2024.gada 18. maijs

Ēriks, Inese, Inesis

Daugavā pie Jēkabpils strauji ceļas ūdens līmenis, līdz kritiskajai robežai atlikuši vien 20 centimetri

Daugavā pie Jēkabpils strauji ceļas ūdens līmenis, līdz kritiskajai robežai atlikuši vien 20 centimetri

Daugavā pie Jēkabpils strauji ceļas ūdens līmenis un līdz kritiskajai robežai – 6,3 metru atzimei palicis pavisam maz - 20 centimetri, ap pulksten 22 liecināja tīklu kameras attēls. Pagājušajā diennaktī ūdens līmenis šeit audzis par nepilniem diviem metriem.

Radio1.lv novēroja, ka ledus iešana upē sākās otrdien ap pulksten četriem pēcpusdienā. Sākumā ledus kustība nebija intensīva un tas izgāja nelielos posmos netālu no krastiem. Savukārt ap pulksten sešiem vakarā ledus upē lūza un sākās ledus iešana. Līdz apmēram deviņiem vakarā bija vērojama intensīva ledus iešana un strauja ūdens līmeņa celšanās. Patlaban upe pilsētas robēžas no ledus ir brīva. No aculiecinieku teiktā zināms, ka ledus Daugavā šodien lūzis un sakusies ledus iešana atsevišķos upes posmos arī Dignājas, Ābeļu un Salas pagasta teritorijās. Aculiecinieks no Ābeļu pagasta informēja, ka tur šorīt pie Saldēm bija vērojams augsts ūdens līmeni, bet šobrīd tas ir nokrities un upe lielāposmā ir brīva no ledus.

Līdzīgi kā pie Jēkabpils, arī Daugavā pie Daugavpils strauji ceļas ūdens līmenis un līdz pilsētai kritiskajam ūdens līmenim - septiņiem metriem - palikuši vien 59 centimetri.

Kopš pulksten 7 ūdens līmenis Daugavā pie Daugavpils pieaudzis par gandrīz diviem metriem - no 4,54 līdz 6,41 metram. Neskatoties uz diviem ūdens līmeņa pazeminājumiem, ap pusdienlaiku un darba dienas beigās Daugavas ūdeņi kopumā ir cēlušies visai strauji.

Nedaudz cerīgu situāciju darot tas, ka pēdējā stundā ūdens līmenis Daugavā ir cēlies tikai par dažiem centimetriem, savukārt bažas vieš ziņas, ka arī naktī ir gaidāma pozitīva gaisa temperatūra un ūdens līmenis Daugavā var turpināt kāpt.

Ņemot vērā, ka gan Latvijā, gan arī Baltkrievijā nākamajās diennaktīs tiek solīts visai silts laiks, varot prognozēt, ka strauja ūdens līmeņa celšanās Daugavā turpināsies.

Atbildīgo dienestu speciālisti pastiprināti seko situācijas attīstībai Daugavā.

Tuvojoties palu laikam, plūdu apdraudētajās pašvaldībās ir izstrādāti palu laika pasākumu plāni, sarūpēts nepieciešamais materiāli tehniskais nodrošinājums, kā arī noteiktas iedzīvotāju izmitināšanas vietas plūdu gadījumam. Pienācīgi sagatavojušies palu laikam ir arī visi atbildīgie dienesti.

Jau ziņots, ka šodien Jēklabpils domē notika operatīvo dienestu sanāksme, kurā vēlreiz tika pārrunāta rīcība plūdu gadījumā.

Sandra Mikanovska

Foto: Māra Grīnberga

 

 

 

 

Atstājiet komentāru