2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jāņu svinēšanai aicina izmantot videi draudzīgu iepakojumu un traukus

Jāņu svinēšanai aicina izmantot videi draudzīgu iepakojumu un traukus

Biedrība "Latvijas Zaļā josta" aicina Jāņu svinēšanas laikā domāt arī par vidi un izmantot gan videi draudzīgu pārtikas iepakojumu, gan arī traukus un galda piederumus.
 
 
Biedrība ir sagatavojusi vairākus padomus, kā Jāņu svinēšanas laikā rīkoties, lai nekaitētu dabai. Svētku galdam būtu jāizvēlas videi draudzīgi trauki un galda piederumi, kas radītu pēc iespējas mazāku kaitējumu videi, tas nozīmē, ka nevajadzētu izvēlēties vienreiz lietojamos traukus. Vienreizējie trauki nav izmantojami otrreizējai pārstrādei, ja tie ir saķēpāti ar pārtikas pārpalikumiem. Var izmantot gan parastos traukus, gan arī lieliska alternatīva ir biopolimēru vienreiz lietojamie galda trauki un piederumi, kas pēc svētku mielasta nobaudīšanas ir izmetami kompostā.
 
 
Izvēloties veikalā pārtiku svētku galdam, jāraugās, lai būtu pēc iespējas mazāk iepakojuma vai arī tas būtu videi draudzīgs. Ja ir plāns par svinēšanu vairāku dienu garumā, labāk izvēlēties lielākus iepakojumus, un, ja ir iespēja izvēlēties, vēlams izmantot tādu iepakojumu, kas dabā sadalās vai ir piemērots otrreizējai pārstrādei. Lai mazinātu ietekmi uz vidi, ēdienu var sagatavot jau mājās un uz svinību vietu vest servēšanai paredzētos traukos.
 
 
Gatavojoties svinēšanai, būtu jāatsakās no lieku produktu un iepakojumu līdzņemšanas, kas aizņem vietu, un beigās tāpat var kļūt par atkritumiem. Tam var palīdzēt iepirkumu saraksts, ko izveido pirms došanās uz veikalu - tā var izvairīties gan no liekiem tēriņiem, gan liekas atkritumu radīšanas.
 
 
Svinību vietā jānodrošinās, lai būtu pieejami atkritumu maisi un nevajadzīgās lietas netiktu sadedzinātas Jāņu ugunskurā. Ieteicams nodrošināties, lai būtu atsevišķi atkritumu maisi dažādiem atkritumu veidiem - PET pudelēm, papīra atkritumiem un sadzīves atkritumiem. Savukārt ugunskurā, kurā tiks sadedzināti dabai nedraudzīgi atkritumi, nevarēs cept ne desas, ne kartupeļus, jo atkritumi radīs augstu kaitīgo vielu koncentrāciju.
 
 

Atstājiet komentāru