2024.gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

Izveidota filma "Pa Mežāres vecticībnieku takām"

  • 19 janvaris 2019 --

Mežāres pagasta biedrība ELPAS prezentējusi dokumentālo filmu „Pa Mežāres pagasta vecticībnieku takām” . Filma veltīta Latvijas simtgadei.

2018.gada pavasarī biedrība Zemgales Plānošanas reģionā iesniedza projektu ar mērķi veicināt Zemgales reģiona senās kultūras vērtību atpazīšanu, saglabāšanu, popularizēšanu. Sadarbībā ar Latvijas Valsts mežiem un Kultūrkapitāla fontu Zemgales Plānošanas reģions projektu atbalstīja. Projekta uzdevums bija uzklausīt un iemūžināt videoformātā Mežāres pagastā dzīvojošo iedzīvotāju stāstus par  pagasta vecticībniekiem, notikumiem, cilvēkiem, mūsu senčiem.

Vecticībnieki Mežāres pagasta teritorijā dzīvo jau vairāk kā 300 gadu, izceļot pagastu ar to, ka šajā teritorijā viņi ir viskuplākā skaitā, apvienojoties tagad vienā Endzeļu Pomoras vecticībnieku draudzē. Vecticībnieki vienmēr ir bijuši pateicīgi Latvijai, kura viņus ir pieņēmusi. Caur filmas sižetu plašai sabiedrībai  parādīta mūsdienu vecticībnieku dzīve, kuras saknes ir no tiem laikiem, kad barona Korha zemes Vitebskas gubernijas Zemes banka iztirgoja vecticībniekiem, kuri bēga no vajāšanām Krievijā.  Tā ir dzīve Mežāres pagastā, kurā saticīgi, draudzīgi dzīvo vairāku tautību cilvēki, kuriem šeit ir savas mājas, pagātne, tagadne un nākotne.
 

Projekta vadītāja, biedrības “Elpas” locekle Nadežda Mitrofanova
Avots: krustpils.lv

Atstājiet komentāru