīmredzot pārliecinošā uzvara visus šos gadus bija mani un manus partijas biedrus iemidzinājusi, mēs neņēmām vērā vairākus argumentus. Piemēram, to, ka ik pēc četriem gadiem “Zaļā partija” paceļ kaujas karogu, cenšoties pārņemt varu, līdz šim tas nebija izdevies, tagad tas izdevās. Otrkārt, šajās vēlēšanās parādījās populistiskā partija “KPV LV”, kas atņēma man vismaz 500 vēlētāju balsis. Treškārt, tiku nodots no sadarbības partneriem, kas nepildīja dotos solījumus un vienošanos sadarboties. Šis sasaukums ir zīmīgs ar to, ka Jēkabpils domē tika ievēlēti deputāti no deviņiem sarakstiem un pret mani bija deputāti no septiņiem sarakstiem, kas apvienojās un mainījās vara pilsētā.

- Kā vērtējat koalīcijas darbu?

- Neesmu iedziļinājies viņu programmās. Viņi šobrīd dara to, kas jau bija iestrādāts iepriekšējā sasaukuma laikā, virza tos projektus, kas jau bija iesākti un tērē to naudu, kas jau bija dabūta. Es nevaru saprast, kāpēc nav pēctecības. Bijām vienojušies būvēt Kalpaka laukumu, sabiedrība par to balsoja. Tajā pašā laikā par 300 000 eiro būvē estrādi Kena parkā, tā vietā par šo naudu varēja uzlikt jau sen gaidīto jumtu estrādei Krustpils saliņā. Nesaprotu, kāpēc tika mainīti apjomi multifunkcionālās halles būvniecībā. Ir vēl arī citas lietas, kā piemēram, domes vadības PR, ko nesaprotu. Nekādu dinamisku attīstību pilsētā neredzu, ja atceramies saukli pirms vēlēšanām – novelsim akmeni un viss notiks, akmens ir novelts, bet radikālu pārmaiņu un izrāviena attīstībā nav.

- Vai Jēkabpils ir izmantojusi visas iespējas piesaistīt investīcijas, naudu projektiem.

- Nē. Līdz šim arī nebija tādu investīciju. Šobrīd rūpīgi jāseko līdzi, lai nepalaistu garām naudu jaunā tilta būvniecības uzsākšanai. Viena lieta, ko nevaru piedot, ir zaudētās investīcijas dedzināšanas iekārtai atkritumu poligonā. Otrs, ka pazaudējām sadarbības partneri Krievijā Kigisepā. Sadarbība ar Krieviju, Baltkrieviju balstās uz personisku kontaktu, nevis komunikāciju caur e-pastiem.

- Kā vērtējat 2018.gada budžetu?

- Pieņemot budžetu, savu attieksmi izteicu balsojot. Ir pozīcijas, ko neatbalstu. Piemēram, līdzekļu piešķiršanu jaunu telpu iekārtošanai nevalstiskajam sektoram. Tas, protams, nav slikti, bet man šķiet, ka esam dāsnākā pašvaldība Latvijā pret NVO sektoru. Bagātā Valmiera, piemēram, atbalsta tikai pensionāru organizācijas, mēs savukārt algojam darbinieku, esam devuši telpas un dodam vēl naudu jaunu telpu labiekārtošanai. Nepatīk, ka budžetā ir atvēlēta nauda maģistrālajām ielām, kuras jāsakārto par valsts, ne pašvaldības naudu. Tāpat arī vēl neesam pietiekami bagāti lai par 80 000 eiro izgaismotu tiltu pār Daugavu uz trim mēnešiem gadā. Protams, tas ir spožs PR pasākums!

Vai Jums ir vēlme atgūt varu?

- Nē, es to nevēlos!

Vai startēsiet 13.Saeimas vēlēšanās?

- Tas vēl nav nolemts. Taču ir iespējams, ka mans vārds var parādīties “Jaunās Vienotības” Zemgales sarakstā.

 Paldies par sarunu!

 

 

 

Komentāri (0-9/9)

  • Vietējais
    02.07.2018 18:37
    Paldies, Leonīd, par atklātu valodu!
  • Ahaaa
    02.07.2018 18:37
    Tā gaidījām jaunas vēsmas, jaunas sejas..ne velti paruna saka: no lāča bēdz uz vilkiem uzskrien...
  • Marģerts
    02.07.2018 18:37
    Viens otram gatavi kumosu no mutes izraut un rīkles pārgrauzt, nožēlojami. Kā lai cilvēki nemūk prom no dzimtās pilsētas un no valsts, ja pie varas šādi savu interešu bīdītāji. Un ja vēl zinātu visu patiesību, tad noteikti vispār žoklis būtu līdz grīdai.
  • viesis
    02.07.2018 18:37
    saskaņas sarakstu galdā!!
  • Tiešām
    02.07.2018 18:37
    Ļoti laba un tieša intervija! Beidzot kāds atklāti runā par notiekošo pilsētas pašvaldībā. Visu cieņu!
  • Dakteris
    02.07.2018 18:37
    Re kā, daudz, kas kļust skaidrāks arī par ažiotāžu ap mūsu slimnīcas valdes iecelšanu. Ja viss sākās ar slimnīcas valdes iecelšanu no saskaņai "draudzīgo" loka, kas būs nākošais, ko Orlovs paprasīs Ragainim.. No vilka bēg, uz lāci krīt!
  • Vika
    02.07.2018 18:37
    samanta:
    Vai cik skaisti tagad runājam !!Un vai cik ļoti visiem TAS krēsls patīk!Vai nebūtu laiks sēdēt mierā un beidzot padzīvot mierīgāk?Riebjas šo izbijušo tautas vadoņu rejas visos Latvijas novados,vienkārši pretīgi.

    Es gan neredzu te nekādas rejas, bet normāla intervija. Tiek uzdoti jautājumu un sniegtas atbildes.
  • samanta
    02.07.2018 18:37
    Vai cik skaisti tagad runājam !!Un vai cik ļoti visiem TAS krēsls patīk!Vai nebūtu laiks sēdēt mierā un beidzot padzīvot mierīgāk?Riebjas šo izbijušo tautas vadoņu rejas visos Latvijas novados,vienkārši pretīgi.
  • Jurka
    02.07.2018 18:37
    Oho!!!!!! Kādas te lietas atklājas! Pozīcija nu jūs dodat. Eh....

Atstājiet komentāru